13 d’oct. 2020

Quan una "Encuesta Monarquía" el que acaba fent és el retrat de dos països (CAT-ESP) totalment diferents

Aquest llarg cap de setmana s'han fet públics els resultats d'una enquesta a nivell de tot l'estat espanyol sobre la monarquia a Espanya (Encuesta Monarquía). Es tracta d'una enquesta important, impulsada per una autoanomenada "Plataforma de Medios Independientes", entre els que hi trobem Público, CTXT, Crític, Mongolia, Catalunya Plural, La Marea, Nueva Tribuna i La Voz del Sur...

Segons diuen els promotors és una enquesta finançada amb les aportacions de 1.965 mecenes, que haurien fet possible aquesta iniciativa d'aquesta plataforma de mitjans situada molt en l'òrbita de Podemos i dels Comuns.

Es tracta d'una enquesta important, feta a 3.000 persones a nivell de tot l'estat, però amb voluntat fos representativa, segons diuen a la fitxa tècnica, políticament (en funció record de vot a les darreres eleccions generals), per edats i sexe, classe social i comunitat autònoma.

Cal aplaudir, en qualsevol cas, aquesta iniciativa, de fer una enquesta d'una de les coses més tabú a nivell del règim del 78, com és la monarquia. Aquest tipus d'enquesta o alguna de les seves preguntes seria el CIS que les hauria de plantejar, de fer, però la monarquia és intocable, és central per al règim del 78, i per tant preguntar a la gent sobre la mateixa, sobre la monarquia, és un desafiament al règim.

Aquesta plataforma ho ha fet i, insisteixo, cal aplaudir-los. Dit això, amb les primeres informacions que van anar sortint crec que mai m'hagués posat a analitzar l'enquesta. Però la vaig obtenir i al veure que de les diferents qüestions que plantejava l'enquesta, una de les desagregacions permetia la comparabilitat territorial, és a dir, veure quins resultats oferia l'enquesta a nivell de Catalunya i a nivell general, de tot l'estat, vaig entrar a mirar-la amb més atenció.

Hi havia, en paral·lel, un bombardeig mediàtic i tuitaire de tot l'entorn podemita i Comuns molt en clau d'espanyolització global, situant com a element "d'unitat" el tema de la República. Ho podríem resumir en el tuit d'en Jaume Asens: "Lo que no quieren que sepas: la República ganaría en las urnas #EncuestaMonarquía"

Doncs ves per on el "lo que no quieren que sepas" potser és una altra cosa, i és que allò que amb més força, intensitat, contundència, podem veure a l'enquesta és el retrat de dos països totalment diferents: Catalunya i la resta de l'estat espanyol.

A l'informe de l'enquesta hi trobem les dades de les opinions i valoracions dels enquestats a les diferents preguntes, desagregades segons record de vot, segons edat... però també segons 4 "comunitats autònomes": Andalusia, Madrid, Catalunya i País Valencià (comunitat valenciana).

Això m'ha permès tenir i projectar les dades de Catalunya sobre les de l'estat espanyol i així poder veure no només la diferència estratosfèrica de visions polítiques entre Catalunya i la resta de l'estat espanyol, sinó també quin és l'impacte de Catalunya sobre la visió política de la resta de l'estat.

Tot i que no és el més interessant que podem trobar a l'enquesta, comencem per l'exclamació joiosa que feia en Jaume Asens, comencem per allò que ell deia que era "lo que no quieren que sepas"

Es referia Jaume Asens a que, a l'enquesta, a la pregunta (després d'una pregunta prèvia sobre si es creu necessari referèndum sobre la monarquia) sobre quin seria el posicionament dels enquestats en un referèndum sobre Monarquia o República, a nivell de tot l'estat un 40,9% enquestats deien que República i un 34,9% que Monarquia. La resta (25%) en blanc, abstenció o NS/NC.

Això a tot l'estat.

I a Catalunya? Doncs a Catalunya un 66,5% República i un 14,6% Monarquia.

A Catalunya hi ha 50 PUNTS de diferència entre els partidaris de la República i els de la Monarquia. A tot l'estat la diferència de punts entre favorables a República o a Monarquia es redueix a 6 punts. A Catalunya 50 punts de diferència a favor República, a Espanya 6.

Proclamava "lo que no quieren que sepas", Jaume Asens, per dir que hi ha majoria espanyola per la República (40,9% vs 34,9%).

Però potser "lo que no quieren que sepas" és quin seria aquest percentatge sense Catalunya. I efectuant tots els càlculs estadístics a partir de les dades d'enquestats a CAT i a ESP i els seus % de resposta a les diferents opcions, i projectant un escenari amb totes les dades de l'estat espanyol, però sense les de Catalunya, el que es trobem és que a Espanya (sense CAT) els partidaris de la monarquia són el 38,9% i els partidaris de la República el 35,8%. És a dir, més monàrquics que republicans.

