20 d’ag. 2022

La Superilla de l'Eixample retrata el grouchomarxisme dels principis de Colau i els Comuns: els majors FARSANTS de la història!

Aquesta setmana, a Barcelona, han començat, amb la propaganda habitual, les obres del que s’anomena Superilla Eixample.

Aquesta actuació i la de la connexió del tramvia per la Diagonal són les dues actuacions per a mi més emblemàtiques del que és el pitjor govern municipal de la història de Barcelona.

Colau i els seus Barcelona en Comú, amb PSC i ERC, que li han aprovat totes aquestes actuacions, exemplifiquen el pitjor d’una gestió pública i de l'absoluta manca de valors que la inspiren.

  • Tècnicament, perquè mai s’havia vist un govern municipal que explícitament votés en contra, rebutgés, fer cap mena d’estudi previ sobre l’actuació a desenvolupar, i rebutgés també qualsevol prova pilot o avaluació d’impacte. Això és d’una gravetat extrema, és l’antipolítica, és la més demencial expressió d’una gestió autoritària i en contra de la més mínima racionalitat. I això Colau, els seus Comuns, PSC i ERC són els que ho han fet possible, són els que explícitament ho han rebutjat.
  • Després hi ha una altra dimensió, si li voleu dir ètica, de valors, de coherència. I el que ha passat amb el tramvia de la diagonal i amb la Superilla Eixample, és un exemple monumental de que estem davant un govern municipal a càrrec de les persones i polítics més farsants que mai haurem conegut a la història. És sobre aquest segon punt en concret que avui volia reflexionar, en aquesta primera part del que serà una doble reflexió sobre la situació a Barcelona.

El mateix dia de la posada en marxa de les obres de la Superilla de l’Eixample des de BTV posaven micro a veïns i comerciants, perquè expressessin les seves opinions, perquè expliquessin com ho veien, i el titular era: “Veïns i comerciants de l’Eixample, opinions confrontades sobre les obres de la superilla”

Opinions confrontades.

La informació de BTV i l’abast del seu impacte s’acabava aquí, tal i com correspon a un mitjà de comunicació. Però xocava amb la realitat que s’ha viscut a l’Eixample amb aquest tema: no s’ha escoltat mai als veïns, ni als comerciants. I molt menys se’ls ha donat cap possibilitat de participar i decidir.

La cosa no seria cap sorpresa, atès que a BCN només hi ha hagut una consulta ciutadana, la que va impulsar l’alcalde Hereu, i que va implicar, en aquell moment, evitar la reforma de la Diagonal i fer-hi passar el tramvia. Després hi tornarem, sobre aquest tema. Però ara quedem-nos en que ha estat l’única decisió així presa pels veïns.

Per què Colau i els seus Comuns haurien d’haver-ho fet diferent dels altres? Efectivament, legalment ningú els obligava a escoltar els veïns, ni a facilitar la seva participació, ni a deixar-los decidir.

No tenien, efectivament, ni Colau ni els Comuns, per què fer les coses diferents dels altres. Excepte potser, des d’un punt de vista ètic, moral, de valors.  Perquè resulta, tots ho podeu veure al seu web, que la plataforma política de la senyora Colau, Barcelona en Comú, al seu web tenen un apartat, el primer de tots, abans fins i tot del programa electoral, que li diuen PRINCIPIS.

A l’entrar en aquest apartat preferent del seu web i de les seves idees, per explicar el contingut d’això de PRINICIPIS, ens expliquen que: “Tenim molt clar, en tot cas, quins són alguns dels principis i compromisos bàsics que han de guiar el nostre projecte.”

I aquests PRINCIPIS que segons diuen ells mateixos han de guiar tot el seu projecte, el projecte de la sernyora Colau i de Barcelona en Comú, són només 4 prinicipis. No és una interminable llista de coses venudes com a principis, però que tothom sap són bla bla bla.

En ser només 4 PRINCIPIS els Comuns semblen evidenciar que són allò més fonamental, més nuclear, l’autèntic motor de la seva proposta i actuació política, i que per aquesta rellevància que donen a aquests 4 principis s’entén és vinculant a tota la seva actuació.

Però vet aquí que un d’aquests quatre únics principis, el PRINCIPI número 3 és: "Guanyar per democratitzar les institucions i decidir la ciutat q volem"

Quan s’explica què vol dir concretament, a què es vincula aquest principi, els Comuns s’expressen amb absoluta claredat i contundència: "Totes les decisions q tinguin un impacte substancial en el pressupost, com les reformes urbanístiques, han de ser sotmesos a consultes ciutadanes vinculants."

O sigui, les reformes urbanístiques han de ser sotmeses a consultes ciutadanes vinculants. És un dels seus 4 prinicipis.

La Superilla de l’Eixample és la més greu reforma urbanística que es farà a Barcelona, una reforma que pretén carregar-se l’Eixample i enviar Cerdà a la paperera de la història.

El pla urbanístic de Colau, Comuns, PSC i ERC s’ho carrega absolutament tot. No han volgut fer estudis previs ni d’impacte perquè sabien sortirien negatius. I s’han pixat recreant-se en el xorro d’orina als ulls de tothom en els seus principis, en un dels seus 4 únics principis, i això converteix Colau i els Comuns en la proposta política i els polítics més FARSANTS que mai haurem conegut.

