8 de maig 2019

Municipals Barcelona: anàlisi de l'enquesta de El Periódico, coherència i solidesa amb 28A i altres enquestes

Avui dimarts El Periódico ha publicat una nova enquesta electoral sobre les eleccions municipals a Barcelona ciutat.

És una enquesta feta per GESOP. Malgrat que totes les enquestes d'aquesta empresa tenen per a mi un biaix incomprensible (és una manera de dir-ho) cap a les formacions polítiques de "les esquerres" (ERC, Comuns i PSC), els seus resultats són interessants de comentar, per dues raons fonamentals: tenim més enquestes amb les que comparar i valorar la coherència, i per tant determinar els elements més sòlids que ens aporta, i, segon element, perquè també tenim els molt recents resultats electorals del 28A, que ens permeten enfocar molt millor el zoom de les dades que projecta l'enquesta.

A partir de tots aquests elements, quines són les principals claus polítiques i demoscòpiques de l'escenari electoral a la ciutat de Barcelona de cara al 26M?

- La primera qüestió de fet és i serà sempre per a mi la més rellevant i alhora la més incomprensible. Ara mateix, si ERC no s'hagués negat en rodó a treballar i presentar una candidatura independentista el màxim d'unitària possible, que per a mi vol dir aplegant les mateixes formacions polítiques que governen conjuntament, juntes, la Generalitat de Catalunya, a l'altra banda de la plaça Sant Jaume, l'independentisme tindria assegurat al 100% tant el triomf electoral com el govern de la ciutat.

- La segona qüestió és que en termes exclusivament de partidisme, d'avançar en l'objectiu d'hegemonia de partit, les coses a ERC, per ara, no li van malament. Tant pel que fa al que diuen les enquestes, també la del GESOP, com dels resultats electorals, ERC presenta una alta fidelitat de vot i la seva lluita per l'hegemonia de partit sembla ha arrossegat a una part dels votants de Junts per Catalunya i de la CUP. No hi ha cap transferència significativa de la resta de sectors d'electorat que no siguin independentistes, és a dir, que tota la cosa d'eixamplar la base no és a nous indepes, sinó concentrant vot d'indepes que abans podien votar altres coses. Tanmateix, l'enquesta GESOP per a El Periódico ja apunta clarament el seu estancament i les seves fisures. Malgrat això, la dada, a dia d'avui, i amb tot el que tenim, és que ERC, tot i aquestes amenaces prou visibles, ara mateix té unes expectatives electorals favorables.

- La tercera dada de l'enquesta i dels resultats 28A és que allò que fa uns mesos s'apuntava de la crisi de vot dels Comuns, semblen haver-la superat. El seu resultat el 28A està molt per sobre del que projectaven les enquestes, conseqüència d'haver recuperat part del vot que van perdre el 21D. Aquest 28A, en relació al 21D, han rebut vot bàsicament de votants de Cs i d'ERC. I tot i que en moltes direccions (Cs, PSC i Front Republicà), les seves transferències han estat inferiors a la recepció. Malgrat això, i amb molt més alta participació, està lluny del vot que tenia abans del 21D. L'enquesta GESOP per a EP projecta una fortalesa potser excessiva. Tanmateix, podrien tornar a estar a la partida electoral.

- Junts per Catalunya, com és habitual en les enquestes GESOP, és la víctima propiciatòria dels seus biaixos mostrals. Tanmateix, amb totes les dades que tenim, podem projectar tres coses molt diferents de les dades de l'enquesta en relació a JxCAT:
  •   Per una banda, dues evidències: l'evidència del que fins ara ha estat la seva dificultat per retenir el seu antic electorat, i l'evidència de la significativa transferència cap a ERC i d'indecisos d'aquest antic votant. 

  • Per una altra banda, malgrat això, ni de lluny aquesta baixa fidelització ni aquestes transferències tenen el volum que assenyala l'enquesta GESOP. Cap enquesta, cap, ha situat la fidelització de vot a JxCAT en el 25% que projecta GESOP. De fet tant la resta d'enquestes conegudes, així com els resultats del 28A a Barcelona projecten una fidelitat de vot en relació al 21D d'entre el 50 i el 60%, o sigui, el doble del que atribueix El Periódico. Com deia, és una constant en GESOP els seus biaixos de mostra que minoritzen sistemàticament l'espai polític de JxCAT.
  •   Com a tercer element, fins i tot amb aquesta consideració dels biaixos de GESOP, l'enquesta no pot dissimular que JxCAT està en fase remuntada. No podem saber l'abast que tindrà aquesta evidència que és un espai polític aixecant el vol, però sí podem situar-ho clarament com a element clau en qualsevol anàlisi.
Així les coses, només tenint en compte el biaix GESOP en relació a la fidelitat de vot, ja tenim que la projecció de resultats de Junts per CAT l'hauríem de situar molt per sobre del que projecta El Periódico. Aquests 5-6 regidors que atribueix l'enquesta són més aviat 7-8 regidors.

