29 de març 2016

Xè Memorial Josep Suñol (o quan Esport i Ciutadania també serà homenatge a Johan Cruyff)

Fa 10 anys la Penya Barcelonista Creu de Sant Jordi i la Penya Barcelonista L'Urpa vam convocar el primer Memorial Josep Suñol, un quadrangular de futbol entre penyes del Barça, com a modest homenatge i recordatori del nostre President Màrtir. I només vam tenir el suport de la Plataforma pro Seleccions Catalanes.

El proper dissabte 2 d'abril tindrà lloc el Xè Memorial Josep Suñol, l'any que en farà 80 del seu assassinat a mans de l'exèrcit franquista a la Serra de Guadarrama. Suñol, el President del Barça, també diputat al Parlament de Catalunya, queia mort davant la barbàrie feixista quan es dirigia a Madrid a donar suport a la resistència democràtica. El van afusellar i el seu cos no ha estat mai trobat. Com ell, milers de joves catalans van morir defensant una idea de país, de democràcia i de llibertat. 

10 anys després d'iniciar aquest modest homenatge, avui la figura de Suñol és més coneguda i reconeguda. El Club ha obert tímidament espais de reconeixement, en Jordi Badia va escriure un excepcional llibre "Josep Suñol i Garriga. Viure i morir per Cataluya", i se n'ha fet un documental divulgatiu que per primera vegada va acostar la seva figura al gran públic.

Nosaltres, com fa 10 anys, continuem vindicant el seu llegat immortal "Esport i Ciutadania", que avui, com fa 10 anys, per a nosaltres, no és un simple lema, és una realitat palpable, que vivim diàriament, amb noms propis: Barça i Catalunya. Un club compromès amb el seu país i amb un ideal de llibertat i de democràcia que hem de seguir defensant cada dia i en tots els nostres gestos, des del suport del Club al Dret a Decidir fins a les estelades que omplen les grades de la gent del Barça i els crits de IN INDE INDEPENDÈNCIA cada minut 17:14.

Enguany el Memorial estarà marcat, dissortadament, per la mort d'una llegenda i d'un mite per a tots nosaltres: Johan Cruyff, el llegat del qual, el seu compromís amb l'esport i amb el país, amb la llibertat i amb la democràcia, enllaça directament amb el llegat de Suñol. Per això dissabte també retrem homenatge a Johan Cruyff, a qui proferim gratitud eterna per tot el que ha fet pel Barça i pel nostre país. No es pot entendre el Barça gloriós que estem vivint sense Johan Cruyff. I la seva figura no es pot entendre en tota la seva dimensió sense el seu compromís cívic, democràtic i amb el país, que va des del xoc amb la dictadura per posar el nom del seu fill en català, fins al seu compromís amb el dret a decidir i esdevenint seleccionador català de futbol.

En aquesta edició del Memorial hi participaran les penyes barcelonistes Creu de Sant Jordi i L'Urpa, com a organitzadores, i Sant Antoni, Nostra Ensenya i Dracs com a convidades i adherides a l'homenatge. 

#FCB1899 #MÉSQUEUNCLUB 

Pel Barça i Per una Catalunya lliure!