8 de febr. 2014

Enquesta 8tv: 2 trampes impresentables i una projecció real dels resultats

(NOTA PRÈVIA: Dissortadament en el moment de fer l'anàlisi de l'enquesta que dijous nit van fer pública a 8tv només disposo de la presentació que en van fer en l'emissió televisiva. Crec que, tal i com fan altres mitjans, un cop fets públics els resultats d'una enquesta s'hauria de permetre l'accés al dossier de la mateixa, no ocultar-lo. Així, avui només tenim unes poques dades sobre les que treballar. I en parlo en l'article, perquè són útils i perquè se'n poden fer projeccions que situïn amb més precisió la fotografia de la realitat social que ha recollit l'enquesta . Però començaré criticant 2 trampes gens innocents que van fer en la presentació dels resultats, perquè és sobre aquestes trampes que van edificar el seu discurs i van intentar minimitzar, aigualir, el clamor per la independència que -inequívocament- reflexa l'enquesta)

1) La dada clau: Un 40,7% de SíSí sobre cens ens dóna una victòria clara del Sí a un Estat independent en qualsevol escenari de votació.

Hi ha una evidència empírica, i és que en cap votació s'ha assolit un 100% de votació, ni a Catalunya ni a cap dels països del nostre entorn.

Per tant aquest 40,7% sobre cens de Sí Sí es transforma, en qualsevol escenari de votació (que contempli un % d'abstenció) en una majoria superior al 50%. Fins i tot si assumíssim que tot el vot indecís es decantés pel no, cosa que també sabem no passa mai (la indecisió mai es decanta tota per una mateixa opció, atès que les seves causes són diverses).

2) La presentació dels resultats de l'enquesta GESOP per part de 8TV i sobre la que han basat tot el seu discurs i anàlisi ha fet dues trampes impresentables, però gens innocents:

2.1.- Fer un únic “paquet” amb l'abstenció i amb la indecisió.
El vot indecís no pot tractar mai com un únic conjunt el que és un No sap o un No contesta i el que és Abstenció. A la primera pregunta la presentació que han fet a 8tv dels resultats un 48,1% vol un Estat, un 24,4% que hi està en contra i un 27,5% d'indecisos. Però en aquest paquet del 27,5% hi ha els qui no saben què votar i els que tenen decidit abstenir-se, que sempre són un nombre superior a 1, perquè no hi ha cap escenari de votació que arribi al 100%. Sumar indecisió, és a dir, voluntat de vot però dubte sobre el sentit del vot, amb decisió de NO votar -abstenció- és una trampa majúscula, impresentable.

2.2.- Sumar el no i la indecisió de la primera pregunta amb el no i la indecisió de la segona pregunta.
Això és una autèntica animalada, de jutjat de guàrdia.

La pregunta del referèndum planteja dos nivells de decisió, el primer si es vol que Catalunya sigui un Estat i el segon, únicament per als qui hagin respost positivament la primera pregunta, si es vol que aquest Estat sigui un Estat independent.

Els resultats de la primera pregunta tenen valor en si mateixos, són concloents, però també habiliten als qui han votat Sí a participar en la segona part de la pregunta. Per tant, i d'acord als resultats de l'enquesta de 8TV, només poden votar si volen que Catalunya sigui un estat independent el 48,1% que en la primera part de la pregunta han votat Sí a que Catalunya sigui un Estat.

Evidentment la segona part de la pregunta planteja un nou escenari de resposta, davant el qual l'enquestat i els futurs votants es plantegen de nou tota la possibilitat de respostes: el Sí (Sí/Sí), el No (Sí/No), però també, en una enquesta, una nova indecisió.

El més important de tot és que el No i la indecisió de la segona qüestió no tenen res a veure amb el No i la indecisió de la primera. Estem davant uns votants que tenen clar que volen que Catalunya sigui un Estat (han votat Sí en la primera part de la pregunta) i ara voten No a la independència (perquè p.ex. són federalistes o confederalistes) o estan indecisos sobre si aquest Estat ha de ser independent o hi haurà alguna alternativa.

