18 de juny 2020

ANÀLISI BARÒMETRE ESPECIAL DEL CIS JUNY 2020. Dades d'alerta per a l'independentisme català

Ahir vam conèixer les dades del Baròmetre especial del CIS de juny 2020. És una enquesta singular des de 3 punts de vista diferents en relació als baròmetres previs:

  •  s'ha fet telefònicament. La pràctica habitual del CIS són enquestes presencials. En aquest cas la pandèmia ha fet canviar la manera de fer-la.
  •  és un baròmetre especial, molt centrat en temes de com s'ha viscut i valorat tot el que ha passat al voltant de la pandèmia
  •  ateses les eleccions anunciades de Galícia i País Basc, inclou submostres d'aquestes dues comunitats per reforçar la seva projecció electoral

La mostra d'aquest baròmetre a Catalunya és molt petita: 469 enquestes. Des d'aquest punt de vista hem de ser molt prudents amb les seves projeccions. Hem de ser tan prudents que he estat a punt de ni tan sols entrar a valorar l'enquesta.

Però com que fa força temps no en tenim cap mínimament seriosa, i com que malgrat la mostra no ens permeti fer segons quines projeccions, sí ens permet analitzar alguns comportaments electorals, doncs som-hi, entrem a mirar aquestes coses que considero significatives.

Al final faré un annex sobre eleccions al País Basc, perquè hi ha alguns comportaments electorals que crec val la pena comentar.

Dir, abans d'entrar amb les dades de Catalunya, que a nivell general, aquesta enquesta CIS tan centrada en la pandèmia és bastant trunyo. No m'ha agradat gens. L'he trobada horrorosament redundant, centrada en tòpics, i tan liada que costa treure'n conclusions.

Anàlisi de comportament electoral a Catalunya d'acord al Baròmetre del CIS

Parlem clar: no anem bé

Sí, ja sé que l'enquesta fa una projecció electoral sobre eleccions espanyoles. Sí, ja sé que la mostra és petita per poder ser fiable. Però no anem bé.

I quan dic que no anem bé, em refereixo a l'independentisme.

Després entrarem en la cosa dels partits. Però quan dic que no anem bé, i em refereixo a l'independentisme, és perquè el conjunt de l'independentisme, amb tot el que està passant, amb tot com s'estan fent les coses, perd, com a moviment.

Podria esdevenir-se que un partit perdés molt i l'altre guanyés més, i que globalment l'independentisme en sortís reforçat. Però no és així. Les dades de l'enquesta del CIS crec són una alerta severa a que l'independentisme com a moviment social i polític, amb tot el que estem fent, pot haver entrat en crisi, l'hem fet entrar en crisi. I d'això en sortim perdent tots, perquè allunya la independència. L'independentisme Amazon pot pensar que ja està bé perquè bla bla bla. L'independentisme mínimament responsable sap que no ens podem permetre el luxe de cap reculada.

I alhora certs comportaments electorals de vot indepe són també una alerta perquè, globalment, ho repensem tot cercant una estratègia unitària, si es vol de mínims, però inteligent i coresponsabilitzada sobre tots els seus diferents integrants.

Projecció electoral:

No entraré en la projecció electoral que fa el CIS de les diferents opcions, no és el que m'interessa de l'enquesta. Si la voleu, la podeu trobar al CIS i a tots els mitjans, perquè és en l'únic que es fixen, quan per a mi és el més inconsistent.

Vot 2019/Record de vot a l'enquesta CIS i intenció de vot directe a l'enquesta CIS

Anem a mirar una triple seqüència de dades que jo crec és el que més valor té de l'enquesta.

Si mirem el record de vot als diferents partits polítics el 10N 2019 entre els enquestats pel CIS, ens trobem:

- ERC va tenir un 3,61% de vot i té un 3,3% de record de vot a l'enquesta
- JxCAT va tenir un 2,19% de vot i té un 1,2% de record de vot a l'enquesta
- CUP va tenir un 1,01% de vot i té un 0,4% de record de vot a l'enquesta

Ja sé que no hem de mirar únicament ni preferentment el record de vot per analitzar la fiabilitat i representativitat d'una mostra, però per a l'exercici que vull fer sí que ens ajudarà.

Fixem-nos:

ERC té - 0,3 a la mostra
JxCAT té -1 a la mostra
CUP té -0,6 a la mostra

Sempre el votant de JxCAT queda infrarepresentat. Si recordem, En Comú Podem van tenir un 2,2% de vot i a l'enquesta tenen un 1,9% de record de vot. Pràcticament amb mateix vot que JxCAT, però gairebé un punt diferencial a favor de la representativitat dels Comuns a la mostra.