Tenen 4 principis, un dels quals els mena a sotmetre a consultes ciutadanes vinculats modificacions urbanístiques com la Superilla Eixample, i s’hi han pixat. Ni han escoltat ni han deixat participar ni molt menys decidir als veïns. Autoritarisme atroç.

El que ha passat a l’Eixample no és cap novetat, però sí que és potser, juntament amb el tramvia, l’actuació urbanística més bèstia que han executat des del total autoritarisme, negant la paraula i la decisió als veïns, com estaven obligats a fer pels seus principis.

És evident que si algú se salta així el que diu que són els seus principis, és perquè no en té, perquè no tenen principis, ni valors, ni ètica, ni res. Però també perquè tot i no tenir cap ètica i ser uns FARSANTS sense precedents, tontos-tontos no ho són. I saben que al Poblenou la immensa majoria del barri estava contra la Superilla. I saben els veïns vam votar contra el tramvia.

I saben també que si se sotmetés aquesta demencial Superilla de l’Eixample a una consulta ciutadana, la immensa majoria dels veïns la rebutjarien.

El 5 de juliol es difonien els resultats d’una enquesta de l’associació Construim Barcelona segons la qual el 69% dels barcelonins estan en contra d’aquestes actuacions urbanístiques de la Superilla de l’Eixample. No tinc gaires dades d’aquesta enquesta, per tant no podem saber gaire més. Però això, aquesta absència d’informació és prou rellevant també de com s’ha silenciat la veu i l’opinió dels veïns.

Tècnicament, a més, la seva defensa és impossible. És una autèntica barbaritat, sense precedents, per això Colau, Comuns, PSC i ERC l’han executat des de l’autoritarisme més atroç. Un dels grans arquitectes i urbanistes que ha tingut la nostra ciutat, a començaments de juliol presentava una denúncia contra la Superilla de l’Eixample, per vulneració flagrant de totes les normatives urbanístiques de la ciutat.

Tothom sap, o pot saber, a més, que entre les demencials afectacions que tindrà aquesta superilla de l’Eixample hi haurà l’increment de la contaminació al conjunt del barri.

Però res. Ni informes previs, ni avaluacions d’impacte, ni escoltar els veïns, ni deixar-los decidir, ni complir la normativa vigent.

Colau, Comuns, PSC i ERC han tirat pel dret. Com si no hi hagués demà. Sense importar-los-hi absolutament res: ni el que diu la ciència, ni el que diuen els veïns, ni la normativa, ni els seus propis principis.

Estem, és evident, davant el pitjor govern municipal de la història, i el més farsant. El dany que han causat i causaran a Barcelona no té precedents.

I així, amb aquesta gestió municipal, és com s’ha arribat a aquesta xifra històrica, mai assolida abans en cap altre govern municipal, d’aquest entre el 60 i 70 % de barcelonins que diuen que la ciutat cada any està pitjor que l’anterior. Però també és així que observem amb estupefacció i certa frustració una situació política a la nostra ciutat que crida poderosament l’atenció, per no dir que costa d’entendre:  mentre que la gestió municipal és la pitjor valorada de la història i que una majoria com mai dels veïns pensen que Barcelona cada any està pitjor que l’anterior.... resulta que les 3 úniques formacions polítiques que demoscòpicament tenen opcions de guanyar les

Fa unes quantes setmanes, en un dels últims articles, analitzant el Baròmetre semestral de Barcelona, deia que la falta d'alternatives bloquejava políticament aquest 60-70% de veïnatge crític amb el que està passant a Barcelona, i semblava abocar a que només pogui guanyar les eleccions una de les tres forces polítiques responsables de la situació (Comuns, PSC o ERC). 

I que això seria així si no passava res en l’actual escenari.

Però també advertia que  en aquest escenari hi havia espai per a una sacsejada d'última hora. I que si es produia aquesta sacsejada, encara podien passar moltes, moltíssimes, coses.

PS: En el proper article (en un dia o dos) us explicaré i posaré algunes dades, reflexions, coses que han passat...que per a mi evidencien que estem en zona de sacsejada, que es pot estar produint aquesta sacsejada i que es comencen a veure els seus efectes....

 

16 d’ag. 2022

Nou i monumental escàndol de manipulació perpetrat per l’Ajuntament Colau

L’Ajuntament Colau és l’Ajuntament més mentider i manipulador de la història de Barcelona. I probablement de la  història dels ajuntaments de l’Europa Occidental. L’Ajuntament Colau no ha pres cap decisió basada en dades o evidències científiques, estadístiques... en coneixement. Tot el contrari: amb el suport dels grups que li donen suport (PSC i ERC), no només no han pres cap decisió fonamentada en dades o estudis sòlids, sinó que explícitament s’han negat a fer-los, s’han negat a cap estudi previ, s’han negat a cap avaluació de l’impacte de les seves polítiques.

En aquest breu article vull denunciar l’últim, i per a mi monumental, escàndol de l’Ajuntament Colau manipulant les dades, la realitat de la ciutat. Serà un article breu perquè amb 3 fotografies en tinc prou per fer aquesta denúncia.

