19 de maig 2019

Municipals Barcelona: anàlisi dels resultats projectats per enquestes Sigma-2 i GESOP

Aquest diumenge, just una setmana abans de les eleccions, també hem conegut dues enquestes sobre les eleccions municipals de Barcelona. Una enquesta de Sigma-2 per a El Mundo i una de GESOP per a El Periódico

Faré una mica d'anàlisi del que projecten, valorant els elements de solidesa que hi trobo, però també les diferències que hi ha, mirant d'explicar-les o de situar algunes alertes.

Totes dues projecten el següent escenari, aquests elements de coincidència i coherència:

- ERC guanyaria les eleccions

- Darrere d'ERC Colau

- Després PSC

- Cs estancat

- a cap de les dues Graupera entra

Ara anem a veure les diferències:
- GESOP (El Periódico) projecta una Colau a l'alça i Sigma-2 no gaire

- GESOP redueix la recuperació de PSC, que és intensa a Sigma-2

- GESOP no projecta cap creixement sobre JxCAT, al contrari, és l'única que en relació a enquestes pròpies anteriors, fa baixar expectatives de vot. Sigma-2 i tota la resta de les moltes enquestes conegudes projecten creixement

- GESOP fa créixer una mica Valls en relació a Cs, però baixar en relació a anteriors enquestes seves

- GESOP posa en dubte que el PP obtingui la representació que sí li donen a Sigma

- GESOP atorga representació a la CUP, projectant-la fins als 2-3 regidors, fent-la crèixer, en menys d'un mes, d'un 4% a un 6,1%, en el que és l'única enquesta que detecta alguna cosa així

Una explicació ràpida de les diferències i una visió sobre les tendències que, considerant tots aquests diferents elements, al meu entendre expressen amb més solidesa les enquestes:

Absolutament a totes les enquestes de GESOP que he analitzat els últims anys, bàsicament baròmetres municipals que fan per a l'Ajuntament Colau, i les de El Periódico, per a aquest rei de la manipulació que és The Nota, els votants i el perfil de votants dels Comuns estan sistemàticament sobrerepresentats.

I els del món de Junts per CAT sistemàticament infrarepresentats.

Per això aquest biaix a l'enquesta GESOP que projecta com si anés Colau a l'alça, quan el que està a l'alça és únicament el biaix a la mostra. Per la naturalesa política d'aquesta sobrerepresentació mostral d'aquest públic, també podem tenir l'explicació del creixement de la CUP.

La meva visió és que com projecta Sigma-2 Colau no s'apropa a ERC, i la CUP potser sí que creix i té opcions d'entrar, però no està clar. Admeto dubte entre la distància 2,2 de Sigma per a la CUP i la de 6,1 de GESOP. Possiblement, si tenim en compte el biaix mostral de GESOP, estiguem al voltant del 4-4,5%, en un % més coherent amb la resta d'enquestes conegudes.

Pel que fa a JxCAT, doncs l'explicació de perquè GESOP segueix en els 5 regidors, quan la resta d'enquestes projecten a l'alça és aquesta sistemàtica infrarepresentació del segment de votants socials i econòmics del món de JxCAT.

Per tant no em refio de la dada GESOP i sí de la de Sigma-2, molt més coherent amb la resta d'enquestes amb les que hem treballat, que no són poques. Crec que la projecció 6-7 de Sigma-2 és més sòlida, i situa amb més claredat la projecció de creixement electoral que totes les enquestes han detectat, excepte aquesta de GESOP, aquest bolet demoscòpic. Com he dit aquest matí per tuiter la tendència de creixement que des de la proclamació de la candidatura ha experimentat el vot d JxCAT és, a la pràctica totalitat d'enquestes, radical: de 4-5 les primeres a 5, de 5 a 5-6, de 5-6 a 6 i ara de 6 a 6-7en l'enquesta de SIGMA-2. Amb una setmana pel davant crec que JxCat se situa més a prop del 7-8 que del 6-7.

En aquest context, la distància d'ERC amb Comuns és superior a la que projecta GESOP. A la que corregim miqueta biaix, ens situem en dos punts de distància, tal i com recull Sigma2, entre ERC i Comuns, i aquests 2 punts de distància, a 1 setmana de les eleccions, són una distància insalvable per als colauers, és una burrada de vots.

Excepte, és clar, que les clavegueres de l'estat tornin a sortir en ajuda de la sra. Colau, i llencin alguna merda, alguna manipulació, algun muntatge contra Maragall, i ella se'n torni a aprofitar miserablement, com va fer fa 4 anys contra Trias. Fou gràcies a això que va treure uns pocs vots més que Trias i va ser alcaldessa. Gràcies a les clavegueres de l'estat. En complicitat amb les clavegueres de l'estat. Doncs bé, tal i com estan les coses l'única opció que té Colau és que les clavegueres de l'estat tornin a sortir al seu rescat, i fabriquin alguna cosa contra Ernest Maragall. Si no és així, ERC guanyarà aquestes eleccions i Colau no té opció de quedar pel davant, de retallar aquests 2 punts d'intenció de vot.

