29 de gen. 2023

Enquestes sobre municipals a Barcelona del Nacional i del Periódico: retrat de Colau, la pitjor alcaldessa i gestió de la història de Barcelona i de Trias com a única esperança per posar fi al dramàtic enfonsament de la ciutat

Aquest cap de setmana hem tingut una altra interessantíssima enquesta sobre les eleccions municipals a Barcelona, feta per Feedback per al digital El Nacional. I just ara, quan em posava a fer l’anàlisi sobre la mateixa, hem començat a conèixer les dades d’una segona enquesta, també sobre les municipals de Barcelona, la que GESOP ha fet per a El Periódico.

Les dades de totes dues enquestes són molt interessants i força coincidents entre elles.A més a més també són plenament coherents amb les projeccions que en aquestes darreres setmanes hem tingut d’altres enquestes, des de la municipal del Baròmetre fins l’ARA o La Vanguardia.

La contundència del retrat de l’enfosament de Barcelona, conseqüència de la pitjor gestió municipal i la pitjor alcaldessa de la història de la ciutat, de Barcelona.

Un 77,1% afirmen que Barcelona ha empitjorat aquests últims 4 anys, segons les dades de l’enquesta del Nacional. ÉS brutal, aquest 77,1%, 3 de cada 4 barcelonins. Només un 15,4% diuen que ha millorat, en el que és una altra evidència de l’enfonsament de la Barcelona Colau, aquest sectarisme en el que ha sumit el veïnatge a partir del que ha estat la gestió més despòtica i antidemocràtica en relació als veïns de cap Ajuntament de Barcelona des del 1978, combinat alhora amb la generació d’una xarxa clientelar també sense precedents, regada abundantíssimament amb els diners de tots per silenciar els veïns que s’oposen a les polítiques Colau, generant aquesta pantalla subvencionadíssima i antidemocràtica

Al Baròmetre municipal un 66% deien que Barcelona havia empitjorat l’últim any, en el que era un dels percentatges més alts de la història del baròmetre. Per fer-nos una idea, a 5 mesos de les eleccions que l’alcalde Trias va perdre davant el Règim del 78 i la seva candidata, Ada Colau, només un 37,4% deien que Barcelona havia empitjorat el darrer any, 30 punts menys que Colau.

Colau ha fet saltar pels aires les valoracions negatives de la gestió municipal, fins a nivells mai vistos.

A l’enquesta del Nacional un 64,4% dels veïns diuen que no tenen cap confiança en l’alcaldessa Ada Colau, i un espectacular 84% diuen que Colau de cap manera hauria de repetir un tercer mandat com a alcaldessa. Altre cop dades coincidents p.ex. amb les de l’enquesta de l’ARA, i aquell 49,9% que assenyalava directament Colau com la pitjor alcaldessa de la història, més de 40 punts per sobre del segon i tercer “pitjors” alcaldes. Ada Colau és la pitjor alcaldessa de la ciutat d’una manera aclaparadora, sense precedents.

És una dada també coherent amb aquest 61% de veïns que a l’enquesta de La Vanguardia consideraven dolenta o molt dolenta la gestió municipal de l’Ajuntament Colau.

No, aquestes excepcionals, mai vistes, males, pèssimes valoracions de la ciutadania de la gestió municipal de l’alcaldessa Ada Colau no tenen res a veure, com miserablement intenta fer veure, amb el fet que sigui dona, ni que es proclami bisexual ni perquè és “víctima” d’una campanya en contra dels “lobbys” de la ciutat. S’ha de tenir molt de morro, com el té l’alcaldessa Colau, després d’haver estat alcaldessa gràcies a ser la candidata del Règim del 78 i de tota la guerra bruta que va promoure el Règim del 78 per a beneficiar-la contra Trias i després contra Maragall, per parlar de “lobbys”.