El CIS en les projeccions que fa, amb la cuina que fa, tots aquests factors els té en compte. Però vaja, ja m'enteneu.

I ara fixem-nos en el que volia que ens fixéssim, la intenció de vot directe:

ERC, que va tenir 3,61 de vot, que té 3,3% de record de vot, té una intenció de vot directe de l'1,9%
JxCAT, que va tenir 2,19% vot, que té 1,2% de record de vot, té una intenció de vot directe de 0,7%
CUP, que va tenir 1,01% de vot, que té 0,4% record de vot, té una intenció de vot directe del 0,4%

És a dir, menys CUP, que sembla es quedaria més o menys com està, tant ERC com JxCAT perdent intenció de vot.

ERC és sense cap mena dubte la formació independentista que més desgast electoral acusa. Si mantingués intactes les opcions de vot, el vot directe estaria al voltant del 3,3. Si guanyés vot d'algú altre, per sobre. I no, està per sota, a -1,2, és a dir, gairebé pèrdua d'una tercera part del seu vot.

Junts x CAT perd força menys, però també perd, i no guanya. Si consolidés electorat estaria en un 1,2% d'intenció de vot directe, i està 0,5 punts per sota.

La CUP i els seus dos 0,4 vol dir no sembla perdre vot, però tampoc guanyar-ne.

Resum: si perd ERC, si perd JxCAT i si CUP es queda igual, estem perdent vot independentista.

I això ens hauria de preocupar a tots. Si el que perd un ho guanya l'altre, mira, la dinàmica de partits porta a aquests canvis de vot. Però si perden tots simultàniament, per més que un perdi més que l'altre, i no guanya ningú, el problema el té l'independentisme.

No s'està creixent ni eixamplant cap base. Tot el contrari, la falta d'unitat i la guerra partidista que alguns exerceixen tan sectàriament, no només desgasta als qui la practiquen, majoritàriament, ens desgasta a tots.

Mirem una altra cosa de l'enquesta, encara més preocupant: les transferències

Amb tota la prudència del món, perquè la mostra és molt petita, però si l'enquesta és mínimament respectuosa amb les dades i els enquestats, i el CIS habitualment ho és, el creuament, sigui quina sigui la mostra, del record de vot amb la intenció de vot ens dona moltes pistes de com estan evolucionant les coses.

I sí, també en aquest cas és així.

Confirmant les anteriors dades, quan creuem el record de vot amb la intenció de vot, veiem que la fidelitat de vot dels votants d'ERC del 10N 2019 és bastant baixa, del 58,1%. Un 42% dels qui van votar ERC el 10N ara o no els votarien o, en el millor dels casos, no ho tenen clar.

A Junts per Cat, tot i que millora el percentatge, i assoleix una fidelitat de vot del 61,3%, tampoc és per tirar coets.

I, també com hem vist abans, la CUP és qui més fidelitat té, retindria un 81,8% dels votants 10N

Ni CUP ni JxCAT, en intenció de vot directe, no guanyen vot provinent de cap altra formació política.

ERC seria l'única que podria rascar algun vot d'algú altre. Per sobre del marge d'error, vot provinent d'antic votants de JxCAT, un 6,7%.

El que és molt i molt preocupant, i només ho esmento per cridar l'atenció i seguir la dada en futures enquestes, és el que passa amb el vot que perden JxCAT i ERC, que ja hem vist és més del doble del que perd JxCAT

Doncs mireu, la cosa està així: un 8,1% del que perd ERC se'n va al PSC i un 7% a En Comú Podem. Més que eixamplament de base, el que s'aprecia és descomposició de la base.

Pel que fa a JxCAT, doncs encara més incomprensible, aquest 12,9% que diu votarà PSC. A banda del ja referenciat 6,5% que diuen votaria ERC

En una mostra tan petita, i sobretot per a JxCAT, que només són 43 enquestats, aquests percentatges poden estar molt afectats pel que han respost erròniament dues persones. En el cas d'ERC, amb 120 enquestats, la cosa ja és mica més sòlida.