L’Ajuntament de Barcelona té diverses eienes demoscòpiques per recollir l’opinió de la ciutadania sobre diferents aspectes de la ciutat, de la seva gestió, de les diferents polítiques, etc. D’entre aquestes eines demoscòpiques, que es venen executant des de fa molts i molts anys, fet que els aporta un gran valor analític, perquè ens permet valorar l’evolució de totes aquestes qüestions de la ciutat i la seva gestió, tenim el Baròmetre semestral de Barcelona, tenim l’Òmnibus de Barcelona i, entre moltes altres, també tenim l’Enquesta de Victimització de Barcelona.

L’Enquesta de Victimització ha estat fins ara el treball de referència per valorar l’evolució de la seguretat a la ciutat, tant des del punt de vista dels fets delictius, les seves tipologies i el seu impacte com, també, sobre elements de la convivència a la ciutat. És aquest apartat de l’Enquesta de Victimització, el de la convivència i les amenaces a la convivència d’acord a la percepció de la ciutadania, el que avui abordarem, perquè és en aquesta part de l’enquesta on l’Ajuntament Colau ha perpetrat aquesta escandalosa manipulació.

Fins l’any 2021 l’Enquesta de Victimització, en l’apartat sobre la convivència a la ciutat, recollia dos tipus d’informació:

-          La principal amenaça a la convivència d’acord als fets viscuts/patits per l’enquestat

-          La principal amenaça a la convivència a la ciutat d’acord a l’enquestat sense necessitat d’haver-los patit.

Així, a la PS10, fins el 2021, s’havia plantejat als enquestats la següent pregunta:

PS10 FINS A QUIN PUNT LES SITUACIONS SEGUENTS SÓN UN PROBLEMA AL SEU BARRI. NO CAL QUE LES HAGI VISCUT PERSONALMENT.


 

Però això ha canviat a l’Enquesta de Victimització del 2022, i a l’apartat de “convivència” només s’hi pregunta:

PS9 (Si ha patit algun conflicte: PS7=01)

CATI/CAPI DIGUI’M QUIN HA ESTAT EL MOTIU D’AQUEST CONFLICTE, QUE VA PATIR PERSONALMENT

(Només una resposta. Si n’ha tingut més d’un, marqui el que hagi estat més molest o important per a vostè)


 

La pregunta sobre quin creu l’enquestat (que ho és en tant que mostra representativa de tota la ciutadania de Barcelona) que és la principal amenaça per a la convivència a la ciutat, ni que ell –l’enquestat- no l’hagi patit directament, ha desaparegut.

Que desaparegui una pregunta així en una enquesta com aquesta de victimització, amb els anys que fa que porta fent-se és molt estrany.

Però quan mirem quins eren els resultats de la ciutadania a aquesta pregunta sobre la convivència desapareix l’estranyesa i emergeix, amb tota la seva contundència, la monumental manipulació de l’Ajuntament Colau.

 

2020

2021

Brutícia als carrers i places, escombraries fora de lloc  

41,1

41,0

Molèsties per bicicletes i patinets

39,8

38,9

 

Els anys 2020 i 2021 les molèsties ocasionades per bicicletes i patinets havien esdevingut el segon principal problema per a la convivència als barris, a la ciutat. Abans ni existien en termes de rellevància demoscòpica, en aquesta pregunta. Però tot de sobte la barbàrie de l’incivisme atroç que l’ajuntament Colau havia estat promovent per afavorir l’ús de la bicicleta... esdevé el segon problema més greu per a la convivència a la ciutat.


 

La mobilitat en bicicleta és només un 7% de tota la mobilitat dins de Barcelona per motius laborals en dia feiner, situant-se com a sisena modalitat de les vuit modalitats classificades, però tot i ser tan poca cosa, han aconseguit que aquesta mobilitat esdevingui el segon problema més greu de la ciutat des d’un punt de vista de civisme i convivència.

Les bicicletes, que només són el 7% de la mobilitat diària a la ciutat, són les responsables del 20% dels accidents a la ciutat (atropellament de vianants). Si hi afegim altres vehicles de mobilitat personal, com els patinets, la xifra s’eleva fins al 40%.

No és estrany, doncs, amb aquestes dades, que bicicletes i patinets siguin vistos per gairebé el 40% de veïns de la ciutat com el principal problema que amenaça la convivència a la ciutat, fet que l’ha convertit en el segon més greu problema de la ciutat.

Què fer davant d’aquestes dades tan contundents? Doncs no tenir dades.

I és així com l’Ajuntament Colau ha eliminat la pregunta de l’Enquesta de Victimització del 2022 que preguntava sobre la visió veïnal, sense necessitat d’haver-ho patit en termes de victimització, personalment.

Dit i fet. Si no es pregunta per aquest tema no hi ha dades. I si no hi ha dades no hi ha problema.

Aquesta és la política de Colau i els seus socis (PSC i ERC), i aquest és l’últim i monumental escàndol, l’última i monumental manipulació que han perpetrat: si no m’agrada el que els veïns de Barcelona responen a una pregunta de les enquestes municipals, s’elimina la pregunta i tema “sanjat”.

