4 d’oct. 2014

La mata de jonc: de Ramon Muntaner a ahir (unitat política) i avui (alcaldes amb el 9N)

«E si negun me demana: "En Muntaner, quin és l'eximpli de la mata de jonc?", jo li respon que la mata del jonc ha aquella força que, si tota la mata lligats ab una corda ben forts, et tota la volets arrencar ensems, dic-vos que deu hòmens, per bé que tiren, no l'arrencaran, ne encara con gaire més s'hi prenguessen, e si en llevats la corda de jonc en jonc la trencarà tota un fadrí de vuit anys que sol un jonc hi romandrà.»

(Ramon Muntarner en la seva meravellosa crònica, de l'any 1328)

Ahir, tots els líders polítics de les forces compromeses amb la consulta del 9N 2014 van fer un pas de gegant perquè hi puguem arribar fins i tot davant l'hostilitat creixent d'un estat en una deriva autoritària sense precedents a l'Europa Occidental en ple s. XXI.

La compareixença que van fer tots junts després de 8 hores de reunió és històrica, i d'una importància cabdal per al nostre procés, que transcendeix un acord puntual per exemplificar un compromís a ultrança que blinda el procés.

Per tant, el primer que volia fer és donar les gràcies a tots per fer-ho possible. Agraïment infinit.

Agraïment al MHP Mas, i al conseller Homs, que són la clau de volta sobre la que descansa tota l'arquitectura d'acords, i de compromisos polítics que abasta des de la democràcia cristiana fins a l'extrema esquerra, però també de la gestió político-institucional de tot plegat.

I agraïment a tots els líders polítics i a les forces polítiques que ahir hi van ser per això, per ser-hi. Fa poc escrivia: “La visió sobre la preservació de la pluralitat com a valor clau del procés fins i tot va més enllà d'això que també és clau i sempre exigim de la “unitat”. La unitat és necessària, però assumir la pluralitat del procés és imprescindible, perquè és l'únic que ens permet confiar en tenir aquesta majoria social per la independència”

Ahir, tots aquests senyors i totes aquestes forces polítiques ens van donar una lliçó de pluralitat, compromís i unitat. Bravo per ells!!!

Gràcies a David Fernández i a Quim Arrufat, gràcies a les CUP.
Gràcies a Joan Herrera i Joan Mena, gràcies a ICV-EUA
Gràcies a Raimon Espadaler i Joana Ortega, gràcies a Unió
Gràcies a Oriol Junqueras i Marta Rovira, gràcies a ERC
Gràcies a Josep Rull i Jordi Turull, gràcies a CDC.

Moltes gràcies a tots.

De la compareixença d'ahir, excepcional i emotiva, si m'ho permeteu em quedaré amb dues coses:

La primera, el compromís amb la discreció que varen exhibir, que podria exemplificar el blindatge que hi ha al darrere del resultat de les 8 hores de reunió.

Algú s'imagina, coneixent-nos com ens coneixem tots, i sabent com sabem que estem en un país de porteres, on sembla que no ets ningú si no tens alguna coseta a explicar, i on tradicionalment els polítics es donen d'hòsties per filtrar cosetes, algú s'imagina, insisteixo, que ens haguessin dit que Unió, CDC, ERC, ICV-EUA i CUP s'han posat d'acord per actuar amb discreció, saber el que es pot dir i el que no en benefici de l'assoliment dels objectius?

Jo no. M'imaginava l'acord, però aquesta actitud tan extraordinàriament madura i compromesa de públicament reconèixer que hi ha coses que quedaran entre ells, perquè la discreció és un valor per a l'èxit del que es farà... aquesta actitud no és pròpia de la nostra cultura política. I en canvi és CLAU!

La segona, que l'acord d'ahir reuneix forces també plurals en relació a la seva posició el 9N. I això no deixa de tenir la seva importància, perquè visualitza un bloc en el que hi ha diferents postures, lligades, relligades, per una voluntat democràtica: poder votar.

El 9N ha esdevingut democràcia. I això és imparable. El 9N visualitza pluralitat i unitat. I això ens fa imparables.

Quan ja pensàvem que havíem cobert el cupo de moments històrics d'ara fins el 9N amb la signatura del Decret de convocatòria i la foto d'unitat d'ahir de tots els líders polítics, avui hem tingut un altre acte absolutament excepcional, també HISTÒRIC, i sí, amb majúscules!

920 Ajuntaments dels 947 que hi ha a Catalunya donen suport al 9N. És una dada excepcional, d'una solidesa indestructible. Avui, 800 d'aquests alcaldes han anat fins el Palau de la Generalitat a lliurar les seves adhesions al President de la Generalitat.

Aquesta foto donarà la volta al món. Internament i externament té un valor incalculable. Que el 96% dels ajuntaments de Catalunya estiguin amb el 9N és una dada que tothom entén, que tothom visualitza com a exemple inqüestionable de la voluntat dels catalans: votar.

El 96% dels ajuntaments! A partir de majories de tota mena, amb tota mena de forces polítiques, que inclou no només els partits que estan en l'acord del 9N, si no més de 300 alcaldes i regidors socialistes, per exemple.

Ahir i avui, hem estat mata de jonc. I així, arribarem al 9N i a la independència.
ESTEM CONVOCATS! ARA ÉS L'HORA!