No, aquestes excepcionals, mai vistes, males valoracions ciutadanes de la seva gestió són tan generals i contundents perquè la seva gestió ha estat CATASTRÒFICA, amb una incompetència i sectarismes sense precedents, que han empitjorat la vida de la immensa majoria de veïns i treballadors de la ciutat, de Barcelona.

Un 84% barcelonins no vol Colau segueixi manant, no volen un tercer mandat Colau com a alcaldessa, però... es pot evitar? Es pot impedir que Colau i els seus trilerismes gestionats al seu favor pel Règim del 78... no acabin en un nou mandat, el tercer, de Colau? Només Xavier Trias pot impedir-ho i comença a estar en situació de poder-ho impedir.

L’enquesta del Nacional projecta un clar triomf de Xavier Trias, amb un 23,1% dels vots i 11-12 regidors. Darrere Trias vindria Collboni, amb un 19,26% dels vots i 9-10 regidors. En tercera posició se situaria Colau amb un 16,68% de vots i 8-9 regidors. I finalment, en quarta posició, Ernest Maragall, amb un 15,99% de vots i 7-8 regidors.

L’enquesta del Periódico projecta uns resultats molt similars, amb un Trias guanyador, amb un 22% dels vots i 11 regidors, seguit de Collboni amb un 20,7% i 10 regidors, també en tercera posició Colau, amb un 17,8% de vot i 9 regidors i en quarta posició Maragall, amb 15,8% de vot i 8 regidors.

El més rellevant d’aquestes dades i la seva coincidència és el mateix factor que ja estem veient a les últimes enquestes per primera vegada hi ha un candidat, Trias, que ha emergit amb un posicionament clar i rotund per posar fi al malson de la gestió Colauer i dels seus còmplices, Collboni i el seu PSC i Maragall i ERC.

Fa només sis mesos totes les enquestes ja evidenciaven la desaprovació ciutadana amb la gestió de l’Ajuntament Colau, però alhora la “fatalitat” a la que semblava estar condemnada la ciutat, perquè malgrat la radical desaprovació de la majoria de veïns amb la gestió municipal, només semblaven poder guanyar les eleccions els responsables d’aquesta mala gestió, ja fossin la mateixa Colau, en Collboni o en Maragall.

Era una situació inèdita. Una desaprovació com mai d’una gestió i que només responsables d’aquest malson de gestió poguessin guanyar les eleccions.

Fins que Trias surt en escena i es proclama candidat. Només fer-ho es produeix un radical efecte Trias, que el visibilitza com a líder de la ciutat i com l’únic capaç de posar fi al malson d’aquesta la pitjor gestió municipal de la història, la de l’ajuntament Colau. I així Trias comença a encapçalar la intenció de vot a la pràctica totalitat de les enquestes, també a les dues que estem analitzant avui, del Nacional i del Periódico.

I també en totes dues enquestes la projecció de les altres forces és la mateixa: segon Collboni, tercera Colau i quart Maragall.

Aquestes dades tan coincidents entre diferents enquestes evidencien la solidesa de l’escenari en el que ara estem instal·lats, d’aquest escenari que s’ha generat en només unes poques setmanes. Però a criteri meu no dibuixen encara un escenari final. Crec que en aquests mesos abans de les eleccions poden passar encara coses.

Trias fonamenta la seva emergència i lideratge perquè clarament és l’únic vot que assegura poder acabar amb el malson colauer, i ara, en aquests moments, això ho fa amb una doble combinació:

-          La fidelització del vot de Junts

-          La captació de molt vot d’ERC

La captació de vot d’ERC per part de Trias és radical: un 30% del vot d’ERC el 2019 (recordem ERC fou la força més votada) segons enquesta del Nacional i un 25% segons enquesta del Periódico. Són dades molt contundents i, alhora, molt sòlides. Fa temps venia advertint de l’enorme contradicció que hi havia entre un Maragall i una ERC que ha donat suport absolutament incondicional, submisament, a Colau, i un electorat, el d’ERC, cada cop més crític amb la gestió Colau que el partit que ells havien votat, ERC, feia possible. Així p.ex. havíem pogut veure al baròmetre municipal que un 70,1% dels votants ERC a les municipals 2019 deien que la ciutat, Barcelona, cada any està pitjor que l’any anterior, i un 61,9% d’aquests votants d’ERC consideren dolenta o molt dolenta la gestió municipal de l’Ajuntament Colau amb PSC i ERC.