En la presentació que han fet a 8tv (veure minut 3:30) han sumat el 8% dels que volen que Catalunya sigui un Estat però que no sigui independent al 24,4% que no volen que Catalunya sigui un Estat. I han fet el mateix amb el 7,3% d'indecisos sobre que Catalunya sigui un Estat independent al 27,5% que es manifesten indecisos sobre que Catalunya sigui un Estat. Amb el pas de les hores la informació que ha anat donant la cadena ha correggit això, però en el moment estrella de presentació dels resultats van estar matxacant amb aquest fictici 31% d'indecisió i 28,2% de No)


3) Quins són els resultats i què estan projectant?

1. Un 48,1% dels catalans (sobre cens) volen que Catalunya sigui un Estat. (aquesta dada ja és per tirar coets!!!)
2. Un 24,4% dels catalans (sobre cens) no volen que Catalunya sigui un Estat
3. Un 27,5% dels catalans (sobre cens) no saben el que volen votar o si s'abstindran.
4. Els partidaris que Catalunya sigui un Estat són 24 punts superiors als que no ho volen.

5. Un 84,7% dels votants de la segona part de la pregunta volen que aquest Estat sigui un estat independent. Això situa, d'acord a aquesta enquesta, en un 40,7% SOBRE CENS els partidaris de la independència (el Sí Sí)

6. Comparant els resultats de la segona part de la pregunta i els de la primera veiem que els favorables a una Catalunya estat independent són 16 punts superiors als unionistes, a aquell 24,4% que no volen que Catalunya sigui un Estat. A aquest 24,4% EN CAP CAS se li pot sumar aquell 8% d'enquestats que volen que Catalunya sigui un Estat, però no independent. En cap cas.

I això, insisteixo, sempre sobre cens, perquè a 8tv només han fet l'anàlisi sobre cens, en el que és un greu error i manipulació gens innocent.

7. Si assumim que MAI es dona un 100% de participació, i treballem per tant únicament sobre vot emès, en un escenari altíssim de participació del 80% (que només s'ha donat una vegada a Catalunya, el 1982, en unes eleccions generals -les de “el cambio”- i on CAP dels vots indecisos anés al Sí, es projectaria un 51% de partidaris de que Catalunya sigui un estat independent.

Però el cert és que també sabem que és altament improbable que tota la indecisió es decanti cap al NO, perquè, com hem dit al començament, les causes de la indecisió són diverses.

En un primer nivell trobaríem aquest 3,5 sobre cens de favorables a l'Estat però indecisos sobre si ha de ser independent. Només que fraccionem meitat i meitat aquesta indecisió entre el i el No els partidaris de la Catalunya independent arriben al 42,45% sobre cens, que un escenari de participació del 80% situarien el Sí Sí en un 53%

I això encara sense comptar que cap votant del 27,5% d'indecisos del primer nivell (sobre si Catalunya ha de ser un estat) es decanta cap al Sí Sí. Només que movem un minúscul percentatge d'aquesta indecisió al Sí Sí els partidaris de la independència arribarien al 60% sobre vot.

8. Si una altra cosa ha quedat molt i molt clara en aquesta enquesta és que la molt mediàtica “tercera via” queda estríctament limitada a un 8% del 48,1%.

Poc més del 3% dels ciutadans són partidaris de cap de les sortides que s'han inclòs dins la “tercera via”, per exemple totes aquestes xorrades del federalisme o el confederalisme.

És tan IRRELLEVANT que es posa de manifest que la seva existència i postulament és tan fictici en relació a les demandes i posicionaments polítics de la societat, que el seu “manteniment” i la seva projecció mediàtica només s'explica perquè serveixen per combatre l'independentisme. I perquè la capacitat d'alguns líders polítics de fer el ridícul és infinita. Sentir avui Pere Navarro destacar la "solidez del federalismo" frente al "desorden independentista" fa pensar en un boig, algú que no hi és tot, que no només no té cap sentit del ridícul, sinó que s'ha instal·lat en una autèntica paranoia, en un món irreal, en una permanent al·lucinació.

