12 de maig 2019

Eleccions europees i municipals BCN del 26M: anàlisi enquestes CEO, CIS, LV i altres...

Dues setmanes per a les eleccions europees i municipals. S'acumulen les enquestes. S'acumula informació sòlida, coherent. I s'acumula també "biaixos" que ens cal tenir en compte per valorar el conjunt de la informació.

Ara mateix tenim damunt la taula 2 enquestes molt sòlides: la del CIS sobre europees i Barcelona i la del CEO sobre europees, i una darrera, d'avui mateix, la de La Vanguardia, sobre municipals Barcelona, que com passa amb la majoria de mitjans, no supera els mínims de transparència amb la informació que faciliten per poder-la valorar. I l'absència de transparència normalment vol dir coses a amagar, estar exposats a possible manipulació.

Permeteu-me començar aquesta anàlisi amb alguns recordatoris tècnics i conceptuals:

- les enquestes del CEO són les millors que es fan a Catalunya. I també ho són, a nivell estatal, les del CIS. Entre d'altres coses perquè són les més transparents. Tenim un accés total a les seves dades, a les de la mostra... a tot. Per tant, i recordant sempre que estem davant UNA ENQUESTA, la informació que ens proporcionen és la més valuosa.

- la composició de la mostra, és a dir, l'assegurament de la seva representativitat és absolutament clau. En termes d'intenció de vot això és especialment sensible. Què vull dir? Les mostres, per més bé que les dissenyem, poden tenir biaixos. Així, l'enquesta ens aporta una informació primària, com és la intenció de vot directe entre els enquestats, és a dir, totes les persones que formen la mostra. Quan som conscients dels biaixos que té la mostra, els corregim sobre aquesta intenció de vot directe, per ajustar-la i evitar aquests biaixos. És el que es coneix com a "cuina", que és una operació tècnicament necessària. Què passa? Doncs que en ocasions això no es fa, no es corregeixen els biaixos, i només es dona la intenció directa de vot, i això cal tenir-ho molt en compte. I una segona cosa, que d'aquí li ve la mala fama de la "cuina": les males enquestes, les que estan fetes per manipular i no per informar, l'aprofiten amb aquesta mala i perversa intenció. També cal estar-ne previnguts.

- la informació de les enquestes que més valor ens aporta és aquella que ens permet identificar tendències i aquella que és coherent amb la resta d'enquestes que tenim a l'abast. Quan diferents enquestes ens assenyalen una mateixa cosa, això vol dir és una dada coherent, i per tant sòlida. De la mateixa manera, no hem de mirar estàticament les enquestes, sinó en la seva comparabilitat i evolució en el temps.

Fetes aquestes prèvies, quina és la informació més sòlida, més consistent, que ens estan aportant aquestes enquestes que ara mateix tenim públicament davant nostre?

Eleccions europees:

El CIS i el CEO aborden les eleccions europees, però les seves dades no són comparables, perquè només amb la info pública no he pogut accedir a territorialitzar l'enquesta del CIS. Per tant els seus % són estatals, mentre que el CEO, òbviament, només té dades de CAT. Hi ha una altra dada a tenir en compte: el diferent moment en el que estan fetes, en el que està fet el treball de camp de cada enquesta: en el cas del CIS és una enquesta "antiga", iniciada a finals març i acabada abada abans eleccions 28A, i en el cas de CAT, abans que Cs i PP impugnessin la candidatura del President Puigdemont i els consellers Comín i Ponsatí, amb el serial judicial que comportà per intentar evitar es poguessin presentar; en el cas del CEO és una enquesta recent, feta després eleccions 28A.

Tant CIS com CEO asseguren l'elecció dels dos caps de llista independentistes, del President Puigdemont i del vicepresident Junqueras. I fins aquí podem llegir del CIS per a les europees. Un CIS que "curiosament", pregunta pel candidat Junqueras, però no pel candidat Puigdemont. En fi.

El CEO sí que en canvi ens aporta valuosa informació de les eleccions europees a CAT. Anem a veure què hi trobem:

- el CEO pronostica un triple empat entre ERC-PSC i Junts, amb un 22,5%, un 22,2% i un 21,2% respectivament.

