20 de des. 2016

Eppur si muove (sobre l'acord PDECAT-ERC a BCN per les superilles)

Ahir dilluns els grups municipals a l'Ajuntament de Barcelona de PDECAT (CiU) i d'ERC van presentar un acord al que han arribat de cara al desplegament futur de les Superilles a la ciutat.

És un acord molt important. A nivell personal sé que els acords entre aquests dos mons polítics sempre són bons per als ciutadans. 

Des de la Plataforma d'Afectats per la Superilla del Poblenou (PASP9) també s'ha valorat positivament aquest acord, que s'entén com un primer pas necessari, tot i que, lògicament, es manté l'expectativa de com es concretarà aquest acord al Poblenou.

Per a mi l'acord aquest al que han arribat és important per moltes raons:
  • D'entrada perquè es reconeix que el que s'ha fet al Poblenou és una autèntic nyap. Com a gestió pública, és inqualificable la incompetència municipal que s'ha exhibit. 
  • Un segon grup de motius pel qual és important és perquè situen bona part dels reptes que té la Barcelona del futur (ni que sigui un futur immediat) per abordar qüestions vinculades al medi ambient, la mobilitat, l'urbanisme i la qualitat de vida en general dels veïns, però també garantint sempre el funcionamet de la ciutat, dels serveis públics, del comerç, les empreses, etc. En aquest acord es canalitzen bona part d'aquestes inquietuds cap a un futur model de desplegament de les Superilles, però jo entenc, i crec que aquest és l'esperit de l'acord, que això ha de ser una gestió integral a la ciutat, que ha d'anar més enllà del que són els límits estrictes d'una superilla, per més que se'n despleguin.
  • I finalment, no gens menor, és important pel mètode, pel compromís que adquireixen públicament sobre la manera de desplegar aquestes polítiques: amb una participació real dels veïns i acompanyat sempre de les inversions públiques necessàries per fer-ho possible des d'una perspectiva de qualitat.

Cap de les coses que se situen com a requisits en aquest acord per aquestes futures polítiques no es compleix al Poblenou, tot el contrari, és l'antítesi del que han acordat volen fer.

La Superilla del Poblenou es va executar amb nocturnitat i traïdoria, establint-la fins i tot en uns carrers diferents als contemplats en l'ocultista informació pública a la que van sotmetre el projecte. L'execució va consistir en situar quatre tanques tallant carrers, res més, cap altra inversió. No es va analitzar ni s'ha considerat mai cap de les afectacions que podia provocar -i que ha provocat-. No hi ha hagut cap gestió integral del projecte. Urbanísticament fins i tot han menyspreat fer -com fa temps hauria d'estar feta- la urbanització dels milers de metres quadrats de la Plaça prevista en el seu interior, i que proporcionarien un espai de qualitat per als veïns, i no aquesta estafa. No es va acompanyar el projecte de cap millora en el transport públic. I s'han posat de perfil davant les gravíssimes afectacions a la mobilitat i el col·lapse al que han sotmès el barri. I, per no tornar sobre tots els arguments que ja he explicat moltes vegades, és terrible la manera com menyspreen els problemes generats als negocis, empreses i comerços dins el perímetre i fora del perímetre. Al·lucinant.

Malgrat la molta importància que té, l'acord al que han arribat ERC i PDECAT no deixa de ser una declaració d'intencions. Des d'aquest punt de vista jo faig una crida als companys d'ERC i PDECAT perquè siguin valents i l'acompanyin de coses concretes en relació al que està passant al Poblenou.

La primera i més urgent és que crec que els veïns no entendríem de cap manera que aquest acord, no impliqués també una actitud activa, concreta, per posar punt i final a la prova pilot de la Superilla del Poblenou. Aquest seria un gest que pacificaria molt el barri. I que ens deixaria a tots en la posició adequada per valorar serenament l'experiència, extreure'n lliçons i, sobretot, que permetria abordar els greus problemes de mobilitat que s'han generat al barri i que són urgents de resoldre.


Des d'un punt de vista veïnal no tindria cap explicació que, després que en aquest acord es blasmi la Superilla del Poblenou com un exemple de com no s'han de fer les coses, d'execució fallida, no es faci res per posar punt i final a la Prova pilot. Perquè no fer-ho voldria dir alguna cosa així com "som conscients que us han fet una putada, nosaltres n'hem après tant de tot això tan mal fet que us han fet, però mireu, poblenovins, us heu de fotre, us toca pringar i us toca menjar-vos aquest desastre".

I com que això seria inexplicable que pogués passar, per això confio plenament en els companys d'ERC i de PDECAT, que sàpiguen trobar la manera de revertir la Superilla del Poblenou, de posar punt i final a la prova pilot, i d'obrir un procés urgent d'avaluació dels problemes de mobilitat que hi ha al barri per cercar, entre tots, una solució. Més enllà d'aquestes dues coses que requereixen una acció decidida i immediata, crec que els veïns, no només del Poblenou, tenim moltes coses a dir sobre com volem la ciutat i com volem abordar tots aquests reptes que situa l'acord entre ERC i PDECAT.

Amics de PDECAT i d'ERC diumenge quan vaig saber que havíeu arribat a un acord sobre aquest tema i que el presentàveu dilluns matí vaig tenir una immensa alegria. N'havíem parlat i intercanviat punts de vista, però em feia molta por que "la política" (entre cometes per evidenciar que em refereixo a la política en minúscules) impedís arribar a acords o fer coses per superar els problemes que ens han generat al Poblenou. Us agraeixo de tot cor que hàgiu fet POLÍTICA en majúscules, escoltant (de debò) els veïns i adoptant compromisos per abordar els reptes de la ciutat, dels seus barris i dels seus veïns. 

Ahir en la reunió de coordinació dels veïns de la Plataforma d'Afectats per la Superilla del Poblenou es va valorar positivament l'acord. Però també es va acordar mantenir el calendari de mobilitzacions que es va aprovar la darrera Assemblea Oberta de veïns que es va fer al barri. Després de la "treva nadalenca", dilluns dia 16 de gener començaran, si no hi ha solucions concretes als problemes que patim, si no es dona per finalitzada la prova pilot i s'aborden els greus problemes de mobilitat que ara mateix tenim al barri, manifestacions i talls de trànsit setmanals. Ens emprenyarà molt haver de generar problemes injustament a tercers, però no ens queda cap alternativa si no se'ns escolta i es fan actuacions concretes per solucionar els problemes que ens han generat. Els veïns estem totalment determinats a fer el que calgui per solucionar els problemes que injustament ens ha generat a nosaltres la incompetència municipal.

I acabo, companys Jordi Coronas i Jordi Martí, permeteu-me que personalitzi, ja que heu estat els artífex de l'acord: us suplico, gairebé us imploro, que ara no ens deixeu sols i que feu alguna cosa concreta per atendre les nostres justes demandes. Confiem en vosaltres.