5 de des. 2017

Anàlisi de l'enquesta "Pre-electoral Catalunya 21D" del CIS

Ahir vam conèixer l'enquesta pre-electoral del CIS sobre les eleccions del 21D a Catalunya. La projecció de vot que efectuava a les diferents forces polítiques va causar molta estupefacció, per no dir irritació.

Vau ser molts els que em vàreu demanar que en fes una anàlisi, que expliqués com veia aquesta enquesta. Em feia una mica de mandra, perquè en aquest estat podrit que és l'estat espanyol, crec que ja no hi ha cap organisme ni institució que s'escapi a aquesta corrupció político-moral generalitzada. Però m'hi he posat. I ho he fet per un motiu: el CIS proporciona moltes dades sobre l'enquesta, de manera que era possible rascar coses.


0. L'enquesta té 3 punts clau a tenir en compte en la seva valoració:
- estem davant una enquesta molt important, amb una mostra de 3.000 persones enquestades. És molt i molt gran. Una mostra tan gran hauria de permetre afinar-la molt, no en el sentit PP-fiscalia, sinó en el sentit que "reprodueixi" amb la màxima fidelitat la societat l'opinió de la qual vol recollir. És evident que una mostra posem de 600-800 enquestes pot ser del tot representativa, però caldrà afinar molt més en la composició de la mostra perquè pugui reflectir la realitat social, que una mostra de 3.000 individus, que pot "afinar" molt més. Per què té això importància? 

- pel segon element clau a tenir en compte de l'enquesta. Efectua una projecció de vot que té al darrere molta "cuina". La cuina no té perquè tenir cap connotació negativa, és un conjunt de tècniques demoscòpiques que ens permeten corregir els biaixos que hàgim detectat en la mostra, per tal que el resultat que projectem s'ajusti al màxim a la realitat social que estudiem. I el CIS efectua unes correccions sobre el que han expressat els enquestats que provoca desconcert en els lectors, i que aixeca sospites. A què m'estic referint? La intenció de vot directe a C's és del 13,2%, però el CIS, després de la "cuina", projecta per a aquesta força política una intenció de vot del 22,5%,, quasi 10 punts més. Tan malament estava feta la mostra que ha calgut aplicar aquesta correcció? O hi ha altres elements que caldria tenir en compte?

- el tercer element clau és la data en la que està fet el treball de camp. En un escenari de gran estabilitat política, i amb forces polítiques consolidades, això seria menor. Però en un escenari de gran volatilitat com l'actual i en el que, singularment, en l'oferta política s'han viscut canvis radicals en relació al que era el mapa polític fa tan sols un mes, això és transcendent. I més enllà de la convulsió política del moment, quin és l'element cabdal que fa que la data treball de camp sigui tan rellevant? Doncs que la força política més votada les darreres eleccions (el 27S) ara no es presenta. Fou Junts pel Sí, i ara Junts pel Sí no es presenta, i els principals actius polítics que formaven part d'aquella candidatura ara es presenten separadament. I encara més, en un dels casos, la constitució d'aquesta nova oferta política no té ni 15 dies, i de fet es va conèixer un parell o tres de dies abans d'iniciar el treball de camp el CIS.

ANÀLISI DELS ELEMENTS CRÍTICS DE L'ENQUESTA:
La visió que proporciona l'enquesta del CIS té dos grans i impactants conclusions:

- les forces sobiranistes que defensen el Sí a la independència podrien perdre la majoria que fins ara tenien al Parlament

- C's pot esdevenir la força política més votada del Parlament que sorgeixi del 21D

Anem a veure la consistència d'aquestes dues "conclusions" a les que arriba el CIS. Abans, però, i per als impacients, resumeixo les meves conclusions:

- les forces sobiranistes que defensen el Sí a la independència és pràcticament impossible que perdin la majoria absoluta que ara tenen al Parlament

- C's sí pot esdevenir la força política més votada del Parlament que sorgeixi del 21D

Començaré per aquest darrer tema, per la projecció de vot de C's.