- aquest triple empat és conseqüència de diverses dinàmiques polítiques confluents, d'entre les que destaca la rapidíssima i contundent força amb la que ha aixecat el vol la candidatura europea de Junts per Catalunya. Passa d'un 12,05% el 28A a, una setmana després, aquest 21,2% de l'enquesta CEO.

- Aquest 26M sembla que entre l'independentisme s'inverteixen els papers en relació al 28A. Si ERC el 28A fonamenta el seu resultat electoral, la seva victòria, en la fidelitat del seu votant i en aquests aproximadament 250 mil vots que va rebre procedents de JxCAT, ara la perspectiva és totalment diferent. JxCAT presenta la més alta fidelitat de vot (82,5%) i ERC la més baixa (52,4%).

- la transferència de vot d'ERC cap a JxCAT és molt gran, fins al punt d'esdevenir, ja a 2 setmanes de les eleccions, un 26% del vot que tindrà JxCAT, que a més a més és la formació que més vot arrossega "d'altres", que hem de pensar és vot que va tenir Front Republicà

- ERC, a més a més d'aquest votant del 28A que ja ha decidit votar JxCAT, té més d'un 30% de la resta dels seus votants indecisos

- PSC fonamenta estar en aquest trio per la seva capacitat d'haver-se posat a rebuf de l'onada de vot cap al PSOE del 28A. Conserva el vot del 28A i segueix rascant miqueta de diferents fonts.


Així doncs, l'escenari europeu sembla molt clar té una força emergent, que és Junts per CAT, que recull vot de manera molt intensa d'altres formacions, reté tot el seu vot i no para de créixer, mentre ERC perd molt vot i encara en té més d'indecís. L'actual triple empat és, així, un miratge. En res la situació a Catalunya serà una pugna entre Puigdemont, que, amb JxCAT, recull vot de tot l'independentisme i Borrell, que manté el vot PSC del 28A i segueix recollint un cert vot útil espanyolista i dels Comuns.

Una última dada que reforça i molt aquesta visió. Tot i que no són mai font primària de la informació que faig servir, aquesta setmana vaig estar mirant el que en relació a les europees projectava un web temàtic d'enquestes a nivell estatal, que té un panel mensual. Amb totes les precaucions del món, però ho esmento perquè la info és plenament coherent amb la resta de dades que tenim, en l'evolució d'aquest panel, Junts x CAT creixia en vot total (els càlculs els vaig fer jo a partir de projectar els percentatges de les diferents lectures) 400.000 vots en un mes...

MUNICIPALS BARCELONA
Si per a l'anàlisi de les europees bàsicament hem treballat amb dades del CEO, per a les municipals treballarem amb dades del CIS, recolzades per altres que hem conegut com enquesta El Periódico o enquesta La Vanguardia.

Quin és l'escenari que projecten totes les enquestes a Barcelona?

- Fortalesa d'ERC. Crec que a hores d'ara ja podem dir que a ERC molt difícilment se li escaparà la victòria a Barcelona. És evident que el factor marca consolidada està tenint un gran pes en la decisió de vot entre els independentistes. Fa moltes enquestes i molt diverses que ERC manté la força electoral que a Barcelona va exhibir ja el 21D, quan, recordem, va quedar pel davant de JxCAT.

- Els Comuns: tot i que la majoria d'enquestes, inclòs el CIS, encara mantenen a Colau en la pugna electoral, crec que això ja tenim prou dades per veure que no és així, que els Comuns i Colau estan en reculada clara d'expectatives de vot. Després, de manera integrada amb un altre fet detectat en la projecció de JxCAT, ho analitzaré, ho explicaré amb detall.

- Junts per CAT va amunt, però sembla li costa aixecar el vol amb la força de les europees. Tot i que el resultat del CIS infrarepresenta les opcions de JxCat, amb tota la informació que a dia d'avui tenim està molt lluny de poder-se situar en condicions de disputar la victòria a ERC. El dubte el tenim en fins a quin punt el resultat de JxCAT serà prou contundent com per fer pràcticament inevitable constituir un govern municipal independentista o no ho serà prou i deixarà les mans lliures a ERC per reeditar els seus tripartits.