8) Conclusions:

- L'enquesta de 8tv posa de manifest clarament -altre cop- que l'independentisme és l'opció central de la societat catalana. Pràcticament el 50% de la societat vol que Catalunya sigui un Estat. I d'aquest 50% el 85% volen que sigui un estat.

- La independència continua essent el motor de transformació de la nostra societat, i un projecte extraordinàriament cohesionador al voltant del qual s'apleguen voluntats lliures d'idees, orígens, edats, cultures i status socials molt diferents.

El projecte d'un Nou Estat és el que permet usar amb propietat el terme JUNTS. Cap altra posició política pot presumir d'això. El Junts és patrimoni de l'independentisme.

- A aquestes alçades del procés, amb tot el que se n'ha parlat i en el punt tan avançat en el que es troba, el NO a la independència amb prou feines aplega la meitat de suports dels que té la independència.

Crec que va essent l'hora que els partidaris del No -que és una opció perfectament legítima- el defensin des dels arguments, des de les propostes, des de la democràcia i abandonin la seva política i el seu discurs de desqualificacions, insults i deslegitimació del que és la voluntat majoritària de la societat catalana, expressada en enquestes i en eleccions. La independència no fractura, tal i com de manera malaltissa van repetint, de fet és tot el contrari: la independència és un projecte amb una extraordinària capacitat cohesionadora, vertebradora i transformadora.

No pot ser que l'unionisme basi tot el seu discurs en ignorar la realitat de la nostra societat. No és admissible que el seu discurs i la seva proposta sigui la de que una minoria s'imposi a una  majoria social tan aclaparadora. És de bojos. Poden dir i fer moltes coses, totes les barbaritats i insults que vulguin. Però hi ha una línia vermella que haurien de tenir el coratge de respectar, i és que la minoria no pot imposar el seu projecte a la majoria. Ni aquí ni enlloc. 

- Els partidaris de l'estat propi no es desinflen, el suport a la independència no minva. Si algú, des de l'unionisme, tenia l'esperança que el pas del temps, la intoxicació sistemàtica, l'amenaça i l'insult permanents i les campanyes de la por acabaria per desgastar el Sí Sí, perquè hi hagués gent que s'ho repensés, li agafés por i optés per altres opcions... si algú tenia aquesta esperança més val que l'abandoni.

Perquè això ni ha passat ni tenim el més mínim signe que pugui passar. Tot el contrari, fins i tot tenim prop d'un 8% de compatriotes que volen que Catalunya sigui un Estat però encara no aposten per la independència. És evident que en absència de cap proposta per part de l'estat espanyol aquest 8% fàcilment pot bascular cap al Sí Sí.

Les bases sobre les que s'ha construït la majoria independentista són sòlides. El seu convenciment, inalterable. I ara ja sabem, a més, que és immune a l'insult i l'amenaça. És un bon moment perquè des de la banda de l'estat espanyol es pensi i s'assumeixi que aquesta situació és la realitat i que només hi ha una única sortida: la democràcia, votar, i negociar civilitzadament el resultat majoritari que s'obtingui d'entre totes les legítimes posicions.

PS: avui també hem tingut inputs d'una enquesta interna de CDC, segons la qual, en un escenari de participació estimada del 70% el Sí Sí obtindria un 56,8% dels suports. Aquests resultats són coherents amb els que hem projectat de l'enquesta de 8tv adequadament llegida i analitzada. De fet són coherents amb la majoria de les enquestes que s'han fet preguntant per la independència, inclòs el CEO. El Sí Sí, és a dir, la independència, és l'opció clarament majoritària a la societat catalana, és un catalitzador d'energies i cohesiona tot el teixit social.

18 comentaris:

Anònim ha dit...

Gràcies per la teva expliació tan clara

Anònim ha dit...

