7 de febr. 2021

Darreres enquestes i "diamarmotisme". Com estan les coses i com alguns ens les volen fer veure que estan

 Aquest cap de setmana, últim que es poden publicar enquestes no andorranes, hem tingut pluja d’enquestes: ARA, El Nacional, El Periódico, El Mundo...

D’una manera o una altra, amb matisos i diferències totes dins del marge d’error, allò que comparteixen és el que en diuen “triple empat” entre ERC, Junts i PSC.

Sobre el triple empat
És cert que JxCAT, ERC i PSC estan situats demoscòpicament en una mateixa franja d'intenció de vot. Però això és una mica un miratge, tot i que no negui el potencial perill a nivell d'imatge i credibilitat del procés que segons com "desempatem" podem trobar-nos.

Ara no comentaré PSC. Pel que fa a les altres dos forces en l'empat, JxCat i ERC, la seva situació també és molt diferent. Junts per Catalunya no para de créixer, i ERC de perdre suports.

Tots heu tirat una pedra a un estany o una bassa o riu d'aigües tranquiles. Quan la llencem, des del punt d'impacte, es van generant onades circulars al seu voltant, cada cop més grans, amb més perímetre, fins que un últim cercle a partir del qual ja és imperceptible.

Això és el que està passant amb Junts x CAT. I això és el que ha provocat la mobilització dels quarters generals d’ERC i la seva àrea d’influència mediàtica per intentar col·locar que "cal fer vot útil cap a ERC perquè PSC no sigui la força més votada"

Ho deixem aquí o anem una mica més enllà en l’anàlisi?

Bé, si ho deixem aquí, ho hem deixat amb el que vaig escriure desembre del 2017. El text anterior (sobre el triple empat) és un copiar/enganxar d’un article dels dies previs al 21D, només he substituït C’s per PSC.

Sí, això era el que apuntaven la majoria d’enquestes “fiables” (p.ex. https://www.elnacional.cat/es/politica/encuesta-elecciones-cataluna-21d-5_220413_102.html) que permetien accés a una certa informació, però no totes, perquè algunes seguien que ERC guanyaria clarament. ERC no havia volgut fer cap llista unitària, malgrat estar sota el 155 i tot el que havia passat. A 3 setmanes de les eleccions ERC portava ni més ni menys que 14 punts d’avantatge en intenció de vot a Junts. A una setmana de les eleccions Junts ja s’havia menjat aquesta diferència. I llavors des dels quarters generals d’ERC es va sortir amb això del vot útil perquè no guanyés C’s. I van estar amb la cançoneta fins el mateix dia 21D. Jo encara guardo guasaps de gent d’ERC del mateix 21D cridant al vot útil cap a ERC per impedir guanyés C’s.

Però el cert és que Junts ja havia passat pel davant d’ERC en intenció de vot. Tanmateix, com això no interessava no només a ERC, sinó a l’estat, perquè l’objectiu número 1 de l’estat era acabar amb el President Puigdemont, la campanya mediàtica va seguir situant ERC com la guanyadora.

Aquest cap de setmana no he pogut evitar sentir-me atrapat en “el dia de la marmota”, a la vista de les enquestes amb que ens han anat bombardejant els mitjans de comunicació.

I no he pogut evitar recordar aquell últim i desesperat intent de l’establishment contra Junts x Catalunya, amb l’enquesta andorrana del dia abans del 21D. Recordem-la:



Sí, fins el dia abans de les eleccions l'establishment va persistir en la seva infatigable campanya contra el President Puigdemont, situant a ERC guanyadora, amb un C’s que apretava i un Junts sense cap opció.

El resultat final fou el triomf de C’s i Junts pel davant d’ERC, amb 10 diputats més dels que li projectaven els de sempre el dia abans.

Cap enquesta, de fet, no va aproximar-se al resultat que va obtenir Junts. Només alguns, neutralitzant dades de les enquestes, sí havíem vist que Junts anava pel davant d’ERC, i que eren els únics que podien disputar 1a plaça a C’s. No és que jo tingués cap bola de vidre màgica. És que era l’evidència de la tendència a l’alça de Junts a totes les enquestes -per més la intentessin minimitzar-, i a la baixa d’ERC -per més la intentessin ignorar-.

Ara, aquest cap de setmana, altre cop aquest dia de la marmota, amb algunes enquestes que són pura propaganda electoral. Dic això amb total convenciment, i amb la indignació que em provoca veure com sota aixopluc demoscòpic només hi ha propaganda política, intencionalitat política per moure l’electorat en determinades direccions. Indignació que és superlativa per la manera com oculten informació, per la manera com consumen el frau a través d’una opacitat absoluta, vergonyosa.

I no, no tinc aquesta emprenyamenta perquè les enquestes diguin una cosa que a mi no m’agrada. No he amagat mai que dono suport a Junts. De la mateixa manera que en les anàlisis demoscòpiques dels últims anys sempre he actuat des de la màxima honestedat analítica. Així com pel 21D ja deia que els forts eren Junts, quan hi va haver les eleccions generals ja vaig dir que a CAT les guanyaria ERC, com també vaig dir que a les municipals a BCN guanyaria ERC i que a les europees Puigdemont.