 

 

4 d’ag. 2022

ANÀLISI BOP-CEO juliol 2022: per què no veig igual que el CEO les seves projeccions electorals? Les dades. I les dades de la complicada situació de l’independentisme. I per acabar: ha de sortir Junts del Govern?

El passat dijous 28 de juliol es van presentar els resultats de l’enquesta Baròmetre d’Opinió Política del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). Com sempre us dic, és potser l’enquesta política més important que es fa a Catalunya, tant pel volum d’enquestats com perquè ens permet una sèrie històrica i accés a dades molt valuós.

És aquest accés a dades el que ens permet analitzar els resultats de l’enquesta des de molts punts de vista diferents, fins tenir tota la informació que ens permeti fer-nos la nostra pròpia composició de lloc, anàlisi i valoració dels resultats.

La primera qüestió que voldria compartir és que cal valorar i donar temps a tots els canvis que s’estan introduint al BOP, tant de plantejament com de presentació dels resultats. El cert és que hi ha molta informació. I que s’ha volgut fer un salt de qualitat en la presentació de les dades. Tanmateix jo no puc evitar sentir-me en un cert laberint, inundat de dades i creuaments que, al meu entendre, han convertit el que era un treball molt ordenat i sintètic en una mena de bosc que sovint provoca la sensació de no saber on estic, perquè la proliferació d’enfocaments i de presentacions “creatives” també provoca un cert efecte “boira” que ens dificulta visualitzar amb claredat les dades, singularment algunes de les dades que jo considero més importants.

Caldrà acostumar-s’hi i mantenir el seguiment d’aquests treballs per veure cap a on ens porten.

En el meu cas, com en l’anterior onada 2022, m’ha calgut anar a les microdades i els informes de creuaments per trobar les dades més importants, que més coses expliquen i que dissortadament no trobem a l’exhaustiu recull de dades del dossier de premsa. Aquesta situació és especialment incomprensible en l’ocultació del record de vot de la mostra d’enquestats al dossier de premsa. En la introducció metodològica d’aquest dossier s’explica com s’ha fet l’estimació de vot, l’estimació electoral, i en el primer punt que resumeix els procediments emprats per fer aquesta estimació s’hi diu “ponderació pel record de vot i llengua”. És a dir, que el record de vot és molt important per tenir una adequada perspectiva de l’enquesta, però curiosament, després d’assenyalar aquesta importància a la introducció del dossier, al dossier no s’hi fa cap referència. I encara més, s’ha eliminat una taula de creuaments que sempre havia tingut el BOP del CEO: el creuament entre record de vot i intenció de vot.

1. Doncs bé, situat això, entrem als continguts: a la vista de totes les dades, per què no comparteixo la projecció de tendències electorals que fa el CEO?

Les dades del dossier de premsa del BOP del CEO han alimentat una lectura homogènia a tots els mitjans de comunicació: guanyaria el PSC, perquè puja, ERC es manté i Junts es mantindria en tercera posició però amb un “clar descens”, amb una “clara caiguda d’intenció de vot”.

Com he dit abans el CEO diu que corregeix biaixos i elabora l’estimació electoral tenint en compte el record de vot de la mostra. Però al meu entendre això és insuficient. I hi ha altres dades, molt clares i gens manipulables de l’enquesta que ens poden dibuixar altres escenaris electorals.

En tot cas, i atès que el CEO no ho fa, crec que és del tot rellevant que tinguem en compte la magnitud dels biaixos mostrals des d’aquesta perspectiva del record de vot, combinadament amb el vot que es va tenir el 14F i amb la intenció directa de vot a l’enquesta. Agafem només 4 partits: PSC, ERC, Junts i CUP.

El PSC té entre els enquestats que conformen la mostra d’aquest BOP un 13,6% de record de vot, a les eleccions 14F va tenir un 23,03% del vot i a l’enquesta té una intenció directa de vot del 25%.

ERC té a l’enquesta un 19,2% de record de vot, va tenir un 21,30% de vot el 14F i té un 27% d’intenció de vot directe.

Junts té un record de vot del 9,4% i a les eleccions del 14F va tenir un 20,07% del vot, i ara a l’enquesta una intenció directa de vot del 13%

La CUP té un 4,8% de record de vot a la mostra, va tenir un 6,68% del vot del 14F i ara a l’enquesta projecta un 8% de vot directe.

Podem veure com Junts és la formació política més clarament infrarepresentada a la mostra, amb -10,7 punts, seguida del PSC amb -9.4 punts.

ERC i CUP també estan mica per sota en record de vot que a les eleccions, però a molta distància en relació a Junts i PSC. ERC -2,2 punts i CUP -1,8 punts.

En coherència amb aquestes dades, la projecció que a partir del vot directe fa el CEO corregeix una mica a l’alça les opcions de PSC i de Junts, i rebaixa les d’ERC i CUP.

Però per seguir acostant-nos a una visió més global de l’evolució de l’escenari polític, des d’unes dades que jo sempre considero molt significatives i alhora poc manipulables, hem d’observar les dades de creuament entre record de vot el 14F i intenció de vot en unes futures eleccions al Parlament.

