5 de gen. 2018

Així han "afinat" l'enquesta de BCN. Al descobert les finalitats polítiques ocultes d'aquesta intoxicació

Avui s'han fet públics els resultats del Baròmetre municipal de Barcelona, desemebre 2017. És una enquesta semestral que programa l'Ajuntament de Barcelona i que fa l'empresa GESOP, una empresa que, en els dos últims casos que hem conegut (El Periódico per a les enquestes pre-electorals del 21D i l'Ajuntament de BCN per a aquest baròmetre municipal) sap "afinar" molt bé els resultats que projecta l'enquesta als interessos del "contractador".

Petita prèvia sobre això de les enquestes GESOP: El dia 20D El Periódico, a través de EP d'Andorra, publicava la darrera "enquesta electoral". Una publicació amb un clar ànim d'incidir en els votants, tot manipulant-los. Així, quan tots els trackings mínimament rigorosos ja projectaven que JxCat superava ERC, El Periódico incidia en la visió que només ERC podia guanyar C's. Era una visió totalment alineada amb la consigna de l'establishment, per als qui el pitjor escenari era una victòria de Puigdemont. I enquestes com la de EP, feta per GESOP, publicades el dia abans de les eleccions via Andorra, projectaven uns resultats clarament "alineats" amb aquest metaobjectiu de l'establishment: deixar fora de circulació al President Puigdemont.

Així, l'enquesta projectava 34-35 escons a ERC i 24-25 a Junts x Catalunya. A les eleccions de l'endemà el resultat fou que Junts per Catalunya i ERC van obtenir respectivament 34 i 32 diputats.  És impossible que una enquesta pugui estar tan mal feta com per, dos dies abans de les eleccions, cagar-la tan tremendament, i menjar-se un diferencial de13 escons entre les dues formacions. Era intencionat. Així són les coses. Per això jo sempre intento avisar davant aquests fets, davant lectures reduccionistes.

Nota de contextualització del treball de camp l'enquesta del Baròmetre Municipal BCN:

Malgrat la poca per no dir nul·la confiança en l'empresa que ha fet l'enquesta, no he pogut evitar submergir-me en les dades, i al fer-ho és quan s'han fet tan clamorosament evidents els patètics intents "d'afinar" l'enquesta i ha emergit la intencionalitat política tan maquiavèlica que hi ha al darrere de la intoxicació que han promogut a partir de l'enquesta.

El titular que han venut Ajuntament i mitjans de comunicació és que ERC guanyava les eleccions, perquè atrapava Colau. A veure: ERC 16,5% intenció de vot i Comuns 16,3%. Un diferencial de només 0,2. Sincerament, jo no m'atreviria a inferir amb la rotunditat com s'ha fet, un resultat, uns titulars.

Fixeu-vos una cosa molt important: el marge d'error de l'enquesta és del 3,6%. Tots els diferencials dintre del marge d'error els hem de posar en quarantena. Ara imagineu-vos un diferencial de 0,2. Ridícul. Absolutament ridícul inferir-ne res.

Però és que a més a més a aquest resultat que han projectat avui Ajuntament i mitjans s'hi arriba d'una manera molt tristament tramposa: sobre-representant intencionadament alguns col·lectius i espais polítics a la mostra.

Hem dit que l'enquesta projecta un 16,3% d'intenció de vot als Comuns (BEC). Sabeu quin va ser el % que varen obtenir les eleccions municipals del 2015? El 15,2%.

I sabeu quin és el record a BEC entre els enquestats, dels membres de la mostra? Doncs del 22,6%, és a dir, 7,4 punts més de sobredimensionament dels votants comuns, que són (oh! sorpresa!!!) els més sobrerepresentats de tota l'enquesta. Així aconsegueixen generar l'aparença d'estancament del vot dels Comuns entre el 15 i el 16. Però és fals, estan per sota, perquè és un col·lectiu molt sobre-representat.

ERC és la segona proposta política més sobre-representada a l'enquesta. Va tenir un 6,6% del vot a les eleccions M2015, però a l'enquesta és el doble de persones que diuen van votar ERC, un 12,5%, és a dir, 6 punts de sobre-representació.

Tanmateix això, a diferència dels Comuns, no ens ha d'impedir veure que ERC té una evident tendència a l'alça en les seves expectatives electorals. Però en absolut dimensionada en els termes que ho han venut avui Ajuntament i mitjans.

La resta de partits tenen uns diferencials entre vot real i record de vot dins dels marges d'error de l'enquesta, per tant, en termes de record de vot de la mostra, difícilment podem parlar ni de sobre-representació ni de infra-representació.  

Hi ha una altra dada que també ens permet evidenciar aquesta grollera manera "d'afinar": en la autoubicació ideològica esquerra/dreta que fan els enquestats.

Resulta que en una escala de 5 posicions ideològiques definides (Esquerra/Centre-esquerra/Centre/Centre-dreta/Dreta) i 2 no definides (Apolític i NS/NC), per tant 7 possibles respostes... el 50% (47,4%) dels enquestats directament s'autodefineixen com de "Esquerra" i un 22,5% de centre-esquerra. Les posicions de centre o centre-dreta, testimonials a BCN (10,6 i 6,6). Seria ridícul si no fos perquè és tan tristament tendenciós. Si treballes amb una mostra tan esbiaixada ideològicament, qui en sortirà beneficiat? Doncs els que surten beneficiats en el relat oficial que avui ens han intentat col·locar: Comuns, ERC i PScOE.

Però té tela la manipulació. Mirem com han evolucionat en els últims dos anys aquests dos indicadors de "l'afinament" de la mostra:

Sobre l'imparable increment de la sobre-representació dels Comuns a l'enquesta:
Semestre     Any     % record de vot als Comuns
2S               2015         18,8%
1S               2016         19,1%
2S               2016         19,4%
1S               2017         20,3%
2S               2017         22,6%

Recordem que en les eleccions de Maig 2015 els Comuns van obtenir el 15,2% dels vots.

Amb ERC la mostra no se sobredimensiona els 7,4 punts dels Comuns, "només" 5,9 punts. Maig 2015 obtenen 6,6% vots, 2S 2015 8,7% de record de vot, que ha anat pujant fins aquest 2S 2017, amb aquest 12,5%, però que, tanmateix, implica que a la mostra hi ha el doble de votants d'ERC dels que va tenir el 2015...

En l'altre indicador amb el que hem vist com s'ha "afinat" la mostra, l'anàlisi de la seva evolució en aquests dos anys és, deixeu-m'ho dir així, ACOLLONANT:

% d'enquestats autoubicats en la posició ESQUERRA el 1S 2015: 34%
% d'enquestats autoubicats en la posició ESQUERRA el 2S 2017: 47,4%

Heavy, no? 13,4 punts. Ahí es ná


Així les coses, quina credibilitat pot tenir aquesta enquesta? Quina credibilitat podem donar als resultats que avui ens han volgut "col·locar"? 

Seré molt breu i molt clar: CAP! 


DONEC PERFICIAM