13 d’oct. 2022

GROENLÀNDIA (sobre l'estratègia ANC de Quartes llistes -llistes cíviques-, Conferències i altres)

Els Zombies van ser una banda mítica –i fugaç- de la movida madrilenya, de la música dels 80s. Un tema seu, Groenlàndia, esdevingué icònic, i des de sempre forma part de qualsevol recopilació de música de l’època.

A mi és un tema que sempre m’ha agradat, per més que sempre hagi estat difícil d’interpretar... però sempre hagi estat un tema divertit, que ens enganxava des del surrealisme de la seva lletra, sense cap necessitat de connexió més enllà d’una flipada.

Ara és una imatge, és una descripció, és un relat, dels temps que ens toquen viure a l’independentisme.

Singularment aquella estrofa del GROENLÀNDIA que fa:

Todas las secuencias
Han llegado a su conclusión
El tiempo no puede esperar

Atravesaré el mundo
Y volando llegaré
Hasta el espacio exterior

No me la puc treure del cap cada cop que per les xarxes veig una notícia d’això de l’ANC de fer una Conferència Nacional del Moviment Civil Independentista...

Diu l’ANC: “Com sabeu, des de l’Assemblea Nacional Catalana hem estat defensant  la necessitat de superar ja l’autonomisme i la dominació espanyola a través d’activar la Declaració d’Independència el segon semestre de 2023, coincidint amb la presidència espanyola de la UE. Un moment on tots els focus estaran sobre l’Estat espanyol, el que afebleix dràsticament la seva capacitat repressiva.

Amb aquest horitzó i a tot estirar fins el 2025, volem conformar una nova aliança civil i institucional, que ens permeti superar els errors del 2017 i poder fer efectiva,  desplegar i defensar una declaració d’independència, encara legitimada pel referèndum del 1 d’octubre i també per la majoria democràtica independentista votada al Parlament de Catalunya.

Ara bé, un escenari d’aquesta magnitud no es pot improvisar, i és en aquest sentit que convoquem una conferència ciutadana i d’entitats per la independència. Volem definir col·lectivament quines són les actuacions necessàries a realitzar per part de les institucions i el moviment social, i quins són els compromisos que plegats assumim com a moviment per la independència per fer-les realitat.”

Sí, com cantaven els Zombies “Todas las secuencias, han llegado a su conclusión, el tiempo no puede esperar”, per això l’ANC defensa activar la Declaració d’Independència el segon semestre del 2023, o sigui, d’aquí un any, més o menys.

Tenir una data ja fixada per l’ANC unilateralment, sense encomanar-se ni parlar-la ni consensuar-la amb ningú, i dir, alhora, que “un escenari d’aquesta magnitud no es pot improvisar” és absolutament Groenlàndia dels Zombies, quan canten “atravesaré el mundo y volando llegaré hasta el espacio exterior”

La Conferència Nacional del Moviment Civil Independentista de l’ANC permetrà “atravesar el mundo, volando” i arribar “hasta el espacio exterior”, és a dir, a fer efectiva, el segon semestre del 2023, la Declaració d’Independència.

Perquè és clar, els Zombies van titular la seva coferència, perdó, la seva cançó, “Groenlàndia”, però de Groenlàndia només deien que hi buscarien a qui buscaven, però a l’igual que el buscarien a molts altres llocs:

“Y yo te buscaré en Groenlandia
En Perú, en el Tibet
En Japón, en la isla de Pascua

Y yo te buscaré en las selvas
De Borneo, en los cráteres
De Marte, en los anillos de Saturno”

L’ANC, com els zombies, vol arribar al espacio exterior, i per això volen buscar des de Groenlàndia fins al Perú o al Tibet, quan diuen això de que “convoquem una conferència ciutadana i d’entitats per la independència. Volem definir col·lectivament quines són les actuacions necessàries a realitzar per part de les institucions i el moviment social, i quins són els compromisos que plegats assumim”.

Tenim una data, segon semestre 2023, com els zombies tenien un objectiu, arribar al espacio exterior. La resta, música. Jo em pensava que la lletra de Groenlàndia dels Zombies era la més flipada que mai havia escoltat, però l’ANC amb això de la Conferència s’està superant.

No sabem quines són les actuacions necessàries a realitzar... però ja tenim una data.

Escolti, i si les actuacions necessàries a realitzar no es poden culminar abans de la seva data? Res, no intoxiqui, perquè a l’ANC tenim molt clar que volant arribarem fins a l’espai exterior.

Però Groenlàndia és un tema icònic també per altres motius. Els que l’han estudiada diuen que “La canción, con una letra calificada en ocasiones de surrealista, narra la búsqueda del amor en los lugares más variopintos, incluidos la isla de Groenlandia o los anillos del planeta Saturno.