I aquí veiem coses molt i molt interessants.

El PSC veu reforçades les seves expectatives electorals de creixement per la seva alta fidelitat de vot entre el seu electorat, del 80,5%. El PSC ja va guanyar les eleccions del 14F, i d’aquell vot manté una fidelitat altíssima, amb aquest 80,5%, però és que també hi trobem una altra dada molt important pel que fa a les seves expectatives: és el partit que rep el major percentatge de vot dels C’s en extinció, el 15,7% del que van tenir el 14F, i això ho fa mentre també és receptor del major percentatge de vot decidit que perdent els Comuns, un 5% i fins i tot d’un 1,8% del vot d’ERC del 14F.

ERC, també podem veure que efectivament manté força sòlides les seves expectatives electorals. Amb un 73,2% de fidelitat de vot en relació al 14F, que se situa en la forquilla de les fidelitats més baixes de l’actual panorama, igualats només amb els Comuns (73,1%) i evidentment només superats a la baixa per la desfeta de C’s, el cert és que des d’una perspectiva més àmplia, és una bona dada de fidelitat de vot. ERC presenta estabilitat electoral, però amb una lleugera possibilitat d’anar una mica a la baixa. Això ho podem observar amb aquest 4,9% i 4,4% d’antic vot ERC el 14F ara decidits a votar, respectivament, Junts i CUP. Atès que ERC va tenir més vots que Junts i CUP aquests percentatges no es compensen amb l’antic vot a Junts i CUP del 14F que ara ha decidit votar ERC, el 3,7% i el 6,7% respectivament.

Junts també presenta una gran estabilitat. Té una molt bona dada de fidelitat de vot, del 76,1%, i els fluxes de vot amb ERC i la CUP són positius en el primer cas i lleugerament negatiu en el cas de la CUP. O sigui que a l’igual que en el cas d’ERC, també Junts té una gran estabilitat electoral, caracteritzada per la fidelitat de vot, la poca incidència dels fluxes de vot amb altres formacions i la inexistència de cap possible amenaça, ni per pèrdua de vot cap a altres formacions encara no conegudes ni cap a l’abstenció ni en la indecisió. I més encara en un context en el que ja no hi haurà un PDECAT per fer el gran favor a ERC i a la CUP de fer perdre a Junts els vots suficients com per evitar tornar a ser la formació política independentista més votada. El 0,5% d’intenció de vot del PDECAT se situa ja 2 punts per sota del PACMA, partit amb el que rivalitzava en l’extraparlamentarisme.

La CUP presenta també una gran estabilitat en les seves opcions, amb un 78,9% de fidelitat de vot, xifra molt alta, i fluctuacions de vot amb altres formacions, la més important de les quals és el 6,3% cap a ERC, però que es compensa favorablement per a la CUP amb el 4,4% de vot d’ERC cap a la CUP.

Així doncs, vistes totes aquestes dades la meva visió és que l’actual panorama polític està caracteritzat per una gran estabilitat. Sí és cert que el PSC és qui, dins d’aquesta estabilitat, projecta millors dades per a una possible millora electoral. En aquest punt crec que la visió general que aporta el BOP del CEO és correcta. També en l’estabilitat d’ERC. Però no en projectar aquest descens de Junts. Al meu entendre les dades que va facilitar el CEO i que són les que han alimentat un titular unànim a tots els mitjans de comunicació, de “clar descens de Junts”, de “clara caiguda de Junts” són incompletes, i considerant-les totes jo no hi sé veure ni descens ni clara caiguda. Cap dada apunta en aquesta direcció i la manera com ho ha presentat el CEO en el seu dossier de premsa crec que ha alimentat aquesta visió interessada sobre la situació de Junts, una visió que no voldria mal pensar, però que estranyament ha projectat aquesta visió homogènia a tots els mitjans de comunicació contra Junts.

2. L’evidència de la crisi independentista i, alhora, del fracàs dels profetes i sermonejadors diversos per convertir els altres indepes que no són ells en els seus enemics i promoure primàries, quartes opcions, abstencions, vots nuls...

L’enquesta del CEO també ens aporta una visió molt interessant i contundent sobre un dels temes que més soroll a les xarxes està generant, sobretot a partir del gravíssim error de l’ANC de tornar a ficar la pota fins a l’extrem com ja va fer promovent les primàries, i ara ha fet promovent una quarta candidatura electoral a les futures eleccions al Parlament, fet que ha provocat titulars a tots els mitjans de comunicació com aquest: “Els plans de l'ANC reobren el debat del quart espai independentista. Diverses veus del món sobiranista plantegen la necessitat d'una llista alternativa a ERC, Junts i CUP per pressionar els partits en un moment de desorientació estratègica del moviment”

La meva posició ja la sabeu tots els qui em seguiu, en sóc del tot contrari perquè, com ja va passar amb les primàries, només afeblirà el moviment independentista i les seves opcions, promovent una acció política basada únicament en l’atac a l’altre, fet que desgasta tot el moviment i només obté un rèdit: no guanyar res i poder perdre moltes coses.