1. C's primera força? C's està creixent tant?

Per respondre aquestes preguntes plantejo dues anàlisis diferents:

1.1 - anàlisi del potencial electoral "per se" de l'oferta política de C's, que ho farem bàsicament a partir del creuament intenció de vot/record de vot

1.2 - anàlisi dels factors que projecten el % de vot que recull el CIS després d'aplicar la "cuina" a la intenció directa de vot que té C's

1.1. Quina és la força electoral ara mateix de C's a Catalunya?

C's és ara mateix la força política que, demoscòpicament, ofereix una posició més sòlida i amb un major potencial de creixement en relació als resultats que varen obtenir el 27S (que ja varen ser la segona força política, pel davant de PSC, de Comuns, PP i CUP).

Aquesta posició l'assoleix perquè d'una manera molt clara s'ha convertit en el Junts pel No d'aquestes eleccions. C's concentra de manera inequívoca el vot espanyolista i ho fa de manera molt intensa.

Mirem-ho en dades:

- la fidelitat de vot de C's és del 73,3% dels seus votants. És una fidelitat molt alta, només comparable a la dels antics votants de JxSí, però aquests es divideixen en dues ofertes diferents.

- C's recull vot de manera significativa de 3 formacions diferents: un 11,8% de votants PSC-PSOE, un 7% d'antics votants de CSQEP i un espectacular 45,8% d'entre votants del PP. I aquesta, la del PP, és la dada clau. Després del següent punt hi tornaré, per a analitzar-la més a fons.

- Només podem identificar una significativa pèrdua de vots d'antics votants de C's cap a una altra formació política: un 10,8% que diuen que ara votaran al PSC-PSOE. Aquesta dada no l'hem pogut comparar amb altres enquestes, per tant no tenim prou dades per valorar la seva consistència. Però tampoc per dubtar-ne.

Com deia més amunt el factor decisiu en aquest increment de C's és el descomunal "descalabro" electoral que ja podem anticipar patirà el PP. 

Fixeu-vos-hi: en aquests moments, i en relació als seus antics votants el 27S (fa només 2 anys), el PP en té més que ja han decidit votar a una altra força política (C's) que no pas seguir votant el que fins ara havia estat la seva opció política (PP). Un 45,8% dels votants del PP ara tenen decidit votar a C's, i només un 31,7% al PP.

D'entre els votants del PP, C's ara mateix s'emporta pràcticament la meitat. Està 14 punts pel damunt del percentatge d'antics votants del PP que seguiran votant PP. El col·lapse electoral del PP és una evidència demoscòpica d'una contundència extraordinària. I jo no havia vist mai res així en tots els anys que fa que analitzo enquestes. I és el que ens permet afirmar que tot el vot espanyolista, profundament espanyolista i partidari de la violència institucional, d'escombrar amb les institucions catalanes, de desarticular l'estructura política, social, econòmica, cultural i cívica de Catalunya ha decidit concentrar el seu vot en C's. El "a por ellos" no el capitalitza, per més que cridi i digui barbaritats, Garcia-Albiol i el seu PP, sinó C's.

1.2. Explica això la "cuina" del CIS en la projecció que efectua d'intenció de vot a C's?
Sí, us dono la raó. Crida molt l'atenció aquest "tracte" singular que fa el CIS en la seva cuina a C's, quan els fa passar d'un 13,2% a un 22,5%, gairebé 10 punts més.


Imaginem que és una evidència de "maniPPulació", d'ús partidista d'una altra institució de l'estat, perquè assumim també que a l'Estat (i tot el que implica) no li planteja cap problema la residualització total del PP a CAT si això permet convertir a C's en la força més votada.

Imaginem-ho. Però permeteu-me també que faci alguns números per veure si hi pot haver alguna cosa més. Un company em va posar sobre la pista de com enfocar-ho, al comparar el tractament de C's en la pre-electoral del CIS del 27S 2015 amb els resultats finals que hi va haver les eleccions del 27S.