Doncs bé, aquest “hartazgo” dels votants d’ERC amb el que estava passant a Barcelona i amb el que estava fent el partit al que van votar amb Trias ha esclatat, i és així que en un parell de setmanes ha esdevingut el vot refugi d’entre un 25% o un 30% dels votants d’ERC el 2019. És l’evidència d’un vot que té per objectiu fer possible acabar amb el malson de la gestió Colau, de la que el partit que van votar el 2019 se n’ha fet totalment co-responsable.

L’enfonsament electoral d’ERC jo crec les enquestes apunten anirà creixent. El divorci entre aquest electorat d’ERC i el seu partit i el que proposen els seus líders i els seus ideòlegs és cada cop més radical. Mentre que entre 6 o 7 de cada 10 antics votants d’ERC treuen foc pels queixals en relació al malson de la gestió colauer, el seu partit segueix una política i estratègia de plena submissió a la  lideressa Colau. Un dels exemples més tremendos, flipants, d’aquesta submissió el vam tenir fa unes setmanes amb un article de n’Eduard Voltas en el que feia una crida sense alternatives a blindar l’aliança entre Maragall i Colau l’endemà de les eleccions. Deia Voltas: “Hi ha quatre candidats amb possibilitats, però atenent als discursos i programes, només hi ha dos blocs: el bloc del tornar enrere (Collboni-Trias) i el de continuar endavant (Maragall-Colau). Barcelona fa una tria històrica aquest mes de maig. Lobbies versus autoritat democràtica. El 2015 es va obrir la tapa i ara hi ha una Barcelona que la vol tancar per sempre. Si l’endemà de les eleccions Maragall i Colau no saben llegir el moment històric, les conseqüències seran de llarga durada.”

S’ha d’estar molt desesperat per situar la candidata del Règim del 78, Ada Colau, en un presumpte bàndol de “autoritat democràtica”. I menystenir d’aquesta insultant manera aquest 77% de veïns que diuen que Barcelona aquests 4 anys no ha deixat d’empitjorar, o aquest 84% que no volen de cap manera un tercer mandat Colau. No, els veïns de Barcelona no som uns imbècils als que els lobbies ens adocrtinen i volem “tornar enrere”. No, els veïns de Barcelona, inclosos els votants d’ERC, tenim claríssim que la ciutat, amb el mandat Colau, no ha deixat d’empitjorar, any rere any. El que els veïns de Barcelona volem és una ciutat ben gestionada, amb un alcalde que posi fi a aquest malson de la gestió colauer, que ha portat la ciutat als pitjors indicadors en tot, de brutícia, d’inseguretat, de mobilitat, d’habitatge, etc.

Com es pot ser tan insultant com per parlar d’autoritat democràtica referint-se a Ada Colau, la candidata del Règim del 78, la candidata de Manuel Valls... i l’alcaldessa més antidemocràtica de la ciutat des del 1978? Autoritat democràtica una alcaldessa que s’ha pixat en el que vam votar els veïns en l’única consulta ciutadana que ha organitzat l’Ajuntament, la de la Diagonal? Autoritat antidemocràtica, en tot cas. L’autoritarisme antidemocràtic que hem patit sistemàticament els veïns, i que va començar amb la superilla del Poblenou, que se’ns va imposar sense ni escoltar-nos. Vam recollir milers de signatures, i res. Vam organitzar una consulta ciutadana, supervisada i avalada per partits tan dispars com ERC, PDeCAT o C’s, en la que un 80% dels veïns vam votar contra la Superilla. L’autoritarisme antidemocràtic de Colau va culminar quan els partits de l’oposició municipal van presentar una moció per tirar enrere la Superilla del Poblenou i que l’Ajuntament obrís un procés de diàleg amb els veïns. La moció fou aprovada per àmplia majoria, però Colau es refugià en un legalisme per ignorar la democràcia, un legalisme que diu que els acords aprovats a proposta de l’oposició no són jurídicament vinculants per al govern municipal. I així és com Colau i els seus comuns van consumar el seu autoritarisme antidemocràtic, que han mantingut fins ara.