Pel que fa al PSC, Sigma-2 li projecta un 19,6% d'intenció de vot, mentre que GESOP un 16,8. A totes les enquestes el PSC presenta una gran fortalesa de vot, a remolc del bon resultat del 28A. Per les dades que hem pogut treballar, fidelitza molt el vot que va tenir el 28A, i segueix amenaçant vot de Cs i Comuns. Per tant la projecció del PSC és a l'alça, fins igualar-se una mica amb Colau.

Valls el que està clar és que o es queda com estava Cs o màxim pot créixer un. Un hostiot maco maco a la prepotència de l'establishment econòmic unionista i de Valls, que van creure podien fabricar un candidat a mida per derrotar l'independentisme i s'emportaran una hòstia guapa.

La dimensió de l'hòstia dependrà de si Valls finalment no rasca res significatiu del PP, i per tant el PP torna a entrar a l'Ajuntament, ni que sigui pels pèls, o haurà fet mínim forat com perquè a Bou no li quedi més remei, si vol continuar dient barbaritats, que convertir els seus forns de pa en una mixt de club de la comèdia, o fer-se youtuber.

Sigui com sigui, tot apunta a una desfeta èpica de la dreta dura espanyolista...

Finalment, pel que fa a Graupera, ni Sigma2 ni GESOP no li atorguen representació.

En el cas de Sigma2, coherentment amb la majoria d'enquestes, està molt i molt lluny de poder-ne obtenir, i com a molt tindria un 2,2% d'intenció de vot. A gairebé 3 punts. Insalvable. Res.

GESOP és més suau, diu que vés a saber, que ara com ara es queden fora, però que qui sap si potser hi ha alguna intervenció divina que faci que en una setmana multipliquin el vot que ara tenen, i que de sobte s'obrin les aigües electorals i en 5 dies guanyi tot el que no ha guanyat en aquest període.

O sigui, res, perquè per "contextualitzar" el que diu GESOP n'hi ha prou amb que ens fixem en una cosa: GESOP, en la seva primera enquesta sobre aquestes municipals, projectava a Graupera un 3,5% d'intenció de vot. Ara, a 5 dies d'acabar la campanya, li projecta un 3,8% d'intenció de vot. O sigui, que en tot aquest temps només ha crescut un 0,3.

La CUP tindria alguna possibilitat d'obtenir representació perquè en tot aquest període hauria passat d'una intenció de vot del 4% al 6,1% . Fins i tot amortitzant possibles biaixos, està clar ha crescut un mínim d'1 punt o punt i mig en intenció de vot, que d'alguna manera ha reconectat amb part dels seus votants que a l'inici de la campanya no ho tenien clar.

Graupera en canvi, en tot aquest període, en aquest mateix període, amb una enquesta feta per al mateix mitjà i per la mateixa empresa... tot el que hauria aconseguit ha estat passar del 3,5% al 3,8%, és a dir, un creixement de 0,3 en intenció de vot. Absolutament ridícul. Cap opció. Zero.
 
Potser el 2,2% d'intenció de vot de Sigma2 a Graupera sigui baix, però en tot cas està més en coherència amb la majoria d'enquestes. Graupera no ha aconseguit sortir del seu cercle de lleials amb els que va començar aquesta proposta personalista. No han arribat a ningú més, i aquest raquític 0,3 n'és la prova més fefaent. Així les coses, en aquests 5 dies de campanya que queden, el grauperisme té més opcions de perdre intenció de vot que no pas de guanyar-ne.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Doncs res. Vot útil a ERC per assegurar l'alcaldia. Colau va dir que només estaria 2 mandats en política i fora bo que els propers 4 anys sigui oposició o vagi a roda d'ERC com Podemos del PSOE. Si Colau no es presenta al 2023 ERC li robaria molt vot capitalitzant algunes mesures. I mentrestant que JxCat recuperi vot a al dreta i al centre sense dir "no a tot", especialment si el PP es queda fora i C's punxa.

I vot útil a KRLS a Europa.

Graupera ha tingut l'impuls de l'ANC, 100.000€ que s'està gastant en spam creant anticossos i 1 anys i ha veurem si treuen més vots que el Front Republicà en 1 mes i amb 30.000 euros. El seu entorn ha alineat a molta gent. Tenen a l'Adrià Alsina, el segon més votat, fent campanya fora de BCN. Incomprensible. Va ser qui va fer millor campanya a la primera volta.