Doncs bé, les dades del CEO crec que són claríssimes. Són dades altre cop neutralitzades, sense cap manipulació ni res.

Ara mateix només un 0,5% dels votants d’ERC, un 0,5% dels de Junts i un 0% dels de la CUP volen votar altres opcions que no siguin les d’ERC, Junts o CUP.

Pel que fa a la indecisió, tampoc amaga cap mínima opció de que unes noves primàries, quartes opcions o com se li vulgui dir, tingui cap opció. Només un 6,3% dels votants ERC, un 4,8% dels de Junts i un 2,1% dels de la CUP ara mateix es mostren indecisos. Són xifres molt baixes i que, a  més a més, evidencien menys indecisió a l’independentisme que a l’unionisme, que té un 6,3% d’indecisos al PSC, un 7,8% a C’s o un 3,4% als Comuns.

Tampoc les crides a l’abstenció que alguns llencen des de les xarxes socials, proclamant que no votar és la solució de tots els nostres mals, semblen tenir gaire impacte. Només un 1,6% dels votants d’ERC i dels de Junts i un 1,1% dels de la CUP diuen ara mateix que no votarien. Aquests percentatges tan petits, tots dins del marge d’error, són irrellevants. No tan irrellevant seria, per contra, el 3,4% de votants dels Comuns que ara diuen s’abstindran.

Finalment, tot i que les dades són tan petites que no superen el marge d’error, sembla que l’única opció on d’alguna manera pot estar tenint algun impacte aquestes crides contra tot que es fan des de les xarxes és en votar nul. Aquí sí que, insisteixo que des de percentatges tots dins marge d’error, podem veure un 0,8% de votants ERC, un 1,1% dels de Junts i un 2,1% dels de la CUP que diuen que ara votarien NUL. Només en les opcions indepes veiem uns percentatges que no són el 0,0% que hi ha entre els votants de les formacions unionistes, de totes, des dels Comuns fins a CS.

I sí, he començat la casa per la teulada, analitzant la contundència d’unes dades que evidencien que totes aquestes estratègies de sermonejadors segons els quals tots els que no fan el que ells diuen som uns traïdors, i que l’únic projecte polític pel que s’ha de treballar és per la divisió del moviment i l’obertura d’establiments per emetre el carnet de “veritable i únic independentista”, que ells atorgaran.

Tot aquest personal tan destructiu, tan tòxic, tan divisiu... és evident que fa molt mal. Però també és evident i encara fa més mal tot el que ha passat al nostre país des de l’1-O.

L’1-O és el més gran i important que mai ha fet l’independentisme des del 1714. És el més lluny que mai hem arribat. Fou extraordinari, commovedor, èpic, contundent, democràtic, decidit...

No haver-lo culminat ha estat dolorós, però entrava dins de les opcions. Ningú no podia garantir l’èxit. Si algú ho hagués fet hauria mentit. El que ningú es podia esperar és que, en no arribar-hi, n’hi hauria que farien veure no havia passat res i tota la seva acció política s’abocaria a girar la història i allò que havíem fet i fins on havíem arribat com si d’un mitjó es tractés, per negar tot el que havíem fet, per fer veure que no havia passat res, per rendir-se a l’estat d’una manera vergonyant i per fer de la resta d’independentistes, permanent silenci, quan no befa o escarni.

ERC va passar d’assegurar que amb 68 diputats farien la independència a fer veure que no havia passat res, o que el que havia passat no tenia cap importància perquè no érem prou, i calia eixamplar la base i que sense ¾ parts de la població no hi ha independència possible. I així vam passar de Junts pel Sí i l’acord amb la CUP que va permetre arribar a l’1-O a una ERC que l’únic acord del que vol sentir parlar i en base al qual actua és el que té amb els Comuns. I així estem, instal·lats en un ambient de molt dolorosa frustració, de total desconcert, fins i tot d’humiliació. També de ràbia, mentre veiem les abraçadetes amb els opressors de la nostra pàtria, com si no hagués passat res, mentre cada setmana tenim companys que són perseguits i jutjats per haver resistit l’1-O i contra les sentències del TS als líders polítics que havien estat la cara visible, juntament amb els líders a l’exili, de l’1-O. Mentre ens humiliem davant l’opressor i alguns fan i defensen tot el contrari del que havien dit i defensat l’1-O, sense donar-nos cap explicació, com si res, companys nostres són condemnats a presó setmana rere setmana. Més de 4.000 companys represaliats. Haver-se negat a investir el President Puigdemont. Executar les sentències injustes d’un poder judicial colonial contra el president Torra o contra la Presidenta Laura Borràs... Tot això i moltíssimes coses més ens ha portat a un estat d’evident frustració.

Ja hem vist que tots aquests sermonejadors de la divisió no tenen, per sort per al nostre país, cap opció, excepte la de seguir fent soroll a les xarxes amb l’únic objectiu de contribuir al màxim desgast de l’independentisme.

Però també hem de veure altres dades que evidencien aquesta frustració, aquesta greu pèrdua de confiança en totes les formacions polítiques que composen la majoria independentista al Parlament, sense la qual no hi ha independència possible.