Doncs bé, aquesta incapacitat del món d’ERC d’entendre el que està passant a Barcelona, també entre els seus votants, i seguir amb aquesta patètica submissió servil a Colau, aquesta permanent reverència i enaltiment de Colau, com si fos la lideressa de res, quan només és la pitjor alcaldessa que ha tingut la ciutat, sempre al servei del Règim del 78 i exercint un atroç autoritarisme antidemocràtic contra els veïns és el que ha portat a aquest radical i contundent trasvassament de votants d’ERC cap a Trias.

Com pot encara evolucionar l’escenari polític?

Al meu entendre, com deia abans, encara és possible una evolució de l’escenari polític, per la coincidència de dues coordenades:

-          Per una banda l’evidència que malgrat Trias guanyi, el servilisme i encadenament de factors polítics de dependències mútues pot tenir al davant un pacte a tres entre Collboni (PSC), Colau (Comuns) i Maragall (ERC). En un escenari de dependències mútues tan clamoroses com les que es donen entre aquestes tres formacions a nivell de Gobierno de EspaÑa, de Generalitat i d’Ajuntament de Barcelona... és molt difícil no pensar que aquestes dependències mútues s’acabin imposant. Després hi tornaré.

-          Davant l’evidència que només Trias pot acabar amb el malson d’aquest tripartit municipal que encapçala Colau i que vol continuar encapçalant, l’efecte Trias necessita fer un segon salt estratègic i electoral, per recollir absolutament tot el vot, vingui d’on vingui, que vol acabar amb l’actual malson que pateix Barcelona. Si les eleccions municipals de Barcelona del proper maig s’acaben plantejant com ja tot apunta serà, com un plebiscit entre partidaris de seguir amb el malson colauer i partidaris de posar-hi fi com sigui... Trias pot incrementar encara molt el seu vot i fer gairebé impossible que el tripartit sumi. És molt difícil, però no impossible.

Fixem-nos en unes poques dades de l’enquesta del Periódico: un 31,8% dels votants ERC prefereixen Trias com a alcalde, davant el 30,3% que prefereix Maragall o el 9,1% que prefereix Colau. Un 35,5% dels votants del PSC prefereixen Collboni d’alcalde, però un 18,7% a Trias. Un 9,5% dels votants de Cs prefereixen Anna Grau d’alcaldessa, mentre un 23,8% a Trias. Un 4,3% dels votants del PP prefereixen Cirera, mentre un 30,4% a Trias. Fins i tot entre els votants de la CUP Trias i la seva candidata, Changuerra, empaten en preferències, amb un 4,2%

Per a un molt significatiu percentatge de votants de tots els diferents partits, amb una transversalitat espectacular, Trias és a qui prefereixen veure com a alcalde.

L’enquesta no pregunta “qui creu que serà l’alcalde”, sinó “qui prefereix que sigui l’alcalde”.

El caràcter excepcional de les eleccions municipals de Barcelona, aquest caràcter plebiscitari, pot mobilitzar encara molt vot des de totes les direccions polítiques de l’actual escenari, per votar excepcionalment a Trias per assegurar acabar amb el malson colauer.

Estem parlant d’un vot que es mobilitzarà excepcionalment amb un únic objectiu: acabar amb el malson colauer. I com que això només ho pot assegurar Trias, tot el vot de tots els diferents partits, que assumint aquesta excepcionalitat plebiscitària prioritzin Barcelona i el seu futur pel damunt d’ideologies, votaran Trias.