En la pre-electoral del 27S el CIS va recollir un 8,8% d'intenció directa de vot a C's, i va projectar-ne uns resultats del 14,8%. I en les eleccions del 27S C's va tenir un 17,90% del vot. S'havia multiplicat per 2,03 el vot directe, i no per 1,68 com ells havien projectat.

Ara, aquest 2017 C's té una intenció de vot directe del 13,2%, i li projecten un 22,5%. Han multiplicat per 1,7, és a dir,, han aplicat la mateixa correcció que van aplicar el 2015.

I així arribem a un punt irresoluble fins el 21D: la societat catalana el 2017 té un comportament igual que el 2015, quan la realitat va evidenciar que C's tenia moltíssim vot ocult? Tot sembla indicar que no, que l'espanyolisme s'ha "desacomplexat" al crit de "a por ellos". Però en termes demoscòpics no en tenim cap certesa. Per tant, la correcció aplicada, no podem dir sigui exagerada. De fet és la mateixa que el 2015, i llavors es va quedar curta. Potser assumeixen els canvis en la societat per no aplicar la "correcció" real del 2015, que els pujaria al 26%

I tot això, amics meus, és el que em porta a dir que alerta, que C's està molt fort, i que projecta un creixement significatiu, sense trobar cap indici demoscòpic que en el resultat que el CIS atribueix a C's la cuina hagi estat incomprensible o manipuladora.

2. Quina és la força de les opcions del Sí a la independència? Està en perill la majoria sobiranista?
Jo no trobo elements que permetin fer pensar que l'independentisme perd força electoral, pugui veure amenaçada la seva majoria.

La meva visió, reiterada de fa molts anys, és que "tot el peix està venut", i que els dos blocs, l'independentista i l'unionista, estan molt estancats en suports. Ni en perden ni en guanyen. I que només el tema dels Comuns és ara mateix una frontissa minvant, que cruix per tot arreu, però que ni tan sols així modifica la correlació de forces.

Veiem-ho:

- D'una manera o una altra la fidelitat de vot dels antics votants de Junts pel Sí és la més alta del mapa polític. El vot decidit cap a Junts per Catalunya i ERC és el 75% dels antics votants de JxSí. I només té 2 transferències de vot cap a altres formacions mínimament significatives: una intrablocs i una interblocs. Hi ha un 4,1% d'antics votants de JxSí que ara diuen votaran CUP (vot que queda al vot sobiranista) i un 3,1% cap a PSC. La transferència al PSC és molt petita, i gairebé que l'esmento només perquè és l'única que es detecta del vot indy cap al bloc unionista. I sí els antics votants de JxSí, que van ser els majoritaris el 27S es mantenen fidels a les idees que ara recullen diverses opcions, no sé com es pot especular amb "reculada". Jo no veig enlloc la pèrdua de 4-5 en el "grup" que abans formaven part de Junts pel Sí.

- Es podria especular amb "reculada" si la CUP es vingués a baix, però això tampoc no es veu, ni el CIS la dona. Tot sembla indicar pot perdre una miqueta, però no gaire. Presenta un saldo negatiu en la transferència entre els seus antics votants que ara se'n van cap a Junts per Catalunya i ERC (d'uns 30.000 vots) i amb els Comuns (d'uns 15.000 vots). Però això el CIS com a molt assenyala la pèrdua d'un diputat cupaire. És evident que la CUP ha fidelitzat poc el seu votant del 27S (només en reté 1 de cada 2) i que no ha aconseguit "captar vot" dels Comuns (com a mínim fins ara). Però compensa les seves fugues amb aquesta captació de nou vot "estupendista" procedent de JxSí.

3. A tall de conclusions:

A mesura que han anat passant els dies i ara ja que hem entrat en campanya hi ha unes quantes coses que es visualitzen cada cop amb més claredat:

- No hi ha moviments entre blocs. El país és el que és, i la gent es mostra molt contundentment convençuda de les seves posicions polítiques. El mapa que sortirà del 21D difícilment tindrà, entre blocs, alteracions.

