30 de juny 2015

Enquesta EP, Mas, Duran, ERC, Podemos i procés

No em contradiré en relació a l'anàlisi inicial que vaig fer quan El Periódico va publicar la seva insòlita enquesta electoral.

Tanmateix ahir a la nit van penjar tot el dossier i hem pogut obtenir algunes dades més, i efectivament s'hi troben coses més interessants de les que vam veure publicades al diari, tot i que en general l'enquesta té una manca de consistència que obliga a extremar prudència.

Atesa aquesta falta de consistència que s'hi detecta, ens fixarem només en unes poques coses. Abans, però, voldria deixar clara una cosa, i ho dic sense excés de vanitat: estic clavant totes les anàlisis que estic fent des de la vespra del 9N fins ara. Veig tan clar el que està passant, el que hauria de passar, el que no passa i el que necessitem que passi... que em desespero.

1. Quin és l'impacte real de la trencadissa a CiU?

L'enquesta de El Periódico projectava uns resultats aparatosos a una Unió en solitari, fins als 6-7 diputats. I això semblava apuntar que feien forat entre l'electorat de CiU, i que per tant la fractura podia perjudicar significativament les opcions electorals del President Mas.

FAAAAAAAALS!


Faré servir molt poques dades per demostrar-ho:
- segons l'escenari de l'enquesta amb CiU unida, (escenari 2012 + Podemos) CiU tindria una fidelitat de vot entre els seus antics votants el 2012 del 60,9%
- segons l'escenari de l'enquesta amb Unió presentant-se a banda de Mas, la fidelitat de vot dels seus antics votants que conservaria Mas seria del 58,0%

És a dir, fins i tot en uns escenaris tan incerts com els que plantejava l'enquesta, en el pitjor dels casos, que Unió funcioni electoralment al marge de l'antiga CiU només implica un 2,9 de transvassament de vot. Una misèria total, res. Fins i tot dins el marge d'error de l'enquesta.

Per contrastar la ridiculesa de la xifra, Mas perdria en l'escenari 2012 + Podemos un 10,1% cap a ERC, un 7,1% cap a C's i un 5,3% cap a Podemos. Això és vot que d'acord a l'enquesta CiU va tenir el 2012 i ara optaria per aquestes altres opcions, totes tres molt pel damunt de la fuga de vots cap a la Unió de Duran, que ja hem vist seria d'un 2,9%. Per a rematar-ho, la fuga de vots cap a la CUP seria de l'1,8%.  Sí, ho heu vist bé, la Unió de Duran en relació a Mas rasca només una miqueta més dels vots que pot perdre cap a la CUP.

Assenyalava El Periódico en la seva anàlisi que la projecció de Duran comptava amb un 7,7% de vot procendent de CiU el 2012. És cert, d'acord a l'enquesta. Però l'important no és aquesta dada, sinó que d'aquest 7,7, el 5 ja havia decidit no votar CiU en cap escenari, i així ens trobem que surt de rascar un 1,2 del vot que hauria anat a PSC, un 1,8 del que hauria anat a C's o un 1,2 de l'abstenció... És a dir, percentatges tan ínfims d'altres intencions de vot que no hi ha marge d'error, en una mostra de 800 persones que ho sostingui.

Per tant, desfent-se de Duran en Mas ha fet un negoci rodó. I a mesura que anem coneixent més coses i es clarifiquin els escenaris, encara es veurà més i més.

2. Com estan les coses en intenció de vot entre el món convergent i el d'esquerra?


Fixem-nos en una altra dada molt interessant. Tot i que l'enquesta plantegi diferents escenaris, la confusió sobre l'enquestat és evident, però també és evident que està responent -si som benevolents- sense poder ignorar els fets polítics que explicita. Així, en aquest escenari, es visualitza el que era insòlit fins fa uns mesos: que el transvassament de vot d'ERC cap a Mas és superior al de Mas cap a ERC.

En l'escenari 2012+Podemos un 12,5 dels votants ERC el 2012 se'n van cap a Mas. I en l'escenari amb Unió al marge, un 14,7, mentre que en tots dos casos la transferència de Mas/CiU/CDC cap a ERC és del 10.1%

El diferencial és molt petit, dins del marge d'error i etc, però el cert és que això no passava fa uns mesos. Ara per primera vegada s'apunta que la transferència és major d'ERC cap a CiU que al revés.

I això anirà creixent, no en tinc cap dubte.

Els descomunals errors estratègics encadenats per ERC els han portat a una projecció de vot amb situacions demoscòpicament molt interessants. Per exemple, una altra dada a tenir en compte, en un escenari rotllo Catalunya en Comú, per primera vegada en molt de temps la fidelitat de vot d'ERC seria més baixa que la de Mas.

Això passa per una cosa que ja fa temps venia alertant. Les paranoies d'ERC els han portat a tenir, també per primer cop des que Oriol Junqueras lidera el partit, fuga de vots significativa en diferents direccions, i així, en l'escenari descrit abans, podria perdre un 14,7% cap a Mas, un 13,2% cap a la CUP i un 8,8% cap als podemitos. I això, fa uns mesos, no passava en cap enquesta.