Sí, en totes aquestes eleccions la meva manera d’analitzar les enquestes m’ha permès projectar una situació política i electoral que després ha quedat reflectida a les urnes. Em puc equivocar, òbviament, però mai diré una cosa que no vegi a les dades. Quan analitzo dades només analitzo dades. I si veig guanya Junts ho dic, i si veig guanya ERC també ho dic. I podeu comprovar-ho a tots els articles del meu blog previs a eleccions.

A les enquestes d’aquest cap de setmana hem tingut que l’ARA titulava “Avantatge mínim d’ERC sobre el PSC i Junts”, El Mundo situava guanyador PSC, segons Junts i tercers ERC, El Nacional també projecta un PSC guanyador seguit de Junts i després ERC. I l’última coneguda, del Periódico, PSC guanyador, seguit d’ERC i després Junts.

I avui ERC ja ho aprofitava, en aquest dia de la marmota, per tornar al discurs previ al 21D: “Aragonès demana el vot massiu a ERC com a única garantia per frenar al PSC”.

https://www.ara.cat/politica/miting-central-d-erc-girona-junqueras-aragones-otegi_1_3865871.html

I ho fan, un cop més, exhibint les enquestes més opaques que es publiquen, casualment en els mitjans més partidistes. Només ARA i els hereus de The Nota situen ERC disputant victòria a PSC.

Unes enquestes, a més, amb les mostres més petites de totes les conegudes, amb 800 enquestats.

Però les coses, en la realitat demoscòpica no manipulada, no estan així. La situació política és força diferent a la que projecten aquestes enquestes que ERC exhibeix per reclamar vot útil.

En aquests moments, i a partir de les dades de les enquestes més importants fetes per a aquestes eleccions, amb mostres de milers d’enquestats i accés a les dades que ens permetin fer les nostres pròpies projeccions, la situació és molt diferent.

A l’independentisme ara mateix només hi ha una força política creixent en intenció de vot, en solidesa electoral, que és Junts. I això passa mentre pel que fa a ERC, tots els indicadors electorals són negatius.

En què em baso per afirmar això tan taxativament?  

Doncs en l’evolució de les tendències d’algunes dades clau que ens serveixen per veure amb claredat com estan les coses, més enllà del que projectin les enquestes en nombre d’escons.

Comencem pel CEO:

Els últims 4 mesos hem tingut 3 enquestes del CEO. Pel que fa a una dada clau, com és l’evolució de la fidelitat de vot, ERC i Junts s’han mogut en direccions molt diferents

-          ERC al 3r BOP 2020 (novembre 2020) tenia una fidelitat de vot en relació al 21D del 71,4%. Un mes després, a l’enquesta de context polític del CEO (desembre 2020) la fidelitat de vot d’ERC havia baixat al 54,7%. I un mes després (gener 2021) a la pre-electoral del CEO la fidelitat de vot d’ERC havia baixat al 49,6%

-          En aquest interval de 3 mesos la fidelitat de vot de Junts va passar del 41,1% del novembre al 52,9% del gener.

Si mirem una altra dada interessant, com és la transferència de vot entre Junts i ERC (la més gran de tot l’escenari de vot independentista), veiem com en aquests tres mesos, de novembre a gener hem passat d’una transferència de Junts cap a ERC del 8,3% d’antics votants a una del 2,7%, mentre que la transferència d’ERC cap a Junts ha passat, en només 3 mesos, del 3,6% al 6,7%. En 3 mesos l’evolució electoral ha passat per a Junts d’un saldo negatiu amb ERC de -5,6 a un positiu de +3,1, o sigui, 8,7 punts de diferència a favor Junts.

Seguim pel CIS

En relació a les eleccions catalanes, el CIS ha fet dues enquestes específiques: la pre-electoral del CIS, de gener 2021 i, tres setmanes després, l’enquesta de “tendències”. Ambdues amb milers d’enquestats. Neutralitzant les dades i obviant la manipulació de la cuina que van perpetrar per oferir la seva projecció electoral, i pel que fa a la situació de l’independentisme, també el retrat de com estan les coses no té res a veure amb el que han projectat les enquestes d’aquest cap de setmana que s’estan instrumentalitzant políticament.

-          Al gener el CIS projectava una fidelitat de vot en relació al 21D del 41,6% a ERC i del 43,8% a Junts. Tres setmanes després la fidelitat de vot d’ERC és del 46,9% i la de Junts del 52,9%. En aquest cas la comparativa és positiva per a tots dos, per en un cas la millora d’ERC és de 5 punts mentre que Junts s’enfila als 9 punts de millora. La tendència amunt de Junts és clara.

-          Pel que fa a les transferències de vot, els percentatges no són tan diferencials com al CEO, però també evidencien dues tendències molt diferents. De gener a febrer Junts passa de tenir una transferència cap a ERC del 5,8% al 4%, mentre que la transferència d’ERC a Junts es manté en el 5,4%. En 3 setmanes Junts ha passat de tenir un saldo negatiu de –0,4 a un de positiu de +1,4. Però és que a més a més en aquesta enquesta del CIS, feta a 1.900 persones, els saldos de transferència de vot en relació a totes les forces polítiques és negatiu. No només perd vot en les transferències en relació a Junts, també en relació a les CUP o els Comuns.