Desprès de llegir la entrada i l'anàlisi de l'enquesta -amb el que coincideixo prou- només és una excusa per dir tot el que ve a continuació. Entre altres coses, boig, paranoic i ridícul a Navarro. Ah, i que els altres insulten. Per cert, qualifica la tercera via ( amb la que no estic d'acord ) de mediàtica. No em faci riure, per favor. I l'independentisme, què no ho és de mediàtic ? . Ha amagat tan com a pogut al seu article que el SÍ a la independència no és majoritari absolutament. Només ho ha reconegut tangencialment. És majoritari sí, però no amb majoria absoluta. O és què n'hi ha prou amb els 49/50 % dels electors que ho recolzin ? . Defensa que el JUNTS només ho pot esgrimir l'independentisme. No veig les raons per les quals un 50 ha de tenir més pes o valor que l'altre 50 ( en tots dos sentits, per suposat ) . Un altre tema és qui és el guapo que i com ho gestiona. I finalment, quan vostè parla que el partidaris del NO són " una opció perfectament legítima ", realment s'ho creu ? Jo crec que no. Tot el seu discurs demostra el contrari. I repeteixo, coincideixo força amb les critiques a l'enquesta de 8tv ( o més bé amb bla seva presentació )

Dies de fúria ha dit...

Si jo dic que la terra és plana el més normal és que em qualifiquin de boig. De persona a persona, arran unes declaracions que no tenen cap connexió amb la realitat.

Això és insultar:
http://www.vilaweb.cat/noticia/4171941/20140207/antologia-dinsults-catalans-catalunya.html

L'independentisme és majoritari. Queda contrastat en les eleccions i també enquesta rere enquesta. Però mediàticament no hi ha cap correspondència, cap, entre la força social de l'independentisme i l'espai comunicacional. N'hi ha prou amb mirar quins diaris hi ha al quiosc i quines són les seves línies editorials, en repassar el dial de la ràdio i veure quins mitjans són abrumadorament majoritaris, o agafar el mando a distància de la TV i repassar tots els canals que hi ha. L'unionisme té una presència mediàtica ABRUMADORA, davant la qual només hi ha uns pocs mitjans que es fan ressò de les posicions independentistes. A més a més aquests pocs mitjans, si pensem en la ràdio, no són independentistes, poden tenir tertulians indepes, però sempre n'hi ha d'unionistes. L'independentisme ha esdevingut majortiari socialment malgrat la seva minorització comunicacional. I això és un fet.

El 50% +1 en democràcia és la majoria. És l'única forma civilitzada d'establir els jocs de majories que determini el rumb d'una societat.

El que és antidemocràtic és que una minoria vulgui imposar el seu rumb a la majoria.

No faci la trampa de, com 8tv, sumar NO i sumar indecisió i/o abstenció.

Quan el NO tingui més diputats al Parlament de Catalunya i a les enquestes reflecteixi que està 24 punts per sobre de l'independentisme, si vol, em torna a dir alguna cosa i li hauré de reconèixer que la meva posició és minoritària.

Pel que fa a la legitimitat, només faltaria que en aquest bloc, que és personal, també hagués de recollir les posicions dels unionistes. No siguem ridículs.

Anònim ha dit...

No és gens normal, fins i tot podria ser considerat sectari ( mai boig ), i més per part d'una persona que dona lliçons ( que accepto ) de com interpretar els resultats d'una enquesta, que compari mitjans de comunicació independentistes i no independentistes atenen solament a la quantitat d'ells d'una i altre tendència i no tindre en compte l'audiència de cadascun. Davant l'audiència de TV3 que m'hi fot a mi que hi hagin 4 canals de tele que primer, no tenen el mateix nivell d'audiència i segon, els programes/tertùlies/informació que dediquen uns i altres no té res a veure. Si filem prim, filem-hi , en tot. No té res a veure les audiències de Catràdio i Rac1 amb les audiències de totes les altres emissores unionistes juntes ( que sí, que en són més del triple en quantitat ). I si volem comparar els diaris o els digitals ( encara que amb menys diferència) també és pot fer. Segur que per a vostè, 8TV és més aviat unionista, segur ( puc coincidir ) ara, jo no puc dir de tv3 i catràdio que sigui independentistes ?. No home no, que som granets ja. Els no independentistes de les emissores públiques a casa nostra són la quartada democràtica, només la quartada. Els Milian Mestre i els Porta Perales són minoria, molt minoria. A cap mitja dels de la corda, dit d'una altra manera: favorables al procés, sentiràs desacreditar ningú ( pel que són ) dels que sostenen lo dels 16.500 milions; no passa el mateix amb els que defensen els 11.000. Aquests, si són unionistes, ja han begut oli. No tenen legitimitat ni capacitat. " ja sabem que defensen i qui són " . Estan a favor d'obra.