Fa uns mesos la diferència de fidelitat de vot que tenia ERC en relació a CiU era d'uns 20 punts, ara Mas podria tenir una fidelitat del 58,0% i ERC del 56,6%. ERC no només ha estat a punt de carregar-se el procés, amb les seves paranoies, sinó que també s'ha carregat, de manera ja clara, les seves expectatives electorals.

En un discurs que no es creuen ni ells els dirigents d'ERC van dient que no els importen els seus resultats si el resultat és la suma independentista. FAAAAAAAAAAALS! Tota la tragèdia que estem vivint és únicament perquè estaven en condicions de disputar el lideratge independentista a Mas, i que tenien dret a fer-ho. Doncs mira, ja veiem el cost i preu a pagar. I fals també perquè el seu desgast no aporta ni un sol independentista més.

Amics d'ERC, si us plau, deixeu de fer discursos falsos, deixeu de llençar soflames sense cap fonament, deixeu de creure-us les vostres pròpies mentides. Pel bé vostre però, sobretot, pel bé del procés.

Després de tants discursets, amics d'ERC, sabeu el vot que del 2012 a ara pilleu del PSC? EL 3,6%.

Sabeu on va el vot del PSC? Mira, doncs un 2,7% cap a Mas. Sense tant discurset ni moralina. Un 33,9% cap als podemitos, un 12,7% cap a C's i un 2,7% cap a la CUP.

Me n'alegro? I ÉS CLAR QUE NO! És un drama! Però és un drama cantat. Només l'autoengany que s'infringia la direcció d'ERC els ho impedia veure, que això estava passant! Però si la seva estratègia ha estat una catàstrofe absoluta!!! Però si no han analitzat res de res el que estava passant, el que estaven dient, en el que fonamentaven els seus mantres!!!!

En fi.

3. Sobre sumar, indecisos inexistents i altres

Mas també té deures molt importants a fer, un cop alliberat del desgast implacable al que el sotmetia Duran.

Hi ha un vot d'ordre associat a CiU que Mas s'hauria d'esforçar molt i molt en no perdre. L'han tingut, i s'han d'esforçar en retenir-lo. Ara ja està clar que Mas és el líder de la independència i que res ni ningú no pot posar en dubte el compromís amb aquest objectiu.

Sempre he dit i defensat que no existeixen indecisos davant la independència.

Sempre he dit i defensat que només hi ha gent que té motius per no voler-la. I tots aquests motius sempre, sempre, estan situats en un mateix eix: la seguretat i confiança en el procés.

I després de l'èxit del 9N res del que hem fet ha ajudat a sumar a favor de la independència. Res del que hem fet ha ajudat a projectar garanties i solidesa sobre el procés, sinó incerteses, i això encara fa crèixer més la inseguretat i la desconfiança.

Aquest cap de setmana votarem si la societat civil s'ha d'implicar decisivament en el 27S. Si no ho fa haurà guanyat el partidisme. I tot i si guanya el SI, l'enrocament partidista i autista d'ERC fa que no tingui excessives esperances. Però com que sóc creient i tinc fe, vull esperar a veure què passa. De vegades els miracles existeixen.

Igual com no sabem ni com ni per què ERC va entrar en aquesta dinàmica destructiva, un miracle pot fer que obrin els ulls i facin el que haurien d'haver fet ja el 9N, i que hauria estat bo per a ells, bo per al país i bo per al procés indepedentista.

I, recordem-ho, només perquè ens ho mereixem recordar: Duran és una irrellevància demoscòpica, no arriba ni a superar el marge d'error. S'ha acabat el malson. 
DONEC PERFICIAM

3 comentaris:

Anònim ha dit...

No entenc aquesta mania amb ERC, si això que analitzes és veritat, quin problema hi veus que el vot que perd ERC vagi cap a CDC ?, i ERC guanyi, encara que poc, vot del PSC i de sobiranistes d'ICV ? Això és augmentar el vot als partits independentistes, que és el que volem, o no ?
El que NO ha de fer ERC, és agafar vots de CDC, això NO suma més vots a la Independència !!!

Jere ha dit...

Fem la hipòtesi que ERC pretén el lideratge del procés, guanyant el 27-S. Què ha de fer? 1) Rebutjar opcions que dilueixin la seva candidatura 2) Ampliar la seva base amb moviments expulsats pel PSC 3) Afeblir candidatura de Mas parlant a tothora de corrupció. És difícil que un vot sobiranista vagi a l'unionisme.

No està actuant així? O almenys ho sembla.

Anònim ha dit...

Què és això d'una llista sense el President? Em va sorprendre negativament a Molins de Rei. El que no lideri amb decisió el President Mas no ho liderarà ningú en molts anys. Estem fregant el precipi. Què ens hem begut l'enteniment!?