- PSC: segueix pujant, estirat, empès, pels bons resultats del 28A. Recupera vot dels Comuns i vot moderat que li havia marxat cap a Cs. Però en cap cas amenaça la victòria d'ERC

- Valls: apuntala el seu fracàs. Només dues incògnites: concentrarà prou vot fatxito com per millorar resultats de Cs i fer fora PP de l'Ajuntament... o PP resistirà a costa de fer més gran el fracàs de Valls?

- CUP: difícilment tindrà un resultat que els permeti tornar a tenir representació a Barcelona. Les últimes enquestes de BCN que hem pogut treballar, totes els deixen fora. Tanmateix, jo crec que deixar-los fora ara és prematur. Segons el CIS, que és una molt bona enquesta, té un 3,2% d'intenció de vot directe. Sí, està lluny encara del 5% que cal per entrar, però és que segons CIS no s'aprecien fugues de vot significatives en altres direccions. Si té, en canvi, un 25,8% d'indecisos. Si els mobilitza, podria arribar a entrar.

- Graupera: zero possibilitats d'entrar, cap ni una. Ni El Periódico, ni CIS, ni avui La Vanguardia no els atorguen cap possibilitat. No és cap conxorxa, és un reflex demoscòpic d'una opinió social. Però tenint en compte que aquesta candidatura creix en la negació de l'evidència, en un projecte redemptorista, se'ls fa molt difícil d'entendre que quan, sistemàticament, a cap enquesta no arriben al 3% d'intenció de vot, això significa estan a anys llum de tenir els vots necessaris per acostar-se al 5% que cal per entrar.

Per acabar: dos apunts tècnics molt rellevants sobre l'enquesta del CIS pre-electoral de les municipals de Barcelona:

Primer apunt: el tractament -o no- dels biaixos de la mostra i la seva influència, el cas de l'enquesta CIS en relació a les municipals de BCN.

Quan una enquesta no "corregeix" els resultats de vot directe que obté, i en aquest cas per a les municipals el CIS no ho fa (sí per a les europees) una manera molt ràpida que podem tenir de veure possibles biaixos en una mostra i de la seva possible afectació en la projecció electoral és mirar el record de vot de la mostra de l'enquesta i el vot real que hi va haver.

En fer-ho, és quan s'evidencia que sí hi ha biaixos importants i que afecten, en dos sentits diferents, a les valoracions fetes sobre posició de Comuns i sobre posició de Junts per CAT:


Per què? Mirem el record de vot de la mostra de l'enquesta i comparem-lo amb els resultats.

El 2015 va guanyar la Colau, amb 2 punts de diferència, en el % de vot, sobre Trias. Doncs bé, a la mostra de l'enquesta del CIS hi ha més del doble de votants colauers que de CiU/JxCAT, i aquell diferencial de 2 punts, és de 16 punts.

I el percentatge de vot d'ERC, el 2015, en relació a CiU/JxCAT va ser de la meitat, onze punts inferior. Doncs bé, a l'enquesta del CIS hi ha 6 punts més de percentatge de votants d'ERC que de JxCAT.

La representativitat d'una mostra no l'hem de mirar a partir del record de vot, però analitzant el record de vot de vot, quan no es corregeix la intenció de vot directe, sí obtenim info clara sobre situacions de sobre-representació i d'infra-representació a la mostra.

 - així, per a mi no era correcte interpretar, com tothom ha llegit, que els Comuns estiguin en condicions de disputar l'alcaldia a ERC, perquè la projecció de resultats dels Comuns a l'enquesta és "massa alta", estan extraordinàriament sobre-representats. A gairebé totes.

- l'altra afectació, sobre Junts per CAT, és en sentit contrari: tot i que el CIS ja dibuixa un aixecar el vol de la candidatura de Quim Forn i Elsa Artadi, si atenem a la seva gran infra-representació a la mostra, les seves expectatives crec que són significativament superiors a les que projecta en la seva estimació de vot el CIS, perquè només és vot directe.


Segon apunt tècnic: es recull la intenció de vot a totes les formacions polítiques?

Sí.

El dia que vam conèixer els resultats de l'enquesta CIS vaig fer un parell de tuits comentant-los. Apuntava el que avui he desenvolupat. Al dir això de que Graupera tenia zero opcions d'obtenir representació (com en totes les ja moltes enquestes que hem conegut), ràpidament aquest exèrcit que sempre té disposat a defensar el líder suprem i a acusar tothom que no li ret pleitesia de ser un venut, un paguita, de participar d'una conxorxa mundial contra ells, etc etc etc van saltar a dir que no es preguntava per Graupera ni per Primàries i que per tant no es recollia l'opció de vot, que tot era només part d'aquest pla mundial per silenciar-los.