A l'enllça de Wilaweb es pot veure un seguit d'insults a Catalunya i els catalans. ( Alguns certament pobres, com a insults, però bé, acceptat ). Tens TOTA LA RAÓ DEL MÓN. La mateixa que tinc jo -espero- quan asseguro que no cal sortir de casa per sentir-te insultat. Des del mateix Web, el seu director, Vicent Partal, va dir que el PSC " basculava cap al feixisme " Suposo ( i puc equivocar-me )que al seu moment, no li va provocar grans escarafalls.

En cap moment he dit que hagi de recollir les posicions de l'unionisme ( no siguem ridículs, ningú ) he dit que no em crec que vostè trobi legitima la seva posició.
Continuo pensant que l'independentisme és majoritari però no amb majoria absoluta, i afegeixo: el 50 % + 1 és evident que és més que el 49 però no hi ha cap país/nació del món, i el nostre tampoc, que s'atreveixi a declarar la independència ( DUI ) amb aquests resultats. O no és democràtic l'establiment de majories qualificades per segons què ?. Dit això, accepto que si ha algú que hagi d'"imposar-se" als altres, han de ser els que tenen més vots ( pocs o molts més ) però per segons que, no n'hi ha prou amb guanyar per un.

Oriol Vidal-Aparicio ha dit...

"Crec que va essent l'hora que els partidaris del No -que és una opció perfectament legítima- el defensin des dels arguments, des de les propostes, des de la democràcia i abandonin la seva política i el seu discurs de desqualificacions, insults i deslegitimació del que és la voluntat majoritària de la societat catalana, expressada en enquestes i en eleccions. La independència no fractura, tal i com de manera malaltissa van repetint, de fet és tot el contrari: la independència és un projecte amb una extraordinària capacitat cohesionadora, vertebradora i transformadora." Molt d'acord.

Sempre m’ha meravellat la poca consistència dels pseudoarguments espanyolistes a l’hora d’intentar convèncer els catalans, amb raons positives, de la conveniència de formar part d’Espanya. Sovint es tracta de pseudoarguments plens de buidor retòrica o que deriven en l’amenaça, velada o directa, o en la desconsideració i el menyspreu cap a la voluntat dels catalans, tractats com a minoria que no té més remei que conformar-se a ser tutelada des de fora. No és més que una mostra de debilitat de la posició de l'unionisme, un reconeixement implícit de la poca capacitat de convenciment que té.

Granollacs ha dit...

Benvolgut Elies: encara més, si no vaig errat, encara afegien a la categoria "Indecisos", els vots en blanc i nuls! Espectaculaaar: Godotis!

Dies de fúria ha dit...

L'oferta de mitjans és condicionada. L'audiència és lliure.

Anònim, té les dues sortides clàssiques de l'unionisme per arreglar això:
-o ens posa una pistola al pit a tots perquè escoltem les seves emisores i llegim els seus diaris i columnistes

- o tanquen tots els mitjans en els que s'emet una informació i una opinió que és valorada majoritàriament per la gent, que per això les escolta.

El tema de la majoria és molt més senzill. Avui en dia al Parlament de Catalunya hi ha prop d'un 65% de vot favorable a l'estat propi. Totes les enquestes donen que l'independentisme DOBLA l'unionisme. Vostè pot negar-ho tant com vulgui.