- "L'efecte" C's és únicament conseqüència de, per una banda, l'acumulació de vot unionista en la seva proposta que ha aconseguit, que porta a una autèntica desfeta al PP. I, per una altra banda, que la fractura del vot indepe sobredimensiona la seva posició. El 27S JxSí va tenir 62 escons, C's 25 i el PP 11. I ara fem una simulació per visualitzar el que vull dir: si dividim JxSí per la meitat (que és com està ara), tindríem dues forces amb 31+31, contra 25 de C's. Ja estarien molt més enganxats. I si dels 11 del PP li transferim 6 a C's (que és per sota del que està passant ara), tindríem 3 forces amb 31 diputats. Això és el que està passant ara.

- No reeditar Junts pel Sí o qualsevol altra fórmula unitària s'evidencia ara mateix com un error colossal, incomprensible. Per moltíssims motius. Però en clau de resultats, d'entrada perquè permet situar-se a C's al mateix nivell de les dues forces que recullen el que fou JxSí. És un miratge, però pot tenir uns efectes devastadors sobre la nostra credibilitat en relació al joc de majories que hi ha a Catalunya. I després, perquè com tothom sap, la llei electoral i el repartiment de "restes" afavoreix la força més votada, i aquest efecte el podem perdre segons com vagin les coses.

- L'efecte Puigdemont. Fa només un mes, de cada3 antics votants de Junts pel Sí, 2 havien decidit votar ERC i només 1 Pdecat. Davant la negativa d'ERC a la llista unitària que va demanar el President es configurés, el President va plantejar una llista absolutament singular, coneguda com la "llista del President", i que va agafar com a "marca" Junts per Catalunya. D'això no fa ni 15 dies. Però en aquests 15 dies ja s'està veient el seu impacte monumental. L'enquesta del CIS està feta entre els dies 23 i 27 de novembre, molt enganxada a que es conegués la notícia d'aquesta nova proposta electoral, i malgrat això, ja recull el seu impacte, i s'ha passat d'una distribució 2-1 a un 39,7 (ERC) vs un 35,3 (JxCat). El diari "El Español" va publicar fa uns dies una enquesta pròpia feta entre els dies 27 i 30 de novembre, és a dir, van començar el seu treball de camp el mateix dia que el CIS finalitzava el seu. No podem comparar les dades, però sí la magnitud de l'efecte Puigdemont, atès que aquest diari està fent una enquesta mensual. Fa tot just un mes ERC tenia una intenció de vot del 31,1% i Pdecat del 10%. Un mes després, 15 dies després del sorgiment d'aquesta nova opció política que encapçala Puigdemont, la seva llista té un 19% d'intenció de vot i ERC un 23,1%. En tan sols un mes, i amb tan sols 15 dies "de vida", un +9 i un -8.

I aquesta serà una de les claus de la campanya. Absurdament, però ho serà. Puigdemont va clarament a l'alça i ERC a la baixa. Tot això ens mereixíem haver-nos-ho estalviat. Caldrà estar atents a com evolucionen les dades, a través d'altres enquestes de les que segur que es publicaran, p.ex. GESOP del mes de desembre.

TOT ESTÀ A LES NOSTRES MANS, COMPANYES I COMPANYS!

DONEC PERFICIAM!

















3 comentaris:

  1. Anònim6/12/17

    Molt gràcies Francesc, ajudes a entendreu bé, i ara qüasi que em venen ganes de pensar que el PP hauria de resistir... (!!!) perquè mediaticament serà un pal el creixement de ciutadans, ja es veu a venir

    ResponElimina
  2. Hi estic d'acord.
    Els c's aprofitaràn (si és dóna el cas)la confusió que pot causar el seu creixement a la gent de bona fé sense gaires coneixements d'aritmética política.

    ResponElimina
  3. Hi estic d'acord.
    Els c's aprofitaràn (si és dóna el cas)la confusió que pot causar el seu creixement a la gent de bona fé sense gaires coneixements d'aritmética política.

    ResponElimina