- Valls: el fracàs de Valls serà dels que faran època. No hi ha manera que remunti a cap enquesta, tampoc a la de GESOP per a EP. Des d'aquest punt de vista, la coincidència de totes les enquestes que hem conegut és absoluta, de manera que són dades plenament coherents, i per tant, consistents. Cs va tenir, les municipals del 2015, uns 77 mil vots. El 21D, tanmateix, el vot útil unionista cap a Cs els va projectar pel damunt dels 200 mil vots a BCN ciutat (218.000). És en aquest punt que Valls es llença al que creu serà un passeig triomfal. Aquests resultats de Cs el 21D li proporcionaven un marge de més de 40 mil vots en relació a la força més votada a BCN el 2015. Els seus estrategues pensaven a més que si a això s'hi afegia possible captura de vot de PP i de PSC, el camí de Valls cap a l'alcaldia de BCN seria "une jour de gloire".
Però ja fa temps que les enquestes van punxant aquest conte de la lletera, i el 28A els Cs de Valls, en relació al 21D, han perdut a BCN la friolera de més de 120 mil vots. O sigui que ara mateix només estaria uns 25 mil vots pel damunt del trist resultat de Cs del 2015. I això també ho reflecteix l'enquesta GESOP amb claredat i coherència. Li projecta una mica de creixement en relació a Cs 2015 i... ça c'est fini! La delirant ultradretanització i xou de vergonya aliena que diàriament protagonitzen Arrimadas & cia ha provocat l'estampida entre el seu electorat més moderat, que el tenien. O sease que eso es todo. Ciao. Au revoir! Adiós muy buenas. Hasta luego Lucas! Bon vent i barca nova, Valls!

- PP: el PP es resisteix agònicament a desaparèixer. Està en aquest segment de vot de la residualitat, com ja va passar amb les municipals 2015, com va passar el 21D... però segueix tenint una mínima consistència, segurament associada a ser un partit votat majoritàriament per gent gran, poc procliu a canvis. I de fet el 28A recupera. Així les coses, la prudència de GESOP en relació a si entrarà o no a BCN és normal. Com sempre a totes les enquestes des que el PP existeix, el seu electorat s'amaga. Això ho sabem tots. Per això és un factor que sempre es té en compte en les projeccions que se li fan. No és un electorat dels que treu pit en relació a la seva opció des del moment de despenjar el telèfon per respondre i que li diguin és una enquesta. I la recuperació de vot del 28A fa coherent la projecció que fa GESOP. Li anirà just, però sembla haver superat l'enfonsada que es projectava mesos abans a la resta d'enquestes. Tanmateix, el factor Bou és d'una imprevisibilitat tal que tampoc no podem descartar ell mateix aboqui el PP a la desaparició, provocant una nova fuga cap a Valls.

- El PSC, a l'enquesta GESOP, al meu entendre clarament cavalca damunt l'impacte del 28A. Després d'un ostracisme demoscòpic molt contundent aquests darrers mesos, per primera vegada treu el cap projectant creixement. Un creixement que resulta coherent si mirem els bons resultats que ha obtingut el 28A a BCN. Consolidarà expectatives Collboni o tot plegat ha estat un miratge, per haver concentrat vot en unes circumstàncies molt concretes, com eren les del 28A, davant l'amenaça del trifachito? Veurem...

- CUP. Les expectatives de la CUP a Barcelona ja fa temps van a la baixa a totes les enquestes, i en aquesta de GESOP és potser el moment més baix que se'ls hi ha projectat. Sens dubte també la seva absència del 28A hi fa, però atenent al públic CUP, no passaria de ser una explicació marginal. Sembla clar que a Barcelona l' "arranització" o "endavantització" de la CUP els ha començat a passar factura. Ara mateix jo crec, com GESOP, que difícilment tornarà a obtenir representació a l'Ajuntament de Barcelona, tot i que no ho podem descartar. Manté una part significativa del seu votant, i així, d'acord a totes les dades que tenim, pot projectar una intenció de vot entre els 40 i els 50 mil. Situar-se sobre els 50 mil els pot permetre, segons quina sigui la participació, entrar pels pèls. Però situar-se per sota dels 50 mil, en un escenari d'increment de la participació en relació al 2015 com a tot arreu s'està projectant, els deixaria fora amb tota seguretat.

- Primàries del senyor Graupera no tenen ni la més mínima opció d'entrar a l'Ajuntament de Barcelona, d'obtenir representació. Després dels mesos i mesos que porten promocionant-se, després de la injecció de pasta de l'ANC i d'haver-los donat tota la cobertura mediàtica i social perquè es projectessin, les seves expectatives de vot freguen el ridícul.

La proposta política del sr. Graupera i els seus en tots aquests mesos no ha aconseguit sortir de la residualitat a cap enquesta. Estan a anys llum d'acostar-se al 5% que necessiten per poder entrar a l'Ajuntament de Barcelona. Per a una proposta bastida sobre la hipermotivació dels que hi donen suport, a partir de l'estigmatització de tot i tothom que no són ells, d'aquest discurs redemptorista, segons el qual la salvació (la independència) només es pot assolir a través d'ells, per la seva intercessió, i de ningú més... per a una proposta així, amb els mesos que fa que intenten fer-se un espai entre l'electorat, aquest 2,1% és ridícul. Front Republicà, i el seu discurs positiu i compromès va situar-se, només en un parell de setmanes i pràcticament sense recursos, en el 2,5%-2,8%, a les portes del 3% que necessitaven, que els hauria donat un diputat, però l'augment en 18 punts de la participació els va deixar fora. El 2,1% de Graupera, després de tants mesos, i després de la descomunal inversió feta per l'ANC per catapultar-lo, el manté a 3 punts (més del doble dels suports que fins ara ha obtingut) d'arribar al 5% necessari per obtenir representació.

O sigui, que, com al Valls, bye bye, hastaluegolucas. Zero possibilitats. S'estan movent en un segment entre els 20 mil i els 25 mil vots. 30 mil en el màxim màxim. Menys de la meitat dels vots que caldran per, si la participació no es dispara als nivells del 21D o del 28A, obtenir representació. I ells, això, ja ho saben.

Apa, doncs fins aquí aquesta anàlisi de l'enquesta GESOP de El Periódico combinada o ajudada a interpretar i situar en els seus elements més sòlids i coherents a través dels resultats del 28A i d'altres enquestes prèvies. Seguirem analitzant les enquestes que vagin sortint!


DONEC PERFICIAM