Això només té una sortida civilitzada: VOTAR-HO.

Anònim ha dit...

"Per tant aquest 40,7% sobre cens de Sí Sí es transforma, en qualsevol escenari de votació (que contempli un % d'abstenció) en una majoria superior al 50%. Fins i tot si assumíssim que tot el vot indecís es decantés pel no..."

Increible afirmació de qui pretén denunciar manipulacions i aclarir qüestions matemàtiques.

En primer lloc, en qualsevol escenari de votació que contempli un % d'abstenció aquesta afectará més als indecisos però també hi haurà gent que VOL un estat independent però no anirà a VOTAR per la raó que sigui. El mateix succeirà amb la resta d'opinions i desitjos en el moment de transformar-se en VOT. Les teves projeccions es basen en la idea de que els que VOLEN un estat independent aniràn tots a votar i l'abstenció es donarà únicament entre els indecisos actuals.

En segon lloc, les matemàtiques són clares i no permeten somiar truites. Seguint la teva argumentació si els que tenen decidit votar sí-sí són el 40,7% i tots els indecisos en lloc de quedar-se a casa votessin no (i parlo de matemàtiques, com tú, no? no de probabilitats de que una cosa així pugui succeir)arribarien al 41,3% i serien majoria. La resta són el 8% (segons les teves xifres, jo ni he vist l'enquesta) de persones que sí volen estat però no el volen independent.

L'home del sac ha dit...

VAn manipular claríssimament la presentació de les dades per semblar que el que era una enquesta favorable al Sí, semblés que el sí era molt minoritari en la societat.
A mi mateix em van aconseguir desanimar, tot i que després vaig anar veient que la cosa anava bé... Segur que a molta gent va acabar de veure el programa amb una sensació de derrota a sobre... Quan en l'enquesta es diu que els portem moltíssim d'avantatge!!!
La línia editorial de 8TV, La Vanguardia, el Periódico, és clara: l'independentisme no té força, la 3a via té molt de suport, per tant, com que la independència no pot ser, conformem-nos amb les engrunes (que ni això ens donaran!)

imma ha dit...

Estic d'acord amb l'Oriol, els partidaris del no i tots aquells que creuen que serà uns esgavell la independè
ncia ,tènen que començar a deixar-se escoltar i parlar. Preguntar què ès el que no veuen clar de la oportunitat única que s'ens presenta en aquest moment.
Ara més que mai tens que fer entendre a la gent que Catalunya necessita ser una Nació i necessita la seva pròpia hissenda catalana perquè ja no podem seguir mantenint més les infrastuctures d'Espanya. Catanunya,amb el seus impostos ha de gestionar el seu territori,ensenyament,sanitat, benestar, administració, transport... Com veus hi ha un bon rosari i glosari per poder explicar a qualsevol que estigui interessat si és possible la Catalunya independent económicament parlant que a hores d'ara ja ho sabem

imma ha dit...

Estic d'acord amb l'Oriol, els partidaris del no i tots aquells que creuen que serà uns esgavell la independè
ncia ,tènen que començar a deixar-se escoltar i parlar. Preguntar què ès el que no veuen clar de la oportunitat única que s'ens presenta en aquest moment.
Ara més que mai tens que fer entendre a la gent que Catalunya necessita ser una Nació i necessita la seva pròpia hissenda catalana perquè ja no podem seguir mantenint més les infrastuctures d'Espanya. Catanunya,amb el seus impostos ha de gestionar el seu territori,ensenyament,sanitat, benestar, administració, transport... Com veus hi ha un bon rosari i glosari per poder explicar a qualsevol que estigui interessat si és possible la Catalunya independent económicament parlant que a hores d'ara ja ho sabem

Ariadna ha dit...

Per què s'amaga que la edat mínima dels enquestas són 16 anys?. Els "formatges" per què marquen 18 anys?

Anònim ha dit...