Descomposició de la base:

ERC ha fet de la seva campanya d'assetjament i menyspreu a JxCAT, especialment a Madrid, gairebé una estratègia política. ERC podia estar amb estratègies d'eixamplar la base, i alhora ser mínimament respectuosa amb la resta de forces independentistes. A Madrid lluny d'aquest respecte, JxCAT és objecte d'escarni diari. La dreta catalana. I altres imbecil·litats.

Està portant això algun rèdit d'eixamplament de base a ERC?

Doncs com ja hem vist, tot el contrari: ERC guanyaria un 2% (dins marge error mostra) dels Comuns, però perdria un 7% cap als Comuns (que com ERC va tenir molt més vot que els Comuns, és una fuga molt més gran). I "guanyaria" un 0,1% del PSC (és un dir, és marge d'error, irrellevant), però perdria, i això no és marge d'error, un 8,1% de vot cap a PSC.

I encara més. Pregunta el CIS, i si per aquestes no votés a qui m'ha dit que votaria, a qui votaria? Un 21% dels votants d'ERC diuen que als Comuns.

Mirem-nos-ho com vulgueu, però l'alerta de les dades de l'enquesta del CIS és prou important com perquè ens la prenguem seriosament. L'independentisme no pot perdre cap posició, no es pot permetre el luxe de recular a cap elecció. Ni per agafar impuls.

I tot com estem fent les coses ja tenim alguna alerta que pot estar passant, que tanta tensió i combat intern i tanta falta d'unitat estan desgastant a l'independentisme en el seu conjunt. Ja no hi ha ningú que tregui cap rèdit d'aquesta estratègia. Si algú pensava en l'hegemonia partidista, el que s'està trobant és hegemonia en pèrdua de vot que no va a cap altra força indepe.

Fer independentisme no vol dir ser un llepaculs de ningú. Fent el llepaculs l'únic que fem és blanquejar els repressors, els qui no volen la independència, i habilitar transferències de vot, perquè hem estat nosaltres mateixos els que hem obert les portes.

Fer independentisme vol dir explicar dia i nit perquè volem la independència.

ANNEX ELECCIONS BASQUES

Sense entrar en la projecció de resultats generals que fa el CIS, sí alguns apunts que m'han cridat poderosament l'atenció. En el cas del País Basc la mostra està reforçada i és molt més representativa i sòlida.

1. La fidelitat del vot abertzale: un 89,7% del vot de Bildu el 10N 2019 votarà a les basques Bildu, i un 79,9% dels votants del PNB

2. Cap fuga mínimament significativa de vot Bildu o PNB en cap direcció. La fuga més alta, i està dins el marge d'error, aquest 2,9% de Bildu que votaran "otro partido" que no és cap dels llistats. Ni idea de per on va. Això sí, hi ha un 12,3% de vot PNB i un 4,4% de Bildu que diuen encara no ho saben

3. L'espectacular captura de vot d'altres formacions polítiques molt i molt dispars que sembla pot aconseguir el nacionalisme basc:

- Un flipant 30,8% de la gent que diu que el 10N va votar al PSOE diu que ara votarà al PNB. Però també, ojo al dato, un 12,5% dels que van votar Cs i un 9,1% dels que van votar PP

- Bildu sí que amplia miqueta base, i recull un 16,3% del vot que va tenir Unidas Podemos

- L'espanyolisme sembla abocat a una hòstia electoral sense precedents. PP i Cs concorreran junts a les eleccions. A hores d'ara només un 50% del vot PP el 10N i un 37,5% de Cs diuen votaran aquesta cosa. I pel que fa al PSE-PSOE només un 39,2% diuen votaran PSE-PSOE a les autonòmiques. I VOX cero patatero.

Conclusió:
No hi ha cap dubte que el sistema foral, que ha fet del País Basc pràcticament una comunitat independent, està configurant un mapa polític molt i molt singular...




3 comentaris:

Josep Castelltort Panadés ha dit...

L'oferta electoral independentista no pot animar a ningú. Estem tips dels partits. D'alguna manera ha de quedar reflectit a les enquestes. Molta gent està desanimada però és difícil que es passin a l' Espanya que veiem. Potser les enquestes no estan pensades per analutzar aquest estat d'ànim tan ambigu.

L'home del sac ha dit...

És el problema d'haver fet creure a la gent unes coses que no eren reals i, en lloc de començar a tocar de peus a terra, uns es tornen convergents de la vella escola i els altres continuen venent-nos fantasies. Serem independents, però s'ha de picar durant molta pedra i durant anys. I ser molt honestos.

L'home del sac ha dit...

I quina enveja el País Basc