PS: el mal càlcul colauer. Colau va estar fins l’últim moment dubtant entre tornar a presentar-se o no fer-ho. Tots sabem la faraona Colau té un ego sense comparació possible, i, alhora, una infinita ambició de figurar, de protagonisme. Presentar-se o no presentar-se a un tercer mandat a les municipals ha estat molt condicionat pel seu paper d’acompanyant rotllo mà dreta de Yolanda Díaz i el seu projecte de “Suma”. Estic convençut si des del Gobierno de EspaÑa se li hagués ofert un ministeri l’hauria acceptat i així hauria seguit engreixant el seu ego i il·limitat afany de protagonisme. Però això no ha passat, de manera que per a Colau tornar a ser escollida alcaldessa per tercera vegada, esdevenia el passaport necessari per al nou futur, lluny de Barcelona. I totes les enquestes li asseguraven poder revalidar victòria i alcaldia, perquè no hi havia competència, o si n’hi havia entre entre socis als que tenia totalment sotmesos (PSC i ERC).

Però amb la irrupció de Trias tot això ha canviat radicalment. Per primera vegada hi ha un candidat que recull el vot d’aquesta immensa majoria de veïns que abominem de la seva gestió, de la gestió colauer, la pitjor de la història de Barcelona.

Un 84,4% dels barcelonins no la volen tornar a veure com a alcaldessa. I amb Trias això que fins ara només era un desig, pot fer-se realitat.

Un 84,4% de veïns de Barcelona que no volen tornar a veure Colau com a alcaldessa no és perquè sigui dona o sigui bisexual, com immoralment segueix intentant amagar el rebuig a la seva gestió. Ni és pels lobbies. El mal càlcul colauer és que amb Trias les eleccions del maig poden deixar a la vista de tothom, als ulls de tothom, la dimensió del frau Colau, de la seva inutilitat, de la seva farsa, del seu sectarisme autoritari sense precedents, d’una gestió tan indecent que fins i tot ha fet bandera de no fer ni estudis previs ni proves pilot ni avaluació d’impacte de les seves mesures.

El mal càlcul colauer és que ho ha fet tan i tan malament que ara mateix només una mica més de la meitat dels qui la van votar el 2019 tenen clar tornar-ho a fer.

El mal càlcul colauer és pensar que el suport del Règim del 78 la permetria mantenir el poder i així poder seguir la seva “carrera” política, saltant com a guanyadora i líder de la ciutat, a algun ministeri o càrrec internacional.

El mal càlcul colauer és que ho ha fet tan i tan malament que les properes eleccions municipals a Barcelona per a la majoria de barcelonins només tenen un motor de vot: acabar amb el malson de la gestió colauer abans que acabi amb la nostra ciutat. I això ja ho evidencien totes les enquestes.

 

 

2 comentaris:

Clàudia ha dit...

Ets massa optimista. Segons l'enquesta d'El Periódico /GESOP, diari on el PSC sempre surt afavorit, Colau lidera la intenció de vot amb un 16,1% per davant de Trias. És una dada rellevant. El fet que Collboni, que ha fracassat ja dos cops a Barcelona, torni a ser el candidat és una gran notícia per Colau. El PSC podria haver guanyat bé si hagués apostat per un nou candidat que fes oblidar el servilisme vers Colau. Collboni després de 8 anys té un grau de coneixement molt baix.

El fet que Trias sigui candidat, juntament amb el fet que Maragall ha sigut crossa de Colau, ha matat a ERC. I el fet que Collboni repeteixi de candidat ha matat al PSC. Això deixa una cursa de dos entre Colau i la "dreta", el somni humit de Colau.

Trias en campanya és molt maldestre com va demostrar al 2015 quan es va deixar robar la cartera les darreres dos setmanes. Colau en canvi en campanya electoral sempre guanya 1-2 regidors amb la seva demagògia i els altaveus mediàtics. Pensa també que l'entrada de la CUP, amb aquesta candidata woke que no coneix Barcelona, és molt discutible i Colau té la simpatia d'un 20% d'aquest vot que podria optar per fer un vot útil al darrer moment veient que la CUP es quedaria fora novament.