Creo que se está perdiendo de vista el auténtico valor de los resultados de la votación. El sí a la primera pregunta refleja que 2 de cada tres 3 votos es favotable a que Catalunya forme un estado i la segunda pregunta nos indica que 9 de cada 10 votantes quieren que este estado sea independiente. No le den más vueltas. El PP actualmente en el poder a España ha conseguido una mayoría absolutísima en el Congreso (cree que puede cambiarlo legítimamente todo), con muchísimo menos. Creo, por tanto, que estos resultados demuestran claramente el deseo de Cataluña de ser un estado independiente por la fuerza de las urnas y el derecho de sus ciudadanos a manifestarlo pública y pacíficamente.

Oriol Andrés ha dit...

Com que a can Godó no saben (o no volen) cuinar, he fet la meva particular projecció de vot final, que em dóna: SI-SI 53,48%; NO 34,8%; SI-NO 7,05%. Dues conclusions: una, que al grup Godó no juguen net, per dir-ho suaument; dues, i la més important, que amb aquests resultats aconseguirem la independència ! http://blocdemeravelles.blogspot.com/2014/02/cuinant-per-al-srgodo.html

Anònim ha dit...

Joan G.

El post fa un munt d'aportacions interessants: res a afegir.

Sí vull fer notar algunes inconsistències del comentarista "Anònim":

"no hi ha cap país/nació del món, i el nostre tampoc, que s'atreveixi a declarar la independència ( DUI ) amb aquests resultats": Quebec, Canadà i qualsevol altre país. Només s'ha imposat una quota extra al 50% a Montenegro. Va ser idea de Solana, des de l'UE, i amb la única intenció de que no es produís la separació. El concepte de majoria qualificada no s'ha aplicat cap més vegada en un cas de secessió: és així. Recomano també a l'anònim que llegeixi què va dir en Francesc a tw sobre l'editorial de Partal.

Si em permeteu, la discussió de si ara mateix l'independentisme és majoritari o no és ja una qüestió bizantina: ho és. Ho és al carrer, a les enquestes (a totes: cap enquesta ha dit el contrari) i a les urnes. Aquesta pantalla està passada, i negar-ho és negar el problema. La qüestió transcendeix això. I si es vol capgirar, cosa possible i legítima, negar-ho no serà la manera d'aconseguir-ho.

I consti que a mi ja m'està bé la ceguesa de l'unionisme.

Anònim ha dit...

Joan G. ha dit el que volia dir jo mateix.

Francesc Abad (Dies de Glòria)

Francesc ha dit...

A veure anònim. No és culpa meva si no saps veure les coses.

La màxima mobilització és la dels partidaris del Sí. L'abstenció entre el sí serà la tècnica, de la gent que estigui a la UVI i no hi pugui anar ni hagi pogut votar electrònicament -en el seu cas- o per correu.

Cert, potser sí ens convertim en un cas únic, del que no existeixen precedents on el vot no és obligatori, i assolim un 100% de participació.

Però seria francament insòlit. Com dic en el post la participació més alta que s'ha donat mai a Catalunya és una única vegada que s'ha arribat al 80%. Mai més.

Per tant, els partidaris de l'estat propi estan 24 punts per sobre dels que en són contraris. Sobre cens.

Els partidaris de l'estat propi que sigui independent són el 84% dels que volen l'estat propi. Això implica un 40,7% sobre cens. I això implica que, directament, estan 16 punts per sobre de l'unionisme.

A la segona part de la pregunta ja només poden votar-hi els que hagin votat Sí a la primera, de manera que ja no hi ha suma que valgui entre No de la primera i la segona ni Indecisió de la primera i la segona.

Per tant, excepte que vostè, anònim, sigui seguidor d'Eduardo Punset i sigui dels que pensi que no està demostrat que s'hagi de morir, excepte en aquest marc mental, en qualsevol elecció hi ha abstenció. I en qualsevol procés hi ha uns electors que estan més motivats que uns altres. Negar que els independentistes són els més motivats és negar gairebé que la terra és rodona.

adela ramos ha dit...

totalmente de acuerdo con Oriol Vidal-Aparicio.