4 de febr. 2021

Anàlisi enquesta tendències eleccions 14F del CIS: de com han volgut manipular i de com, neutralitzades les dades, la projecció electoral que en podem treure és totalment diferent

El CIS ens ha sorprès avui dijous, una setmana després de l’inici de la campanya electoral, amb una enquesta inèdita, de “tendències”, li han dit.

I un cop més, com ja va passar amb la pre-electoral del CIS, més que una enquesta és un despropòsit. Aquest cop amb agreujant.

Per una banda tenim un fet doblement insòlit: aquesta enquesta enmig de la campanya i la manera com s’ha fet. Segons un expert consultor, César Calderón, el CIS, per fer l’enquesta aquesta ha fet una cosa que no havia fet mai: muntar el seu propi “call center”. Raro raro.

I per una altra banda tenim el que ja vam veure a la pre-electoral: biaixos mostrals tendenciosos, que sempre afavoreixen els mateixos i sempre perjudiquen els mateixos, i una “cuina” per projectar intenció de vot que ningú entén, que no és possible saber, analitzant les dades no manipulables, com l’han fet.

El resultat és una enquesta d’aquestes que no tenen cap intenció d’explicar les coses com estan en un moment donat, sinó que estem davant una enquesta dissenyada única i exclusivament com a propaganda electoral, per incidir en l’electorat, per moure l’electorat en un sentit molt indissimulat.

Els biaixos de l’enquesta:

- Opcions afavorides en la configuració de la mostra, per sobrerepresentació mostral d’acord al record de vot: el més sobrerepresentat, el PSC, que el 21D va tenir un 13,86% vots i a la mostra té un record de vot del 16,4% (+3 punts), ERC, que va tenir 21D un 21,38% i a l’enquesta té un record de vot del 22,6 (+1,3) i Comun’s, que 21D van tenir 7,46% i a la mostra tenen record de vot de 8,8% (+1,4%)

- Opció perjudicada en la configuració de la mostra del CIS, per infrarepresentació: Junts x Catalunya, que va tenir el 21D un 21,66% dels vots i a la mostra té un 12,2% de record de vot (-9,4 punts)

Una enquesta que projecta una cuina que ningú no sap com l’han fet damunt del vot directe de l’enquesta, quan veiem els biaixos espectaculars que hi trobem, amb diferencials contra Junts per Catalunya de 12,4 punts a favor PSC, de 10,7 punts a favor ERC i de 10,8 punts a favor Comuns, doncs què voleu que us digui, molt neutral no sembla. Insisteixo, molt neutral no sembla perquè en comptes de corregir els biaixos, a criteri meu els incrementa.

Com incrementa el CIS els biaixos de l’enquesta?

- PSC va tenir 13,86% vots 21D, a la mostra té 16,4% de record de vot (RV), té una intenció directa de vot del 13,9% (per tant -3,5 punts) i el CIS li projecta una intenció de vot del 23,7%, és a dir, 9,8 punts per sobre intenció directa de vot

- ERC va tenir 21,38% vot 21D, a la mostra té 22,6%, té una intenció directa de vot del 10,7% (-11,9), i el CIS li projecta una intenció de vot del 19,9%, és a dir, 9,2 punts per sobre de la intenció directa de vot

- Junts va tenir un 21,66% de vot el 21D, té un 12,2% de record de vot a l’enquesta, amb un 7,3% d’intenció de vot directe (o sigui, -4,9 punts) i el CIS li projecta una intenció de vot del 14,6%, o sigui, 7,3 punts per sobre de la intenció directa de vot

Tela telita, la cosa. O sigui, PSC té sobrerepresentació de 3 punts, té -3,5 punts entre record de vot (RV) i vot directe (VD) i el CIS li projecta 9,8 punts, gairebé 10, d’intenció de vot pel damunt del vot directe.

I a ERC, amb sobrerepresentació d’1,3 punts i amb diferencial RV/VD de -11,9 punts, el CIS li projecta 9,2 punts d’intenció de vot pel damunt del vot directe.

Però a Junts, que està infrarepresentat a l’enquesta amb gairebé 10 punts menys (-9,4), i que té un diferencial RV/VD de -4,9 punts, el CIS només li projecta 7,3 punts d’intenció de vot pel damunt del vot directe.

Molt i molt curiós. Als sobrerepresentats, la major projecció. I als infrarepresentats, la menor. Molt i molt curiós.

Alguna dada hi haurà que ho expliqui, Abad, no siguis així...