I tot i que les dades són una mica estranyes, si ens fixem en la tendència que marquen, a les enquestes d’aquest cap de setmana només al Nacional han publicat dades per veure com estaven les coses pel darrere, sense deixar-nos emportar per les mediàtiques projeccions de vot. I així veiem com la fidelitat de vot en relació a 21D d’ERC és del 48,4% i de Junts del 50%, i que el transvasament de vot de Junts cap a ERC és del 6,1%, i d’ERC cap a Junts del 10,2%.

Què vull dir amb tot això? 

Doncs que malgrat els diferencials de dades entre diferents enquestes com són les de CIS i CEO, però que tenen en comú ser les que tenen mostres més àmplies, de milers d’enquestats, i posar a disposició les dades perquè puguem analitzar les coses al marge del “discurs oficial”, el que veiem claríssimament és que en l’escenari polític català, en el bloc de l’independentisme, tots els indicadors de Junts estan en positiu i tots els d’ERC en negatiu. I les dades del Nacional també d’avui, que són els únics que han obert una mica la finestreta, també, la mateixa tendència.

Així les coses ens vol fer creure l’ARA que amb aquesta enquesta de 800 persones que avui han publicat totes les dades de les principals institucions demoscòpiques de Catalunya i d’Espanya estan equivocades? Va home va!

Com les enquestes de The Nota del 21D, i amb la mateixa opacitat, l’enquesta de l’ARA només serveix com a propaganda política a favor d’ERC. I em sap molt de greu haver-ho de dir així, però és que tela amb tota aquesta farsa.

Realment es pensen que ens empassarem que en una setmaneta ERC ha passat de tenir tots els indicadors negatius, amb clara, rotunda, tendència a la baixa en intenció de vot, a tenir-los positius fins al punt d’imposar-se, ni que sigui per la mínima, a la resta? Va home va!

Jo no sé què passarà diumenge 14F, això ho tenim tots a les nostres mans i vot. Però sí sé el que apunten les tendències de les enquestes més importants i transparents que tenim, que com hem vist, són unes tendències rotundes, indiscutibles. De la mateixa manera que sé quan ens volen vendre com a “enquesta” el que és simple propaganda política a favor d’un partit, en aquest cas ERC.

El servilisme partidista d’aquesta enquesta ja esdevé commovedorament patètic amb aquest intent de reanimar PDeCAT, no sigui que algú que els volgués votar s’ho miri i així s’ho pensi i voti Junts per evitar els Comuns al Govern. I sí, quan ni una sola enquesta dona res als pdecators els de l’ARA, amb 800 enquestes, ens diuen que estan entre 0-3. M’agradaria veure les dades. Però dubto molt que les publiquin. Doncs sí, les 800 enquestes aquestes han vist el que no havien vist les més de 4 mil enquestes del CIS del gener o les 1.900 d’aquesta setmana, que projectaven un vot directe de 0,3/0,7 a Pdecat, amb màxim de 0,7/1,5% de vot. S’ha de ser patèticament servil a un partit polític per fer una cosa així.

En fi. Fins aquí arribem. Un altre cop en el dia de la marmota, com el 21D, amb alguns usant el que en diuen enquestes com a propaganda política per manipular l’opinió pública i el vot. Fa molta vergonya. Però “slokai”, i amb la màxima transparència ho he volgut compartir amb tots vosaltres en aquest article. Dicho todo lo cual, voteu, i voteu independentista. La nostra causa i la seva legitimitat, ens agradi o no, la revalidem cada cop que tenim unes urnes al davant. Guanyem i demostrem que no ens rendim, i que seguim lluitant per fer la independència. El 14F votem, guanyem i fem possible que el 15F tothom es posi a treballar per consensuar una nova estratègia compartida per fer la independència. Ens necessitem a tots. I sense ser-hi tots no hi haurà independència. Som-hi! 


7 comentaris:

Anònim ha dit...

Un mol bon treball, soc amb tu, estem en un nou 21D, amb la diferencia de la ralladura de ER,de hem de ser mes, calcaixemplar la base i altres begenades que volen desinflar el 1-O. Salud i republica //*//

Unknown ha dit...

Moltes gràcies Francesc, un gran treball.

Santi Bosch ha dit...

Ets seriös, clar i honest. Gràcies !

Unknown ha dit...

Sí ERC torna a perdre davant de Puigdemont, la rabia i bilis que tornaran a acumular por ser terrible. Espero que a la tercera, entenguin que el seu camí està ben errat.

Unknown ha dit...

Sempre endevant. Salud i Republica

Unknown ha dit...

Totalment d'acord.Despres veurem si ER seguirà torpedinant la nostra lluita d'alliberament nacional. Aquest és el gran dubte.

Hasal ha dit...

I aixó d, avui ???????

El diari escocès The National publica aquest dimarts la primera entrega de l'enquesta prohibida de les eleccions al Parlament de Catalunya del proper diumenge, 14 de febrer.