A veure, amb tota la mandra, però amb tota la voluntat de ser el màxim de pedagògic possible: a les enquestes, la resposta a la pregunta sobre què es votarà és el que es coneix com a una resposta "espontània", és a dir, no se li passa a l'enquestat una llista, no se li va preguntant partit a partit, fins que diu "aquest". Els enquestadors tenen una llista que els ajuda únicament a identificar i codificar la resposta lliure (espontània) de l'enquestat.

El CEO, per exemple, en el seu qüestionari, ho explica així:

P35. En les eleccions al Parlament Europeu, convocades pel proper 26 de maig a quin partit o coalició votarà? Espontània.Precodificacióenpantalla.NOMÉSUNARESPOSTA

Quan un partit dels que diu l'enquestat no està a la llista amb la que l'enquestador treballa, no es desestima mai, s'apunta a "l'altres" i hi ha unes regles de codificació i imputació molt i molt clares. Seguim per exemple amb la manera com ho explica el CEO, que és molt didàctica:

80.Altres partits (PROGRAMADOR/A: REGISTREU LITERAL)

PROGRAMADOR/A: Tots els partits polítics amb representació parlamentària tenen un codi i apareixen a les taules estadístiques. Les formacions polítiques extraparlamentàries que obtenen més de l’1% de resposta en una onada se’ls assigna un codi. Totes les formacions polítiques (parlamentaries o no) apareixen a les taules estadístiques si % de resposta >1%. Les extraparlamentàries apareixen a l’informe de resultats si % de resposta > a algun dels partits amb representació parlamentària

El CIS ha fet més de 700 enquestes PRESENCIALS a Barcelona. Una enquesta presencial sempre és molt completa i intensa. Per tant, tot el vot cap a Graupera, Primàries, el nom que sigui, que els enquestats hagin dit a l'enquestador, haurà estat recollit.

I el % de vot a Graupera o Primàries o com sigui, senzillament no surt a la llista perquè el % de respostes ha estat molt baix. Fixeu-vos que entre tots els "altres", només un 0,6% d'intenció de vot directa sobre cens, un 0,9% en vot + simpatia. Uns percentatges que, sobre vot vàlid ens poden projectar, amb una participació normal, a un 1,5% o 2,5% del vot.

I això imputant tot l'altres a Primàries, que no ho hauria de fer, perquè una part ve de C's. Però m'és igual, s'identifica clarament que l'altres inclou aquest vot a Graupera pels petits % de vot provinents de JxCAT, ERC i CUP.

Per tant, sí, està comptat. No hi és el nom perquè el seu % de vot és molt baix, perquè, a l'igual que en la resta d'enquestes que hem tingut, i ara ja en són unes quantes, no tenen cap opció d'obtenir representació, d'arribar al 5% del vot que els permeti entrar a l'Ajuntament. S'estan movent entre el 2 i el 2,5 per cent de vot, entre els 20 mil i els 30 mil vots. A anys llum del que caldrà per arribar al 5% i obtenir representació.

El 28A hem tingut, a més, el cas de Front Republicà. Les seves expectatives electorals eren millors, perquè a banda de la seva solidesa a les enquestes, només els calia un 3% de vot per entrar per Barcelona. L'increment de 18 punts en la participació els va deixar fora, i dissortadament més de cent mil vots indepes no van poder entrar en el repartiment de força representativa entre l'independentisme i l'unionisme, els vam perdre. Amb aquests 20-30 mil vots de Graupera passarà igual. Dit això, que tothom sempre voti el que vulgui o cregui, per convicció, no per càlculs, tot i que sí amb tota la informació, of course.

Pues eso es todo, que no ha estat poc. Seguiré analitzant enquestes interessants a les que tingui accés!

DONEC PERFICIAM!
PS: per cert, per al trollisme habitual, crec que sóc prou transparent quan estic expressant opinió i quan estic fent anàlisis tècniques, com és el cas d'aquest post i de la majoria dels que analitzo enquestes