Según declaraciones del propio autor, Bernardo Bonezzi, sin embargo, esa búsqueda reiterada a lo largo del tema, no se refería al amor, sino al propio sentido de la vida”.

Clar, què busca l’ANC amb aquesta conferència?. Podríem pensar que fer la independència, l’amor. Però potser la realitat és que l’únic que busquen és trobar sentit a la seva vida, existència, com a ANC, convertint-se en un partit polític.

L'ANC va néixer com a entitat cívica, plural, oberta a tothom i amb l’objectiu de mobilitzar el país per fer possible la independència. Va néixer amb el convenciment de ser un espai per a tothom, que ajudés a fer arribar la idea de la independència fins l’últim racó del nostre país, i per liderar una mobilització ciutadana que empenyés i acompanyés la resta d’agents del moviment independentista, en aquest procés per fer la independència.

La mobilització de l’Onze del 2012 i la Via Catalana del 2013 són els dos grans èxits, espectaculars, excepcionals, que liderà l’ANC i que van ser decisius, al nostre país, per arribar a l’1-O del 2017.

Però el 2019 l’ANC, com els Zombies, van entrar en una crisi d’identitat, i van començar a fer coses estranyes, buscant trobar sentit a la seva vida. Uns, els Zombies, buscaven a Groenlàndia i a l’Illa de Pasqua, uns altres, l’ANC, buscaven entrar en el mercat electoral, convertir-se en un actor més de l’escenari polític electoral, a través de les Primàries.

Les Primàries que va promoure l’ANC varen ser un fracàs absolut. No aconseguiren res, en termes d’obtenir suport, representació... Només van aconseguir dinamitar les opcions de tenir alcalde independentista a llocs com Barcelona.

I per a sorpresa de tots, quan pensàvem que després del fracàs de les Primàries l’ANC hauria superat els seus dubtes sobre el sentit de la vida, de la seva existència, el que ens trobem és aquesta Groenlància de la Conferència Nacional del Moviment Civil Independentista, amb l’únic objectiu d’impulsar una “llista cívica” per concórrer a les eleccions, és a dir, per convertir l’ANC en un moviment electoral, en una nova opció electoral, i enfrontar-se així a les altres forces polítiques electorals.

És així, és en aquest moment, que l’ANC de Groenlàndia de sobte es transforma en un himne punkarra de la movida, que cantaven els Siniestro Total: “Y bailaré sobre tu tumba”.

Així, quan l’ANC “considera que els tres partits independentistes no representen una opció clarament independentista” i que per tant “una llista cívica seria l'única opció netament independentista”, el que està fent l’ANC és, en relació a les altres forces polítiques en les que fins ara s’ha estructurat l’independentisme, és que, en relació a totes elles, com cantaven Siniestro Total:

Te mataré con mis zapatos de claqué
te asfixiaré con mi malla de ballet
te ahorcaré con mi smoking
y morirás mientras se ríe el disc-jockey

Y bailaré sobre tu tumba

Te degollaré con un disco afilado
de los Rolling Stones, o de los Shadows
te tragarás la colección de cassettes
de las Shan-Gri-Las o de las Ronettes

Y bailaré sobre tu tumba

Perquè en aquesta búsqueda de Groenlàndia per trobar sentit a la seva existència, vida, l’ANC només hi haurà trobat presentar-se a les eleccions convertint les altres tres forces polítiques fins ara independentistes, en els seus enemics a batre. L’ANC vol degollar les altres forces independentistes, convertir en enemics tots els que no se sumin a la seva Groenlàndia, i així bastir una estratègia política amb un únic objectiu: poder ballar sobre la tomba dels altres moviments polítics independentistes. Perquè segons la Groenlàndia que porta al Siniestro Total a l’ANC, només els que facin el que l’ANC digui, podran ser considerats independentistes. Així, qui no ho faci, serà un enemic de la independència, l’enemic a combatre, fins matar-lo políticament, i així poder-ho festejar cantant “y bailaré sobre tu tumba”.

Només qui acompanyi l’ANC a Groenlàndia podrà ser considerat independentista. I qui no l’acompanyi ja sap quin serà el seu destí: ser liquidats per poder ballar sobre la seva tomba.

I així, segons ANC, ja serem independents, sense cap mena de dubte, la llista cívica, la llista Groenlàndia seria la guanyadora. I ja seríem independents, ja ho tindríem fet.

Tanmateix, a la vista del monumental fracàs de l’ANC, amb idèntics arguments als d’ara, amb tota la pallassada aquella de les Primàries, és inevitable que ens vingui al cap un altre dels grans temes de “la movida”, de la mítica Alaska, aquell “A quien le importa lo que tu digas, a quien le importa lo que tu hagas...”

Mirem les dades:

Segons la Presidenta de l’ANC: “En aquests moments hi ha molts independentistes que no veuen cap opció que porti a la independència. Hi va haver molta abstenció a les últimes eleccions. Molta gent no sap a qui votar.”