A Colau li serveix no només guanyar, sinó quedar segon per davant el PSC. A la investidura Colau té diverses opcions: comuns + PSC + ERC o fins i tot comuns + PSC + el vot del PP per evitar que Trias sigui alcalde.

Per evitar que Colau sigui alcaldessa hauria de quedar tercera i amb l'enfonsament d'ERC i Collboni de candidat això ara mateix sembla improbable. Poc importa que un 75% de barcelonins detestin a Colau perquè només necessita el vot d'un 22% per ser alcaldessa.

Trias hauria d'haver acomiadat a Munté del pacte del PSC a la Diputació i buscat un perfil més independentista i popular per fer de contrapès. Jordi Graupera com a nº2 hauria sigut ideal per fer el relleu en 3 anys.

Unknown ha dit...

Es la conya,,,d'amiguets.. Que coi ha guanyat una primària,vàries,a alguna eleccio on s'ha presentat ha obtingut algun esco, o regidors,No. Es el cas d'un tal Jordi Graupera que desitja ocupar un lloc pagat on sigui,,sent ell el nano maco,,,que mai ha guanyat cap eleccio. Això de l'ordre de les llistes es cosa del partidet de torn,,una barbaritat sempre. Aixo del Jordi Graupera em recorda al Bojan al futbol de la pedrera. Marcava mes gols que en Messi,,,clara,estava amb la canya a l'àrea petita, i el Messi les passava sempre a qui estès o mes ben colocat o on els contraris no saben jugar...En Graupera, al que no conec ni ganes,,mai ha guanyat res a cap eleccio. I un company diu -en bse a que>? no es del partit -perque té un partidillo petitò com nan Aragonès....ha de posar-se al segon lloc i succeir a Trias.....molt estudios,potser, pero no sap de politica electoral real..Menys amiguets..que no saben esperar-se anys rascant i veient els altres -del partit on tots volen tenir càrrecs i dret de succesio, com un ALfons de Borbó i marit a dit d'una neta de Fanco,dictator quasi nazi, tambe volia que el ditessin a ell, familiar de rebot de la familia Franco, en lloc del juan carlitoss maton,sense voler diuen,d'un germà seu...son xorrades d'amiguisme personal, res objectiu. En Laporta va demostrar que no sap fer politica electoral,,,va ser regidor en llista tancada i no es va preocupar ni dedicar a fer de regidor a l'AJuntament de BCN--Caram..quines porpostes indivuals van sortint, desprès de quants (5,7,,8 )fracasos electorals..pero aixo si, vol ser el nen mimat i el primer d'un grupet reduidissim d'amics i amiguetes..i cap vot de la ciutadania..........aixo es el que fet fa anys en Graupera, un fracassat, i moltes vegades, politic que no tè votants...potser no en sap de trobar-ne. Un derrotat no pot exigir dret digital de successio,,caram...això si seria un escandol digital...sense base minima de seguidors...Un frau electoral,colant-se en una organitzacio milenaria dela cadireta d'en Graupera..No tinc res -no el conec prou,es clar,- ni a favor ni en contra, però em consten els fracaassos daerrera fracassos...i com es financia,..a escot un grupet..no fotem, caram, no fotem.. - Andreu Serra...practicant de nacionaisme catala, des de fa potser prop de 50 anys i mai he figurat a cap llista,,,,i no en tenia d'interès...i menys d'aspirant a càrrec public pagat massa pel que fan,..realment els que hi surten,,no tots els casos, però si massa. ANdreu Serra-BCN - ni opino sobre els dits a emprar...si opino que un sistema majoritari, per districtes uninominals, com a tots esl paisos saxons,,on sempre persones voten candidats persones en un districte uninominal, on no poden presentar-se mai partits,partidets,,amb llistes sem'en fot proporcionals que es la font de la total mediocitat politica des de fa 15 anys arreu...