6 de des. 2016

3 mesos després, la incomprensible persistència de 3 errrors monumentals sobre la SuperillaP9

3 mesos de Superilla al Poblenou, i el desastre i la indignació dels veïns no para de créixer.

Després d'aquests tres mesos veig amb estupefacció com persisteixen errors que podríem agrupar en tres grups diferents:

1) Mal acaba lo que mal empieza: La Superilla del Poblenou és una actuació que des del seu origen és pràcticament impossible pogués començar pitjor. Cap planificació. Opacitat. Improvisació. Imprevisió. Dogmatisme. Negació de la realitat. Engany als veïns, etc.

Es va voler vendre com a "prova pilot", però se li ha negat sistemàticament aquest caràcter i, enlloc de posar fi a la prova i fer una valoració serena, només s'estan fent que pedaços, actuacions caòtiques que no només no solucionen absolutament res, sinó que a sobre desvirtuen del tot els fonaments mateixos del concepte d'una superilla.

Ja es parla de fer transitar autobusos per carrers dels que tan cursiment es deien "recuperats" per als veïns. Ja es parla de permetre creuar les cruïlles, deixant sense efecte els bucles que ara mateix assumeixen una circulació que circumval·la els perímetres de les illes i expulsa el trànsit cap als carrers perimetrals.

El fracàs dels espais és una evidència. El col·lapse del barri generat, una altra. I les greus afectacions al sector empresarial i laboral de la zona, una altra.

Però prefereixen persistir en l'error de no donar per finalitzada la prova pilot. Segueixen negant l'evidència d'una manera absolutament al·lucinant, incomprensible. I són capaços d'introduir pedaços absurds que no solucionen res i desvirtuen totalment la cosa, abans que revertir la situació i fer-ne una valoració serena. Pot estar-se ensorrant totalment el terra als seus peus, que des de l'Ajuntament colauer i el seu dogmatisme d'il·luminats, seguiran negant la major i preferiran ser engolits per aquest fracàs descomunal abans que actuar racionalment, complir amb el que havien dit que era, una prova pilot, i posar-hi fi per fer-ne valoració. Qualsevol cosa abans que això. Incomprensible des de qualsevol punt de vista.

2) Ajuntament colauer i palmeros pro-superilla continuen totalment instal·lats en els tòpics demagògics, dogmàtics, i falsos, tant en relació al projecte i els seus "beneficis" com en relació a l'oposició dels veïns i les seves motivacions.

Segueixen dient que és una actuació que permet reduir el trànsit, l'ús del cotxe, la contaminació i que ofereix nous espais als veïns.

I això és ABSOLUTAMENT FALS, ABSOLUTAMENT INSOSTENIBLE des de qualsevol punt de vista.

- el trànsit i l'ús del cotxe no s'ha reduït PER A RES. Simplement s'ha derivat a altres carrers. Cap mesura de foment del transport públic, cap millora. Res. Pensament màgic. Impedeixo passar cotxes per aquest carrer i així es redueix el trànsit i l'ús del cotxe. Delirant.

- la contaminació i el soroll del trànsit no s'han reduït PER A RES, tot el contrari: S'HAN INCREMENTAT. El Poblenou era un barri amb una mobilitat molt pacífica, molt tranquil·la, gens problemàtica i molt equitativament distribuïda pels diferents carrers del barri.

Ara és un barri permanentment congestionat, amb embussos acollonants en les hores puntes, amb un transport públic ralentitzat, més lent i més ineficient. I tothom sap que una circulació fluida és molt menys contaminant que una circulació congestionada, amb embussos permanents. És tan aclaparador que això és així que la persistència en negar-ho els inhabilita totalment com a gestors públics. Perquè persistir en negar-ho és una presa de pèl i un engany inadmissible a tots els veïns.

- Es neguen a reconèixer, a assumir, el que és el principal problema d'un plantejament com el que han fet: NO ES PODEN CREAR VEÏNS DE PRIMERA I VEÏNS DE SEGONA. No es poden impulsar polítiques públiques que el que fan és "generar beneficis" per a uns veïns a costa de "generar perjudicis" a uns altres. Aquesta arbitrarietat és inassumible. Calen polítiques que beneficiïn a tothom o que, com a mínim, els beneficis que comportin no es derivin de generar perjudicis injustos a uns altres veïns. Això no pot ser.