I aquesta és la gran trampa de l'enquesta i això és el que els seus promotors i els Comuns i podemitas "no quieren que sepas". Perquè plantejat com ho han fet l'únic que fan és un xantatge nacional, un discurs evasiu cap a un tema que a Espanya no és el problema, per desarticular l'independentisme.

Per això val la pena que, aprofitant les dades de l'enquesta, posem damunt la taula les veritables dades que "no quieren que sepas", i que no són altres que Catalunya i Espanya són, ara mateix, dues societats, dos països, totalment diferents, sense res en comú, amb visions totalment diferents de totes les qüestions que se'ns plantegen.

Ho deiem abans, a Catalunya el diferencial República/Monarquia és de 50 punts a favor dels partidaris d'un sistema republicà, mentre a Espanya la diferència, sense CAT, és de 3 punts a favor de la Monarquia.

Pregunta l'enquesta que es valori l'actuació de Felipe VI en "su intervención durante el conflicto con Catalunya", amb una escala valorativa del 0 (muy mal) al 10 (muy bien). Doncs a Catalunya es valora amb un 2,9, i a tot l'estat se l'aprova, amb un 5,2. Atès que a Madrid ho valoren amb 6 i a Andalusia amb 5,9, podem dir que en una escala de 0 a 10 tenim 3 punts de diferència. El que va del suspens sense dret a revisió d'examen a l'aprovat amb Bé.

Dos països totalment diferents:

- Creus necessari un referèndum sobre la monarquia? A CAT 68,4% Sí, 18,5% No. Altre cop, 50 punts de diferència.

A Espanya, amb CAT, 47,8% Sí, 36,1% No. Sense CAT, 43,7% Sí i 39,6% No.

A CAT un diferencial de 50 punts, a ESP de 4 punts. Dos països diferents, radicalment diferents.

- Quina és, així en general, la satisfacció dels enquestats amb la monarquia és una altra de les qüestions que planteja l'enquesta, amb una escala valorativa de 0 a 10 on el 0 és totalment insatisfets i el 10 totalment satisfets?

A Catalunya, en termes de satisfacció general, un 32,3% l'aproven (valoren del 5 al 10) i un 64,1% la suspenen (valoren de 0 a 4): 32 punts de diferència entre l'opció majoritària (suspens) i la minoritària (aprovar).

I a Espanya? Doncs amb les dades generals (inclosa CAT) la gent està majoritàriament satisfeta amb la monarquia: un 53,9% l'aproven i un 41,9% la suspenen. I sense Catalunya la cosa ja es dispara i passem a un 58,3% que l'aproven i un 37,5% que la suspenen, és a dir, 20 punts per sobre els que la valoren satisfactòriament.

Dos països radicalment diferents. A Catalunya 30 punts per sobre els qui suspenen la monarquia i a la resta de l'estat 20 punts per sobre els que l'aproven. O sigui, un diferencial de 50 punts. El diferencial de dos països diferents.

Que no sigui això el que no volien que sapigués la gent....

Que no sigui que els Comuns, el que estan intentant evitar que la gent sàpiga, amb la patètica complicitat d'alguns crepusculars independentistes, és que es visualitzi que Catalunya i els catalans som, dins l'estat espanyol, una minoria nacional.

Som dos països amb dues visions radicalment diferents gairebé en tot, però un d'aquests països, nosaltres, Catalunya, els catalans, tot i tenir visions polítiques clarament majoritàries, inqüestionablement majoritàries, amb més de 50 punts de diferència en relació a les altres posicions dins la nostra societat, mai no tindrem la més mínima opció a nivell espanyol. Perquè som una minoria nacional, i així som tractats.

No ens serveix de res suspendre la monarquia amb diferencial de 30 punts sobre els que a CAT l'aproven, mentre a ESP els que l'aproven siguin 20 punts més que els que la suspenen.

Se'n diu pes demogràfic. Se'n diu un estat que esclafa una minoria nacional, que som nosaltres. I se'n diu, per part dels Comuns i d'alguns d'aquests indepes crepusculars, cooperació per a silenciar i neutralitzar el moviment independentista.


No ho permetem! Lo que no quieren que sepas es que Catalunya ya es un país diferente y desconectado, en todo lo político, a Espanya. Ya no vemos nada substancial igual. Ja no compartim res. Potser el que no volen que sàpigues és això. Potser l'únic que volen és enredar-nos amb falsos debats i propostes que no tenen res a veure ni amb la realitat política de Catalunya ni amb la d'Espanya.

El debat no és Monarquia o República a Espanya. El debat és democràcia i respecte als drets d'una minoria nacional, com és Catalunya, o dictadura. L'únic objectiu per als catalans és la República Catalana. Fem-la possible. I que ens ajudin a fer-la possible, en comptes d'amagar-se miserablement com han fet fins ara, porque les cae lejos, els republicans espanyols. Sabrem ser agraïts i sabrem recolzar-los, un cop sigui realitat la República Catalana, en tot el que calgui.

Que no t'enredin! Lo que no quieren que sepas és que el nostre únic futur, com a poble, és la independència.

DONEC PERFICIAM