Pregunta el CEO: “A Catalunya, quin partit o coalició creu que està més capacitat per fer front a cadascuna de les següents matèries polítiques?

-          Tractar les relacions  Catalunya-Espanya”

La resposta és CAP per a un 30,2% votants ERC, per a un 39,2% dels votants de Junts i per a un 42,1% dels de la CUP.

ERC, Junts i CUP haurien de prendre nota d’aquestes dades. A la gent no se la tracta així. Hem vist que la gent és prou madura com per no comprar tots aquests discursets dels sermonejadors. La gent és prou madura com per saber que fer la independència és molt complicat i que cal fer-ho molt bé, no hi ha espai per a l’infantilisme del “no som independents perquè no es fan les coses com jo dic”. La gent és prou madura com per no caure en el destructivisme. Però la gent també n’està farta, de tot plegat, i evidencia el col·lapse al que ERC, Junts i CUP, si no seieu discretament en algun lloc i no  us aixequeu fins haver establert un pacte i estratègia compartida de mínims, estem abocats. Aquesta “CAP” confiança d’entre 1 de cada 3 dels vostres votants, avançant cap a ser la meitat dels vostres votants, us hauria de commoure, us hauria de fer reaccionar, abans no sigui massa tard.

ERC, Junts i CUP no podeu seguir ignorant la gent i les conseqüències dels vostres actes. Com es poden fer les coses d’una manera tan tòxica, que alimenti el cainisme fins al punt que per als votants d’ERC pràcticament es valori igual al President Puigdemont que a la Jèssica Albiach? O sigui valoreu amb un 5,82 al President de l’1-O, perseguit sense treva per l’estat, exiliat a Europa... que a la Jèssica Albiach, col·laboradora pocavergonya de la repressió, sense límits, com va demostrar exhibint el seu vot per afavorir la condemna d’altres companys diputats que votaven a favor de la independència, a la que els votants d’ERC valoren amb un 5,16.

ERC, Junts i CUP: l’1-O vàreu demanar a la gent que hi fos, i hi vam ser. Assumint tots els riscos. Ni un pas enrere. Hi vam ser i gràcies a que hi vam ser es va poder fer i esdevingué així una data fundacional. Més enllà de que amb el que esteu fent us ho carregareu tot, heu de ser conscients del que esteu provocant a la gent.

El CEO pregunta sobre el risc que a la vida estem disposats a assumir per fer coses.

En una escala del 0 al 10, on el 0 és el mínim risc i el 10 el màxim risc, l’any 2017, abans de l’1-O, els votants de Junts pel Sí se situaven en una mitjana de 6,57 en assumpció de riscos, i els de la CUP en un 7,44.

Un any després, primer trimestre del 2018 la mitjana entre els votants d’ERC era de 6,33, entre els de Junts de 6,24 i entre els de la CUP de 6,93.

Ara, aquest segon trimestre del 2022 la mitjana sobre riscos disposats a assumir entre votants d’ERC és de 5,66, entre els de Junts de 5,75 i entre els de la CUP de 6,26.

Vau demanar que hi fóssim i hi vam ser. Sabíem assumíem riscos, i hi vam ser, assumint tots els riscos. Però ara això us ho esteu carregant, ERC, Junts, CUP. Si no us asseieu a parlar i no us aixequeu fins blindar uns mínims de confiança i determinació entre vosaltres, que ajudin a revertir la situació, us ho carregareu tot per vàries generacions. Donar la cara? Assumir riscos? Per a què? Per ni tan sols el mínim respecte per no dir-nos una cosa i la contrària sense cap explicació?

3. Ha de sortir Junts del Govern? Sobre el pacte de govern (ERC-CUP-JUNTS)  després de tot el que ha passat i està passant, amb la qüestió de la Presidenta Laura Borràs com a detonador.

Tots sabeu el que va passar la setmana passada quan amb els vots d’ERC i la CUP es va fulminar a la presidenta del Parlament, la MH Laura Borràs. Aquest fet va fer esclatar moltes de les tensions que s’arrosseguen de l’actual legislatura, però també de l’anterior. No hi entraré. El que en aquest últim apunt d’aquest article volia fer és posar dades a les polèmiques que s’han suscitat, als posicionaments polítics que des d’alguns sectors de Junts o de votants de Junts o de presumptes votants o simpatitzants de Junts s’han exigit.

M’estic referint a les veus que han reclamat, davant el que havia passat, la sortida de Junts del Govern.

Al meu entendre això seria el pitjor que ara mateix li podria passar a l’independentisme. La majoria independentista i per tant les opcions de tornar a redreçar el rumb, a teixir un acord i estratègia de mínims entre totes les forces independentistes que ens permeti tornar a treballar per fer possible la independència, fins aconseguir-ho, passen, en aquests moments, perquè Junts es mantingui al Govern, assumint totes les contradiccions que això pot plantejar, assumint també el desgast que això pot generar.

L’actual govern d’ERC i Junts no garanteix, en si mateix, res. L’únic que permet aquest Govern i tot el que implica, és que, malgrat l’actual agonia, el procés es mantingui viu, no col·lapsi definitivament i faci impossible no només la independència, sinó estar simplement en condicions de treballar per fer-la efectiva per moltes dècades i generacions.