- No s'ha recuperat absolutament cap espai per als veïns. Això és una altra estafa. S'ha desertitzat i guetitzat la zona, mentre places públiques amb milers de metres quadrats segueixen abandonades o mentre jardins que podrien proporcionar espais de comfort estan absolutament abandonats, deixats, intransitables. Els carrers buits i les xorrades que s'hi pinten i les actuacions forçades no amaguen per a res el que és un fracàs absolut d'aquest projecte en aquesta dimensió.

- Se segueixen negant les afectacions gravíssimes a moltes empreses, treballadors i autònoms de la zona.
3) Políticament l'actitud i posicionament del grup municipal d'ERC és absolutament incomprensible. Persisteixen en l'error d'un posicionament acomplexat, negant la gravetat de les afectacions i el fracàs del projecte o, si més no, reconeixent els problemes amb la boca petita, però sense fer absolutament res, quan el seu posicionament és clau per poder revertir aquest disbarat.

L'immobilisme i la retòrica buida d'ERC en relació a aquest punt és un error gravíssim, que es resisteixen a corregir.

Fa pocs dies pomposament els dirigents municipals d'ERC van fer una exposició pública dels seus posicionaments urbanístics i de mobilitat per a la ciutat. I situen les superilles com una de les seves grans apostes. El seu suport és encegadament incondicional, irracionalment fanàtic. Assumint uns dogmes amb uns fonaments qüestionables -però que podríem compartir- el diagnòstic i les mesures són una autèntica exhibició de pensament màgic.

Però fins i tot podria atorgar el benefici del dubte, a ERC, de que és una aposta que pot ser interessant per al futur de la ciutat. Si això fos així, si aquest fos el convenciment d'ERC, ells haurien de ser els primers interessats en posar punt i final a aquesta prova pilot de la Superilla del Poblenou, i fer-ne una valoració serena i sensata, racional.

Perquè cada dia que passa amb la "prova pilot" vigent, és un dia més desgast per al projecte global de les Superilles. Si creuen en les Superilles, si les volen poder implementar algun dia, haurien de ser els primers en fer qualsevol cosa per acabar amb aquest deliri del Poblenou.

Però no ho fan. Es refugien en la trama de participació amb la que l'Ajuntament ha teixit una xarxa per enredar els veïns. I els hi és còmode. Perquè així no han de prendre cap decisió. Tanquen els ulls al que passa i creuen els dits perquè "passi" i s'acabi miraculosament el conflicte que s'ha generat i l'oposició veïnal.

Estic convençut que els companys d'ERC no ignoren totes aquestes gravíssimes afectacions que ha generat la Superilla del Poblenou. I que són conscients de l'enorme xapussa que és.

Però es troben totalment acovardats davant la situació: prefereixen donar l'esquena als veïns del Poblenou que passar per "poc progres" davant els Comuns, votant en contra d'aquest despropòsit amb CiU, C's i PP.

Es pensen que "invisibilitzant-se" no sortiran esquitxats per aquest descomunal fracàs, ni que no hagin fet res per evitar-lo, tot el contrari, ni que amb els seus vots sigui que encara tiri endavant i es negui la paraula als veïns.

Al meu entendre un error gravíssim d'ERC, des del principi, que no fa res per esmenar.

En fi. Doncs així estem. En la darrera Assemblea Oberta de Veïns convocada per la Plataforma d'Afectats per la Superilla hi va haver una assistència massiva. I es van decidir emprendre accions directes al carrer, per visualitzar i denunciar amb més força tots els problemes que s'han generat als veïns del barri. De manera que en continuarem parlant...

2 comentaris:

Jesús (Xess) ha dit...

Com sempre: xapó!!
Ara, això de xapussa... http://lespaidelcatala.blogspot.com.es/2011/06/quina-xapussa.html

Isidre monferrer ha dit...

molt ben explicat si senyor