Doncs bé, fora de la Groenlàndia de la llista cívica de l’ANC la realitat, d’acord a les dades del CEO (neutralitzades de cap possible biaix, per tant plenament fiables), ara mateix, en relació al vot del 14F a ERC, Junts i CUP:

  • Només un 0,5% dels votants d’ERC, un 0,5% dels de Junts i un 0% dels de la CUP volen votar altres opcions que no siguin les d’ERC, Junts o CUP.

  • Pel que fa a la indecisió, tampoc amaga cap mínima opció de que unes noves primàries, quartes opcions o com se li vulgui dir, tingui cap opció. Només un 6,3% dels votants ERC, un 4,8% dels de Junts i un 2,1% dels de la CUP ara mateix es mostren indecisos. Són xifres molt baixes i que, a  més a més, evidencien menys indecisió a l’independentisme que a l’unionisme, que té un 6,3% d’indecisos al PSC, un 7,8% a C’s o un 3,4% als Comuns.

  • Pel que fa a que el votant indepe s’abstingui, les dades també són concloents:

Només un 1,6% dels votants d’ERC i dels de Junts i un 1,1% dels de la CUP diuen ara mateix que no votarien. Aquests percentatges tan petits, tots dins del marge d’error, són irrellevants. No tan irrellevant seria, per contra, el 3,4% de votants dels Comuns que ara diuen s’abstindran.

  • I, ja per acabar, sobre la insinuació que l’abstenció les últimes eleccions, les del 14F, en relació a les del 21D, per intentar “colar” que Groenlàndia està a l’abstenció indepe d’aquelles eleccions, doncs, sincerament, no cola.

Les eleccions del 14F 2021 van estar marcades per la pandèmia del Covid-19. I sí, hi va haver una important abstenció, però per la pandèmia, no per causes polítiques. Així tenim que l’independentisme va tenir una abstenció de 713.296 vots però que la de l’unionisme fou molt superior, de 892.130 vots.

Que a l’independentisme ara mateix hi ha molta frustració, desconcert, emprenyamenta... això és innegable, és una evidència.

Que l’estratègia Groenlàndia de l’ANC amb l’únic objectiu de ballar sobre la tomba de les altres formacions polítiques independentistes, negant-les, ens pugui portar enlloc, més enllà d’una flipada descomunal de discurs, per alimentar la divisió i l’enfrontament entre independentistes, doncs ja ho vam veure amb les Primàries: fracàs, irrellevància i únicament fer el joc a l’unionisme. 

P.S.: he obert un període de reflexió sobre la continuitat d'aquest meu blog Dies de Fúria. Tot el que està passant m'empeny a tancar-lo. Em supera tant tot el que està passant... Amb aquest article he trencat una mica el silenci que volia mantenir fins prendre la decisió. Hi seguiré rumiant i sigui quina sigui la meva decisió, evidentment us l'explicaré, la compartiré amb tots els que heu estat els meus lectors habituals. Us ho dec!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 comentaris:

Lord Nelson ha dit...

Apliquis vostè, Senyor Abad, això que sol dir "tots som necessaris per a assolir la independència" i que a vegades ho diu, a parer meu, amb un excés d'indulgència. Bé, en aquest "tots", vostè sí és imprescindible.

Faci un reset, carregui les piles, rearmi l'ànim.

Espero que torni aviat.

Hasal ha dit...

"A quien le importa...."

https://www.youtube.com/watch?v=2uQhdDtdXg0

Ens importa....... a moltes persones el qué i com dius i escrius.... !!!

Hasal ha dit...

I de regal.... lletres imposibles i bones músiques... !!!!

https://www.timeout.es/madrid/es/musica/mejores-canciones-de-la-movida-madrilenya

Jordi Vilarasau ha dit...

M’afegeixo al primer comentari, TOTS sóm imprescindibles, …. però potser algun més que altres 😜, … espero poder seguir gaudint del teus analisi dels .. CEO i CIS i derivats, sempre molt treballats i documentats, igual vaig tenir ocasió de gaudir de les reflexions que vàreu fer sobre que motivava i que desmotivava als no indepes per pujar al carro de l’independentisme (amb la llengua com a punt mooolt sensible) que vàreu aportar al Secretariat de l’ANC cap al 2013/14.
De totes maneres comentar que facis el que facis, ha estat un plaer seguir-te al llarg d’aquests anys

Gorka ha dit...

Jo també penso com Lord Horatio Nelson, que s'hauria d'aplicar la pròpia doctrina "tots som necessaris", que l'ANC està fent d'altaveu del que bastanta gent pensa.
A veure si seu el període de reflexió ajuda a Junts a tenir una estratègia més clara, doncs ho necessiten urgentment.
Mentrestant, nosaltres esperarem la seva tornada!