Aquest Govern, generat a partir dels acords d’ERC amb la CUP i amb Junts és l’únic que manté ERC dins del moviment independentista. La sortida de Junts d’aquest Govern és, de fet, desitjada per la cúpula d’ERC que ha portat el partit a fer el que ara està fent. L’endemà de la sortida de Junts del Govern hi hauria un nou govern, format per ERC i els Comuns, i amb el suport extern parlamentari del PSC. L’entrada al govern de consellers dels Comuns blindaria definitivament l’actual pacte amb ERC, a tres nivells:

-          Govern de Catalunya

-          Ajuntament de Barcelona

-          Gobierno de España

Aquest pacte ja és explícit a Barcelona (ERC ha votat absolutament tot a Ada Colau aquesta legislatura) i al Gobierno de España (ERC ha estat clau per la investidura i majoria d’acords del Gobierno PSOE-Comuns i malgrat la demencial repressió que persisteix sobre el nostre país i la seva gent, ERC i PSOE han blindat una Taula de Diàleg que blanqueja la repressió estatal i legitima el “carpetazo” al tema català).

Tot i que el resultat del 14F permetia, per majoria parlamentària, un govern PSC, ERC i Comuns... el fet que guanyés el PSC implicava que ERC li hauria de cedir la presidència. I a ERC encara hi ha prou gent que era conscient del que això implicava, i que van treballar per configurar l’actual Govern, amb Junts, que havia tret un resultat per sobre de les previsions. L’acord de govern per a Junts fou, en molts sentits, humiliants. Però era l’única manera d’evitar el col·lapse de l’independentisme.

Si no hi som tots no hi ha independència possible.

La sortida de junts del Govern i l’entrada dels comuns blindaria, per molts anys, un nou tripartit, amb aquestes tres potes des de les que exercir una hegemonia política sense precedents: Generalitat, Barcelona i Madrid.

La desconnexió d’ERC amb l’independentisme esdevindria total, i irreversible per aquesta generació. L’independentisme quedaria abocat a la minorització parlamentària, únicament formada per Junts i CUP i el parell o tres de diputats que eventualment poguessin obtenir, en aquest procés de descomposició, aventures rotllo primàries, quarts espais, etc.

La majoria democràtica formada per ERC, Comuns i PSC-PSOE al Parlament, al Congreso i a Barcelona tancaria a tots els efectes, interns i internacionals, tot el procés viscut del 2012 al 2017 i que va culminar amb l’1-O.

Des dels que defensen la sortida de Junts del Govern s’invoca el resultat d’ERC després de dos tripartits, quan ERC va perdre 11 dels 21 diputats que havia tingut. La situació no té res a veure. En aquell moment només estava en joc qui formaria el Govern autonòmic. Ara està en joc ser majoria per la independència o no. L’enquesta del CEO expressa amb contundència que l’actual votant d’ERC valida majoritàriament l’estratègia de “rendició” de la cúpula junquerista. La sortida del govern de Junts consolidaria per moooolts anys el nou règim tripartit. Fins i tot en el cas, poc probable, que després d’uns anys, hi hagués una part del vot d’ERC que, com al 2010, deixés de votar-los, per a l’independentisme seria intranscendent. Ni que ERC es quedés amb la meitat dels vots i escons que ara té seria prou com per seguir deixant en minoria al “bloc” independentista. Un govern amb ERC, Comuns i PSC gairebé es blinda per segles a la Generalitat i a l’Ajuntament de Barcelona.

La independència ens necessita a tots. Si no hi som tots no hi ha independència. La sortida de Junts del Govern donaria sepultura a qualsevol possibilitat, per dècades i generacions, de fer la independència, abocant l’independentisme a la residualització. Una residualització i minorització que seria creixent en la mesura que el bloc “independentista” supervivent (Junts, CUP, altres possibles) estaria abocat a una permanent lluita interna i en un escenari en el que ni tan sols hi hauria bloc independentista, perquè totes les lluites i polítiques serien exclusivament sobre temes ideològics, amb una radicalització creixent del totisme, de la pressió impositiva, i de l’enervació de les més radicals polítiques del políticament correcte de la progressia, fet que alterarà definitivament el mapa polític i silenciarà la independència.

Per fer la independència hi hem de ser tots. No hi podem ser tots si no ens acceptem des de la pluralitat. Aquest govern entre ERC i Junts és l’última trinxera des de la que defensar aquella majoria que ens va portar a l’1-O. Ara hi som lluny, i ens sentim frustrats, decebuts...Però encara estem vius. Si Junts es manté al govern es pot treballar, des de tot arreu, per tornar-hi. Per vèncer cal anar-hi, anar-hi, anar-hi... però només podrem anar-hi si hi som tots. Lliurar el Govern de Catalunya als Comuns dinamita el nosaltres i deixaria en minoria l’independentisme. I sense ser majoria no tindríem cap possibilitat d’anar-hi.

PS: a finals d’agost publicaré un nou article analitzant tota la resta de qüestions al voltant de la independència que s’han plantejat en aquest BOP del CEO, i que per no fer interminable aquest article les analitzaré en un segon article.