19 de gen. 2017

Protegim-nos del potencial devastador de l'estupidesa, també en política

Una de les màximes precaucions que sempre hem de tenir és davant l'estupidesa i el seu potencial devastador, en tots els àmbits de la vida, quan hi ensopeguem. També en política.

El professor Carlo M. Cipolla va teoritzar al voltant de l'estupidesa, en un assaig indispensable, únic. Ja n'he parlat alguna vegada. Com que el blog té cada cop més lectors i per tant molts lectors nous, resumiré la seva conceptualització.

El professor Cipolla va classificar el comportament de la humanitat en 4 categories, a partir de dos eixos: el del benefici/perjudici personal i el del benefici/perjudici social, col·lectiu.

- els bons serien aquelles persones que amb el que fan generen un benefici personal i col·lectiu. Tothom hi guanya.

- els malvats són els que es proporcionen un benefici propi però causant un perjudici als altres. El cas prototípic són els lladres.

- els incauts serien aquells que generen un benefici social, col·lectiu, però causant-se un perjudici a ells mateixos.

- finalment, el col·lectiu més devastador de tots, els estúpids, que amb el que fan no generen cap benefici per a ningú, tot el contrari, són capaços de fer coses que perjudiquen a la societat i a ells mateixos.

Segons el professor Cipolla els estúpids estan presents, són una constant, en qualsevol col·lectiu humà. I com que sempre n'hi ha, cal estar molt alerta per identificar aquests comportaments, estar-ne previnguts i evitar així els seus efectes devastadors. Si no ho fem, poden acabar amb tot el que ens envolta.

Ara mateix tenim sobre la taula política del nostre país dos comportaments absolutament prototípics d'aquesta estupidesa:

- la posició de la CUP d'exigir un increment impositiu en l'IRPF durant la negociació pressupostària.
- la superilla del Poblenou impulsada per la senyora Colau i la seva tropa

L'estupidesa de pujar l'IRPF
- el tipus impositiu a l'IRPF que patim els catalans ja és el més alt de l'Estat.

- incrementar-lo només perjudicaria directament a les classes mitjanes, a les persones que treballen i tenen un sou i una nòmina. No als rics, com diuen, perquè la seva tributació va per una altra banda, no per l'IRPF. Una decisió així només faria que empobrir les nostres classes mitjanes

- l'increment de recaptació només beneficiaria a una persona: al sr. Montoro. Aquests diners servirien únicament per millorar la tresoreria del sr. Montoro. A Catalunya aquests diners trigarien 2 anys en arribar. No arribarien, si mai arriben, fins a la liquidació del 2019

- un debat així amaga el gran debat, i és que a Catalunya ja paguem molt. Paguem tant que l'estat ens espolia anualment 16 mil milions d'euros. Ara imagineu les polítiques que es podrien fer si poguéssim disposar d'aquests 16 mil milions d'euros anuals. Aquest és el tema. Per això volem la independència, i la volem ja. Per això sabem que cap pressupost autonòmic no és el que ens mereixem, al que tenim dret.

Per a mi una proposta com aquesta, que perjudica directament, castiga injustament, les nostres classes mitjanes, que no beneficia a ningú, perquè no podrem disposar d'aquests diners fins d'aquí dos anys i que només fa feliç al sr. Montoro, a qui li arregla la seva tresoreria és l'estupidesa absoluta. No sóc capaç de trobar un exemple més evident d'estupidesa absoluta, total.

L'estupidesa de la Superilla

- ha generat col·lapse circulatori al barri, amb el que implica d'increment de l'emissió de fums i per tant de la contaminació.

- està provocant la ruïna de molts comerciants, que veuen perillar llocs de treball i negocis pel desert en que han convertit aquests carrers

- genera divisió i conflicte entre veïns: uns als que l'Ajuntament vol reconèixer drets i uns altres als que l'Ajuntament nega qualsevol dret.

Portada a l'extrem l'estupidesa argumental de Colau i els seus, podríem dir que s'han posat a fer "de déus" i a decidir sobre la vida o la mort de les persones. Un dels seus arguments -falaç, però és el que diuen- és que a BCN hi ha 3.000 morts prematures conseqüència de la contaminació. I que per això fan les superilles.

Si això fos cert, que no ho és, l'estupidesa seria a més a més molt malvada, molt perversa, perquè voldria dir que la senyora Colau s'ha autoatribuït disposar sobre la vida (o la mort) dels barcelonins, i ho fa -com tot el que fa- arbitràriament.

Perquè si això fos cert, voldria dir que la senyora Colau ha decidit que hi hagi uns veïns que visquin més anys, aquells als que ha tret la circulació dels seus carrers, i que hi hagi uns altres veïns als que condemna a una mort prematura, tots els veïns dels carrers als que ha derivat tot el trànsit que abans es distribuïa per tot el barri. Si el meu carrer és un dels "triats" per assumir tot el trànsit, i patim congestions que abans no teníem, i de no tenir cap autobus, ara en passen 7, vol dir que la senyora Colau, amb una sang freda que gela la sang, ha decidit, sense donar cap explicació, condemnar als veïns del meu carrer a aquesta mort prematura de la seva propaganda.

Us entra al cap una major estupidesa i maldat? A mi no. Per això els veïns del Poblenou estem mobilitzats com ho estem i no pararem fins posar fi a aquesta delirant experimentació colauer amb la vida i el benestar de tots nosaltres, perquè ara tots vivim pitjor que abans de patir la seva estupidesa.

El poder devastador de l'estupidesa. O ens en protegim o anem cap al precipici.

1 comentari:

Blogger ha dit...

Get daily suggestions and methods for making $1,000s per day ONLINE for FREE.
CLICK HERE TO FIND OUT