Doncs potser hi és, però jo no l’he sabut trobar. Anem a mirar fortaleses i febleses d’aquestes tres opcions en relació a com s’està projectant el seu posicionament electoral:

- Efectivament el PSC és una opció política amb clara tendència a l’alça en relació al que van ser els seus resultats el 21D. Aquesta tendència es fonamenta en que ara mateix són l’opció amb una més alta fidelitat de vot, del 64,3% en relació als seus votants del 21D, i que capten vot significatiu de dos altres forces polítiques: un 16,4% del vot de Ciutadan’s del 21D i un 10,9% del vot dels Comun’s del 21D. Fixem-nos que el PSC és receptor net de vot de les dues formacions creades pel Règim del 78 per combatre l’independentisme, Ciutadan’s i Comun’s. Ara l’opció del Règim és el PSC, i per això aquest vot fa camí cap al PSC. I, al costat d’això, el PSC no presenta cap transferència significativa cap a cap altra opció.

I això és el que explica el segur creixement del PSC, que tornarà a liderar el bloc unionista. Això no té discussió. El que sí té discussió és que aquest creixement es projecti com ha fet el CIS. A criteri meu no hi ha res en el que es pugui fonamentar la projecció que en fa el CIS, situant-los com la força més votada. De cap manera. El PSC millorarà molt els seus resultats, i estarà en el triplet de dalt, però a criteri meu sense cap opció de guanyar, només competirà per la segona plaça amb la força independentista que no sigui la guanyadora.

- A ERC el CIS li projecta un +9,2, a banda de la seva sobrepresentació mostral comparadament amb Junts. Té fonament? Doncs mireu, tampoc. Les tendències d’ERC són clarament a la baixa: només un 46,9% de fidelitat de vot en relació al 21D. I totes les seves transferències de vot a favor i en contra presenten saldos negatius per a ERC: té un 4% de vot Junts el 21D que ara votarà ERC, però és que un 5,4% de votants ERC 21D ara votaran Junts; un 3,4% de vot CUP 21D ara votarà ERC, però és que un 4% de vot ERC 21D ara votarà CUP. I així en tots els transvasament de vot, en tots els casos, sense excepció, el saldo és negatiu per a ERC. Però potser la dada més inquietant d’aquesta enquesta del CIS, que fins ara no havíem vist, i que per tant hem d’agafar amb molta precaució, però no ignorar perquè forma part de les dades no subjectes a manipulació és aquest 10% de votants ERC 21D que ara han decidit, i així ho diuen clarament, abstenir-se, no votar.

Així les coses, és absolutament incomprensible que a un partit sobrerepresentat a la mostra i amb aquestes dades negatives en tots els seus fluxes de vot el CIS li projecti aquests més de 9 punts d’intenció de vot per sobre del vot directe. Cap dada ho justifica. Tot el contrari. Les dades són concloents que ERC està en una claríssima tendència descendent en les seves expectatives de vot.

- I llavors arribem a Junts, amb una infrarepresentació de gairebé 10 punts, amb una fidelitat de vot del 52,9%, que ha crescut, de la pre-electoral del CIS de finals de gener a ara gairebé 10 punts (ha passat d’una fidelitat de vot del 43,8% al 52,9%), amb una transferència de vot ja positiva en relació a ERC de +1,2, quan fa un parell de setmanes era, també en relació a ERC, negativa, de -0,4... i resulta que per al CIS només 7,3 punts de projecció de vot sobre el vot directe.

La veritat, i ja em perdonareu l’expressió, quins collons per fer una cosa així, per perpetrar una manipulació així de barroera!

“Uep, Abad!”, sento que em criden mentre escric aquesta anàlisi, “que això de Junts potser és perquè perd vot cap a PDeCAT!”. Doncs no. No és això. En això el CIS és coherent amb la resta d’enquestes conegudes, sense excepció. PDeCAT està a anys llum de poder obtenir la més mínima representació electoral aquestes eleccions. Només té un vot, aquest 3,7% de vot que va tenir Junts el 21D i que ara diuen votaran PDeCAT, el que implica un sostre de vot màxim de 30 mil vots en el millor dels casos. I no, aquest 3,7% de vot de Junts el 21D ara cap a PDeCAT ni de lluny explica ni justifica ni fonamenta l’enorme, descomunal, biaix de projecció de vot que en relació a Junts efectua el CIS.

Diagnòstic escenari electoral i projeccio de resultats que faig:

A criteri meu en aquests moments, a poc més d’una setmana de les eleccions, Junts presenta una clara tendència a l’alça en la seva intenció de vot en tots els indicadors. I sempre és complicat fer aquests pronòstics, però crec no m’equivocaré gens si dic que els números de Junts són els números del partit que guanyarà les eleccions. Sembla clar que la majoria de l'independentisme aposta per mantenir oberta la lluita per fer la independència i la possibilitat de refer el "nosaltres" independentista, amb Junts, ERC i CUP, com a pas previ i necessari per una estratègia independentista compartida.

Si corregim la infrarepresentació de Junts i la incomprensible baixa projecció d’intenció de vot a partir del vot directe i refem els càlculs. I si fem el mateix, però en sentit invers, amb PSC i ERC, corregint la seva sobrerepresentació i la inconsistent projecció alcista d’intenció de vot a partir del vot directe, i també refem els càlculs.

Si fem tot això el que projecten les dades base (fins i tot parlant d’unes dades sota sospita pel “yo me lo guiso yo me lo como” de l’insòlit call center que diuen s’ha muntat el CIS) és la victòria de Junts.

A criteri meu les tendències de comportament electoral estan reforçant clarament les opcions de Junts, i sense negar l’enfortiment del PSC, veig molt difícil pugui disputar la victòria a Junts. En tot cas, si la brutal campanya mediàtica del Règim del 78 a favor de l’Illa acabés impactant en l’electorat unionista pel damunt del que ara mateix projecten les enquestes (cosa que mai no podem descartar), la victòria a les eleccions únicament se la podrien disputar Junts i el PSC.

Les tendències d’ERC són clarament a la baixa. I suposo que l’agressivitat de tots els seus líders aquests dies contra Laura Borràs, que ha arribat a extrems inadmissibles, és conseqüència de que tot això a ERC tenen instruments de seguiment prou sòlids com veure el que està passant. És a dir, que a ca n’ERC a hores d’ara ja són plenament conscients de la seva constant tendències a la baixa, que els ha allunyat definitivament de qualsevol escenari de victòria el 14F.

Altres cosetes de l’enquesta

- La desfeta de C’s pot ser fins i tot superior a la que ja venim pronosticant. Aquesta enquesta que el CIS s’ha tret de la xistera els situa en el % més baix de fidelitat de vot, del 16,4%. El CEO projectava un 23,8%. Caiguda lliure

- L’altre partit del Règim del 78, els Comun’s, també estan en caiguda lliure. El CIS intenta tirar un últim cable als fidels servidors del Règim, però res, estan acabats, no els salva ni el CIS ni el poder mediàtic del R78. Tenen la segona més baixa fidelitat de vot, del 40,9%, només superats pels seus germans de Règim de C’s. I presenten fugues en totes direccions (ERC, PSC, CUP, Ciutadans, VOX...). L’hòstia que es fotran és de les que fan època. Poseu cava a la nevera.

- La CUP sembla que recuperarà una mica de força i representació. Tot i que presenta transferències de vot dispars, té una sòlida fidelitat de vot.

- Cap de les molt diverses altres opcions en l’espai indepe/catalanista que aquest 14F per primera vegada concorren a les eleccions té la més mínima opció d’obtenir representació. Vaja, ni d’acostar-s’hi: ni PDeCAT, ni PNC, ni FNC, ni Primàries... ningú. Cap opció. Zero. Això també ho veiem segur tant a l’enquesta del CIS com a la resta, totes, les que hem conegut. 

- VOX arrossega percentatges importants de vot de C's i de PP, i pel que hem pogut veure en altres enquestes que analitzen millor la indecisió de C's, s'hi pot amagar també vot a VOX. Crec treuran millor resultat del que projecta CIS. I el PP está por ahí está por ahí, intrascendent i irrellevant en qualsevol escenari.

Apa, doncs fins aquí aquesta anàlisi d’urgència del CIS. A seguir treballant i lluitant! Per vèncier cal anar-hi, anar-hi, anar-hi...

6 comentaris:

  1. Molt interesant, gràcies.
    Ricard Torrell.

    ResponElimina
  2. Lord Nelson5/2/21

    Bo, Senyor Abad.
    Collem fins al final, a veure si el dia 14 queda investida de facto la primera MH Presidenta de Catalunya i, amb Cs i Comuns, s'ensorra la poca credibilitat que li queda al CIS i als servidors del règim.

    ResponElimina
  3. Hasal6/2/21

    De manual......en una guerra, la primera víctima ès la veritat......
    no oblidem que ens tenen declarada la guerra des de fà mès de 300 anys.
    Ells ho tenen mooooooooolt clar.
    Ens volen sotmesos, callats, humiliats, esclafats, trepitjats, muts i sobre tot..... es pa nyo lit zats.

    Ho tenen clar....:).

    ResponElimina
  4. Serem, perquè volem ser!!! 👏👏✊✊

    ResponElimina
  5. Clar i rigorós. Agraït enormement. Ens cal te3nir una base científica per oposar-nos a l'embat de l'Estat.
    Ho planto al meu mur de FB. Avui com a comentari demà al mateix mur.

    ResponElimina
  6. Recupero l'enllaç publicava elNacional de si tots els del PDCAT haguessin votat Junts i que tots, més o menys, estem d'acord de què 1+1 no són 2 en política. Però sí que he fet el càlcul de quants votants del PDCAT feien falta per guanyar 1 a Lleida i 2 a BCN. Doncs els números no enganyen:
    Lleida, amb 3.161 vots (43%) ja el guanyàvem.
    BCN, amb 36.000 vots (68%) ja guanyàvem els 2.
    O sigui, amb 39.161 vots totals (49%), menys de la meitat, guanyàvem amb escons (35) i quasi empatem amb el PSC a vots. Presidenta Laura Borràs i la pel·lícula canvia...i això sí que és possible.

    ResponElimina